myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

Cu video BRAȘOV. A reapărut discordia între social-democrați și liberali pe tema Aeroportului

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un nou pas procedural în realizarea Aeroportului Internațional Brașov s-a derulat joi, când Consiliul Județean Brașov a aprobat asigurarea conducerii interimare a Regiei Autonome „Aeroportul Internațional Brașov R.A.”, prin numirea membrilor în Consiliul de administrație interimar. Aceștia sunt: Alexandru Anghel - reprezentant al CJ Brașov, Vasile Țibre - reprezentant al Ministerului Finanțelor, și Mircea Boștină - reprezentant din afara autorității tutelare. Activitatea lor nu va fi remunerată. Toate informațiile despre necesitatea funcționării acestei Regii Autonome au fost prezentate de președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.  

„Persoanele nominalizate vor face în așa fel încât această Regie să funcționeze până în momentul în care vom finaliza aeroportul, doar pentru a reuși să certificăm fiecare element care există la acest moment în masterplan - piste, căi de rulare, terminal, balizaj etc, și de asemenea, conform legislației în vigoare, suntem nevoiți ca parteneriatul care va urma pe partea de operare să se realizeze de către această Regie și ROMATSA”, a declarat Veștea la finalul ședinței CJ Brașov.

Legat de acest aeroport, social-democrații brașoveni atrag atenția că, după declarațiile unor liberali propuși în Cabinetul Orban, proiectul ar putea fi în pericol, punându-se sub semnul întrebării sustenabilitatea lui.

 

„Au pus cruce aeroportului”

Președintele PSD Brașov, senatorul Marius Dunca, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că Ludovic Orban și PNL nu au în plan finanțarea aeroportului din Ghimbav. Acesta a prezentat declarația ministrului propus de PNL la Ministerul Fondurilor Europene, Ioan Boloș, care, la audierile din Parlament de săptămâna trecută, nu a vorbit despre finanțarea proiectului din fonduri guvernamentale și nici despre continuarea negocierilor cu Comisia Europeană pentru finanțarea cu bani europeni a acestui obiectiv de interes pentru brașoveni.

„Am avut în Parlament audierea miniștrilor propuși de PNL pentru portofoliile din Guvern și am dorit să aflăm care sunt planurile acestora în privința obiectivelor de interes local și regional. Considerăm că este inacceptabil ca Ludovic Orban, premierul propus, brașovean, să ignore complet Brașovul și pe brașoveni”, a spus Dunca.

Dunca a criticat faptul că în programul de guvernare al PNL nu este specificat nimic despre Aeroportul Brașov, subiect pe care PNL în  folosește ca atac în campaniile electorale și reamintește măsurile luate de PSD pentru Aeroport.

„Vreau doar să ne uităm la fapte! Guvernul PSD a făcut prima alocare bugetară pentru acest obiectiv. Sunt 23 de milioane de lei, bani care au mers anul acesta în finanțarea proiectului. Niciodată, nici un guvern PNL nu a alocat bani pentru proiectul acesta, deși vorbim despre el de aproape 10 ani de zile. Pentru prima dată, Guvernul PSD, prin Ministrul Fondurilor Europene, prin Roxana Mînzatu – brașoveancă, a negociat cu Comisia Europeană din prima zi de mandat pentru ca Aeroportul să intre pe lista de aplicații pentru finanțare cu bani europeni. Pentru că interesul nostru este să păstrăm banii publici aici, în Brașov, pentru a dezvolta proiecte în tot județul, nu doar pentru a finanța un singur proiect. În prezent, proiectul Aeroportului a fost agreat de DG Regio pentru a pregăti aplicația de solicitare a fondurilor europene de către CJ Brașov”, a adăugat președintele PSD Brașov.

Dunca a mai spus că prin declarațiile ministrului propus de PNL la fonduri europene, Ioan Boloș și PNL au pus cruce aeroportului.

„Boloș nu a spus nimic despre continuarea proiectului de finanțarea a aeroportului cu fonduri europene. Nu a spus nimic despre continuarea discuției cu CE pentru pregătirea aplicației de solicitare a fondurilor europene; Ba mai mult, acesta ne-a avertizat că poate ar fi bine să reconsiderăm proiectul! Considerăm declarația ca fiind inacceptabilă, o asumare a faptului că Guvernul Orban nu va susține acest proiect – și am votat în consecință, adică împotriva domnului Boloș. Nu aceeași a fost și opinia colegilor liberali, care l-au votat pozitiv pe domnul Boloș, și aici mă refer la parlamentarii PNL de Brașov”, a completat Dunca.

Potrivit președintelui PSD Brașov, social democrații vor solicita viitorului Guvern PNL ca în bugetul pentru anul 2020 să aloce suma integrală necesară finalizării aeroportului.

„Solicităm viitorului Guvern PNL, ca în proiectul de buget pentru anul 2020, să includă 145.581.179 milioane de lei, întreaga sumă necesară pentru terminalul aeroportului. Dacă ei au acuzat Guvernul PSD că nu a făcut alocarea integrală, să demonstreze angajamentul Guvernului PNL și să aloce întreaga sumă în cadrul bugetului pe anul 2020”, a declarat președintele PSD Brașov, Marius Dunca.

Potrivit materialului video prezentat în conferința PSD Brașov, Boloș a declarat, la audierile în Parlament: „Condiția pe care UE a impus-o era ca aeroporturile să fie situate geografic la o distanță minimă de 150-200 km (față de zonele locuite - n.n.) (...) Este o investiție de ordinul sutelor de milioane de euro iar impactul unei astfel de investiții poate să fie pe de o parte un succes, dar pe de altă, dacă nu aveți bazin de colectare pentru traficul de pasageri, atunci o să fie destul de greu să vă asigurați sustenabilitatea”.

 

„Sunt doar speculații politice”

Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, nu consideră că AIBG ar fi în pericol, mai ales că este realizat strict de CJ Brașov, și că proiectul este susținut de liberali, inclusiv de președintele PNL Ludovic Orban, desemnat prim-ministru. Cât despre afirmațiile lui Dunca, Veștea le consideră „speculații electorale”, iar declarațiile lui Boloș scoase din context. 

„Ceea ce au prezentat social-democrații sunt doar o continuare a unui dialog între acuzațiile deputatului PNL Mara Mareș către deputatul PSD Roxana Mînzatu pe acest subiect. Mi-ar fi plăcut să aflu și părerea Roxanei Mânzatu... Pe de altă parte, Ioan Boloș, în momentul audierilor, a amintit doar despre o directivă europeană cu privire la construirea de aeroporturi în general, cunoscută deja de noi toți. Social-democrații nu fac altceva decât declaratii politice. Aeroportul la Brașov îl construiește, deocamdată, Consiliul Județean Brașov, ei doar speculează subiectul. Referitor la cei 23 de milioane de lei despre care se vorbește, să nu uităm cine a făcut primii pași. Nu PSD, ci UDMR, care a obținut pentru acest obiectiv 10 milioane de lei, abia apoi au apărut și ei, după ce amendamentele parlamentarilor PNL și USR nu au fost luate în seamă”, a declarat Veștea. 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+5 #1 Raoke Kaka 03-11-2019 19:55
Cifrele și declarațiile îi dau dreptate viermușului roșu. Rebutul brașovean, șomerul Sică Mandolină, nu a pomenit nimic de acest aeroport, de calea ferată spre Sighișoara sau de autostrada care va lega Brașovul de Vest. NOI, BRAȘOVENII, TREBUIE SĂ BĂGĂM BINE LA CAP FAPTUL CĂ CEI DE LA HAULES-BUCALES NU VOR ȘI NU AU NICI-UN INTERES ÎN DEZVOLTAREA BRAȘOVULUI. NOI, ȘI NUMAI NOI, TREBUIE SĂ AVEM GRIJĂ DE BRAȘOV. DAR CU OAMENI ȘI ALEȘI BRAȘOVENI, BĂȘTINAȘI, NU VINITURI SAU NICI MĂCAR ATÂT (Vezi Petre Roman, Borza, Zamfir....).

Pe mine mă amuză faptul că populimea visează, încă, la investiții. Ăștia au sacrificat de zeci de ani investițiile (odată cu Ponta într-un rimt accelerat) și au trecut la împrumuturi mari și dese pentru găurile negre din buget, cele cu bugetărimea și „specialii” dar ei refuză să vadă realitatea. Nu știu, parcă am fi o nație de alienați, nu alta.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


STEEL CAME & FLUID

Curs BNR

Ma, 28 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9481   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2382   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7829   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5670   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2388   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3509   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5299   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.7300   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că odată cu administrarea dozei 3 de vaccin, campania de imunizare va lua amploare?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter