myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

IPJ BRAȘOV, despre operaționalizarea Biroului pentru Protecția Animalelor / Ce drepturi de intervenție au polițiștii

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov se fac demersurile necesare pentru operaționalizarea structurii care se va ocupa de infracțiunile în care victime sunt necuvântătoarele, respectiv Biroul pentru Protecția Animalelor.

„Se fac demersurile necesare operaționalizării structurii atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și din punct de vedere logistic.
În vederea ocupării funcțiilor vacante de la acest birou au fost scoase la concurs, cu recrutare din sursă externă, două funcții de ofițer (medic veterinar), o funcție de ofițer de poliție și trei funcții de agent de poliție”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, agent principal Nadia Olaru.

„Constituirea acestui birou are ca scop asigurarea condițiilor de viață și bunăstare a animalelor cu sau fără stăpân, inclusiv a animalelor sălbatice, impunându-se o serie de drepturi şi obligaţii, atât în sarcina deţinătorilor acestora, cât şi în sarcina autorităţilor şi instituţiilor statului, la data de 16 octombrie 2020, fiind publicată în Monitorul Oficial O.U.G. nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice”, au amintit reprezentanții IPJ Brașov.

Potrivit noilor reglementări, polițistul deţine instrumentul administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării pericolului în care se află animalul.

Totodată, având în vedere reglementările recente, în situația în care un animal se află într-o situație de pericol, polițiștii au posibilitatea de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia.

Un alt element de noutate constă în posibilitatea polițiștilor de a folosi, pentru a constata existența unei stări de pericol, înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora.

Conform art. 241 din O.U.G. nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice:

(1) Polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.
(2) În sensul alin. (1), prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:
a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.
(3) Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:
a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol prevăzute la alin. (2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.
(4) Polițiștii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situația de pericol nu a fost generată de către deținătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura respectarea dispozițiilor art. 5.

Deținătorii de animale au, în mod obligatoriu, și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
0 #1 Willy 08-02-2021 23:29
Dupa parerea mea umila, toti cainii care sunt detinuti in apartament traiesc in conditii improprii si nu duc o viata sanatoasa. De exemplu, pe langa mirosurile din casa de la tot felul de chimicale au si spatiul de deplasare limitat, ducand o viata sedentara iar nevoile fiziologice nu pot sa si le faca natural atunci cand le vine, ci foarte multi doar atunci cand sunt scosi la WC pe trotuare si strazi, infestand orasul cu excremente si urina. De exemplu, daca ar bea apa la discretie atunci ar si urina in cantitati adecvate. Unde? Unde le vine, in casa adica dar acolo nu e voie.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Mie, 17 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8849   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8018   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8119   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0503   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2507   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7296   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4976   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.2600   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că măsura compensării prețului la combustibil mai este necesară?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter