myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

Primăria Brașov, precizări privind lucrările din curtea Bisericii Negre / Update: Noi explicații, dar nu de la Municipalitate

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Reprezentanții Primăriei Brașov au precizat astăzi că lucrările din curtea Bisericii Negre nu sunt executate de Municipalitate.

„Primăria Municipiului Brașov nu derulează și nici nu finanțează, în prezent, un proiect de reabilitare a curții Bisericii Negre (Curtea Johannes Honterus). În acest moment încercăm, împreună cu reprezentanții Bisericii Negre, să găsim soluția juridică pentru ca Municipalitatea să preia acest monument istoric pentru a îl putea reabilita. Lucrările de «reparații la nivelul pavimentului în Curtea Johannes Honterus» se fac în baza avizului emis de Direcția Județeană pentru Cultură Brașov, conform prevederilor art. 11, alin 2 și 4, din Legea nr. 50/1991, de către Biserica Neagră, din fonduri proprii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

Direcția Județeană pentru Cultură a pus următoarele condiții:

1. Reparațiile se vor face numai cu materiale identice cu cele existente;
2. Nu se vor aduce modificări arhitecturii imobilului;
3. Nu se vor instala elemente noi sau rețele noi de instalații.

Termenul de finalizare a lucrărilor este 17 august 2023.

„Lucrările se pot desfășura în condițiile avizului Direcției de Cultură, conform prevederilor din Legea 50/1991, art. 11. alin 2 și 4, are nevoie de autorizație de la Primărie, cu condiția respectării prevederilor acordului scris. Deocamdată, nu există nici o solicitare de eliberare autorizație de construire depusă la Primărie”, a mai informat Sorin Toarcea.

 Update:

Reprezentanții Bisericii au venit cu explicații, în completarea Municipalității.

„MODELUL PROVIZORIU DE REAMENAJARE A CURȚII BISERICII NEGRE Publicul a observat deja că lucrările din curtea Bisericii Negre au intrat într-o nouă etapă. Biserica Evanghelică C.A. din România - Parohia Brașov dorește să ofere câteva informații lămuritoare în acest sens.
În ultimii ani, Biserica Evanghelică - Parohia Brașov a restaurat câteva clădiri istorice care se află în jurul domeniului privat al curții Bisericii Negre și le-a reintrodus în circuitul turistic: cafeneaua CH9, magazinul de cadouri INSPIRATIO gift studio, Boutique Hotel-ul Rossmarkt, de pe str. G. Barițiu nr. 3, sau clădirea Piața Sfatului nr. 18, cu fațada lungă înspre curtea Bisericii Negre.
În prezent, pe o mică parte a curții este amenajat, din cheltuiala proprie a parohiei, un model provizoriu al întregului proiect câștigător al concursului de arhitectură din 2012, pentru a testa soluții tehnice și estetice care să poată fi aplicate ulterior întregii curți. Această secțiune respectă, de asemenea, specificațiile din proiectul elaborat de birourile de arhitectură Exhibit Arhitectura și ADNBA, proiect autorizat cu AC nr. 418/25.6.2012, care includea atât prezența mobilierului urban, cât și iluminatul curții. Lucrările privind pavimentul au fost avizate de DJC cu acordul nr. 94/18.08.2021. Mobilierul urban din acest model provizoriu, care include și lucrări ale sculptorului Virgil Scripcariu realizate înaintea pandemiei, va fi amplasat doar temporar. Sculptorul a propus, printre altele, un ansamblu de șezut în zona curții frecventată de elevii Colegiului Național «Johannes Honterus», precum și un șotron de piatră.
Pe acest perimetru, în cadrul modelului provizoriu, se testează două tipuri de paviment din pietriș stabilizat, pentru a afla comportamentul acestora în timp, confortul pentru utilizatorii pietonali, precum și integrarea în ansamblul urban. În măsura în care soluțiile testate se dovedesc a fi fiabile, în viitor se vor putea păstra și pe o suprafață largă în curtea Bisericii Negre", se arată pe contul de Facebook al Bisericii Evanghelice C.A. din România - Parohia Brașov.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Iosif Gheorghe
0 #1 Iosif Gheorghe 20-09-2021 15:44
Deci "bancutele" acelea negre, sub forma de carnaciori-feca le, sunt ilegal amplasate langa edificiu?
Citat | Raportează către un administrator
analist doctorand
0 #2 analist doctorand 21-09-2021 09:40
n-ati inteles nimic, nu cunoasteti locurile,
kakatul are nu doar proiect si autorizatie de la politia culturii europene, este dorit de biserica, conceput pe euroi nu pe nasturi, de arhitecti, experti in proiecte urbane, artisti, deci primitivii si inapoiatii ramasi in sec XIX ciocu mic ca va infiletam mai ales ca proprietatea privata a unora e mai sacra decat a altora, ei amenajeaza curtea lor cu ce kakat vor ei nu ce vrea prostimea sau ce zic legile,
pe sculptor al cheama ca pe scripcar, suntem blestemati, nu scapam de astia...
Citat | Raportează către un administrator
blogar apeciat
0 #3 blogar apeciat 21-09-2021 09:54
Art. 9, (1) din Legea 489
"Statul nu are religie"
Demolarea, readucerea la starea initiala este optiunea pt ca suprafata rotunjita a prostiei prezinta pericol pentru minorii care o vor degrada si se vor catara pe ea
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 28 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9457   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6715   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7258   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8931   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2433   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6404   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5287   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.5400   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că ne vom confrunta cu o nouă epidemie de COVID-19?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter