myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 

Record de Ziua Mondială a Mediului - Automatele inteligente PETrică, din Brașov, 15.000 de recipiente colectate zilnic

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cea mai recentă statistică oferită de sistemele electronice de înregistrare, ale automatelor de colectare a ambalajelor pentru băuturi, din sticlă, plastic și metal, arată un total de 2.737.362 de unități contorizate. În pragul Zilei Mondiale a Mediului, acest system care îi recompensează pe cei care reciclează prin intermediul său, prin două călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun din Brașov, pentru fiecare 10 ambalaje depozitate, bifează și un record: o medie zilnică de 15.000 de recipiente adunate de la populație, de aparatele PETrică 1, din zona Valea Cetății, PETrică 2, din zona Astra și PETrică 3, din zona Gării. 

Lider la capitolul materiale reciclabile colectate rămâne, în continuare, plasticul cu o pondere de 44% din totalul ambalajelor colectate, urmat de dozele din aluminiu, care păstrează procentul de 34% din total și de ambalajele din sticlă, care dețin 22% din totalul recipientelor înregistrate de cele trei aparate. 

„Cea mai recentă statistică în privința ambalajelor colectate prin intermediul automatelor PETrică 1, 2 și 3 păstrează același trend reliefat după prima săptămână de utilizare, dovadă că preferințele consumatorilor nu s-au schimbat. Și atunci, și acum, clasamentul ambalajelor, funcție de materialul din care sunt realizate a fost și, respective, este: locul I – ambalajele din plastic; locul II – ambalajele din metal și locul III – ambalajele din sticlă. Cantitățile colectate sunt, însă, tot mai mari, ajungând, în prezent, la o cifră medie totală de 15.000 de ambalaje, zilnic”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care s-a ocupat pe toată perioada exploatării celor trei aparate, de colectarea, transportul și predarea ambalajelor către reciclatori.

Astfel, ultimul raport de colectare arată că din cele 2.373.362 de ambalaje contorizate, 1.036.420 au fost PET-uri, 806.259 au fost doze din aluminiu, iar 530.683 au fost sticle. Mai mult decât atât, cea mai mare medie zilnică a fost atinsă de PETrică 3, din zona Gării: 5.728 de ambalaje.

„Din punct de vedere cantitativ ponderea este diferită, cele mai multe kilograme fiind trecute în contul sticlei, care are o greutate medie de 275 de grame/ bucată și care a totalizat 146.000 de kilograme. Ținând cont de faptul că un PET cântărește în medie 30 de grame, cantitatea colectată din acest material este de 31.000 de kilograme. De asemenea, o doză din aluminiu este cotată la doar 13 grame în medie, așa că putem deduce ușor faptul că deșeurile de acest fel colectate de automatul de reciclare însumează aproape10.500 de kilograme”, a detaliat Bogdan Constantinescu. 

Datele statistice au fost obținute de Brai-Cata, în perioada 6 septembrie 2021 – 31 mai 2022, ca urmare a contorizării recipientelor reciclate prin intermediul celor trei automate de colectare PETrică existente, în prezent, în municipiul Brașov. 

Având în vedere toate aceste date și faptul că prin fiecare tonă de plastic reciclat (în cazul de față s-au reciclat 31 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 kg CO2, prin fiecare tonă de metal reciclat (în cazul de față s-au reciclat circa 7,510,5 tone) se evită eliberarea în atmosferă a 1.750 kg CO2 și prin fiecare tonă de sticlă reciclată (în cazul de față s-au reciclat 146 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 529 kg CO2, putem spune că eficiența acestor sisteme, pentru mediul înconjurător este cu adevărat impresionantă. 

De la începutul montării primului aparat, în luna septembrie a anului trecut, acest mod de reciclare, care va fi folosit pe scară largă o dată cu introducerea sistemului garanție-returnare, a depășit toate așteptările, de la o lună la alta, ajungând în ultima perioadă la epuizarea fondurilor alocate de autoritățile locale, pentru recompensarea prin călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun, înainte de încheierea fiecărei luni. Cererea a fost atât de mare, încât a fost depășită limita maximă de bilete aprobată lunar de Consiliul Local, de 30.000 x 2 călătorii. 

Vă reamintim că aceste sisteme automate de colectare a ambalajelor reciclabile au fost instalate de Municipalitate împreună cu cei doi parteneri – Envipco și Brai-Cata și vor funcționa, în intervalul 8.00-18.00, până în luna octombrie a acestui an. 

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
0 #1 Willy 06-06-2022 02:25
S-a dus vrajeala cu Petrica. Din 3 iunie nu se mai incarcau cardurile. Lipsa fonduri.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 31 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9696   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6562   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7565   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1125   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2603   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4138   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5409   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.8300   Scădere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter