myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 

BRAȘOV. Au fost puse în circulație autobuzele hibrid Mercedes, pe trei linii RATBV

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Astăzi, au fost puse în circulație cele 10 autobuze hibrid Mercedes care vor asigura legătura dintre cartierele Stupini și Bartolomeu cu centrul municipiului Brașov.

Cele 10 autobuze, produse la fabrica din Franța, au fost achiziționate de către Municipalitate cu 13,4 milioane de lei + TVA, din care finanțarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană reprezintă 98%.

Cele 10 autobuze Mercedes-Benz, tip Citaro hibrid, circulă de astăzi pe liniile 25, 28 și 41, deservind zona de Nord a Municipiului Brașov, respectiv cartierele Bartolomeu, Avantgarden și Stupini.

- linia 25: Avantgarden - Gara Brașov - Terminal Poienelor;
- linia 28: Stupini (str. Fundăturii) - Avantgarden - Livada Poștei;
- linia 41: Stupini (str. Lujerului) - Livada Poștei.

„Flota de transport public verde din Brașov se îmbogățește astăzi cu încă zece autobuze, autobuze hibride Citaro de la Mercedes, care vor contribui la reducerea poluării generate de transportul public. În cifre asta înseamnă o reducere de 96.000 de kilograme de dioxid de carbon pe an pe traseele pe care aceste autobuze vor opera, undeva la 1.300 de kilograme de dioxid de azot, sunt cifre importante pentru calitatea aerului din Brașov și cred că pot fi un element de mândrie care să convingă mai mulți brașoveni să folosească transportul public. Vedem cu toții că în multe zile, la anumite moment, se produc blocaje în traficul din Brașov cauzate de numărul mare de autovehicule de pe străzi. Vrem să schimbăm această tendință și să oferim un transport public de calitate, care să fie o opțiune reală pentru cât mai mulți brașoveni. În sensul acesta, pe lângă achiziția de mijloace de transport noi, avem o analiză, împreună cu operatorul de transport, asupra gradului de încărcare pe trasee. Am suplimentat în acest an multe dintre traseele din Brașov pentru a asigura o fluență și capacități adaptate la solicitări și la gradul de utilizare. Este tendința în care ne înscriem pentru următorii ani, astfel încât să nu mai avem aglomerație și să avem un transport public de calitate. (...) Luăm în calcul pe termen mediu, adică în următorul an de zile, un studiu la nivelul întregului oraș care să regândească structura liniilor de transport în comun, dar acesta este un proiect de lungă durată pentru că va presupune și o modificare a informațiilor și a felului în care cetățenii folosesc transportul public. Practic, dacă știi de ani de zile că linia 50 merge în cartierul Șchei, o schimbare de genul acesta trebuie făcută cu un plan de tranziție. Deci, pe termen mediu, consider că o parte din rezolvarea problemei și din atractivitatea și eficientizarea transportului public trebuie să fie și regândirea traseelor”, a declarat primarul Allen Coliban.

Aceste noi autobuze sunt dotate cu sisteme moderne de monitorizare prin senzori, au un sistem asemănător sistemelor City Safe - care detectează pietonii, au o asistare la frânare - de exemplu dacă șoferul nu reacționează în timp util la frânare, mașina frânează singură - are asistență la oglinzi, la vederea în spate. Sistemul de ventilație este un sistem modern, antibacterian și antivirus, cu o capacitate foarte mare de schimbare a aerului, adică în aproximativ două minute schimbă întregul volum de aer din habitaclu. Sunt de ultimă generație, sunt bine venite și așteptate în parcul nostru auto”, a explicat și directorul RATBV, Marian Geman. 

Detalii tehnice:

- autobuz tip urban de aproximativ 12 m lungime, cu tracțiune hibridă (Diesel Euro 6 + electric);

- podea joasă și rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități;

- nr. uși de acces: 3 uși duble;
- lungime, lățime, înălțime: 12.135 mm, 2.550 mm, 3.150 mm;
- motor termic Euro 6 de putere 220 kW;
- motor/generator electric de putere 16 kW;
- sistem de frânare cu ABS și EBS;
- suspensie controlată electronic cu funcție de îngenunchere, pentru a asigura accesul facil persoanelor în vârstă și al celor cu deficiențe locomotorii.

Dotări:

- Sistem antiviral de filtrare a aerului: instalația de aer condiționat este dotată cu filtre performante care rețin particulele foarte fine de aerosoli, ce pot avea un conținut potențial viral. De asemenea, circulația aerului în vehicul este optimizată pentru schimbarea rapidă a aerului;
- sistem ADAS (asistență șofer pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni, bicicliști, vehicule). Sistemul acționează automat frâna în cazul apariției unui obstacol frontal. Acționarea nu este bruscă, pentru a nu cauza accidentări ale pasagerilor din autobuz. Sistemul de frânare automată este util atât pentru atenționarea șoferului cât și prin reducerea timpului de reacție, dar poate interveni și în situații de genul în care șoferului i se face rău, autobuzul este în deplasare, iar frânarea automată intervine la identificarea unui obstacol și oprește vehiculul;
- aer condiționat;
- sistem audio-video de informare (anunțarea stației următoare, afișarea traseului etc.);
- sistem de numărare pasageri;
- sistem de monitorizare a parametrilor vehiculului și a modului de conducere a vehiculului;
- sistem supraveghere video (8 camere video la interior și exterior);
- sistem de taxare (3 validatoare/vehicul);
- computer gestiune management trafic (GPS);
- acces WIFI pentru călători și prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile.

Avantaje, conform Primăriei Brașov:

- consum de combustibil redus: 33,2 l/100km (cu cca. 17% mai redus față de vehiculele clasice);
- capacitate de călători mare: 108 pasageri (27+1 locuri pe scaune);
- costuri de mentenanță reduse;
- garanție 5 ani sau 350.000 km.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

emil
+2 #1 emil 20-11-2021 01:13
Ei pun jumate din bani (adica fonduri europene, sic) punem noi cealalta jumate si cumparam tot de la ei. Ce afacere misto pentru romani. Imi vine sa-mi dau cu tesla-n c... Bine au spus polonezii ca fondurile europene sunt toxice pt tara care le primeste. La fiecare euro cheltuit in Romania din fonduri europene 0.85 euro se intorc in vest. Rahat pe bat.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 23 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9214   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5250   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5631   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9374   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2449   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3086   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5162   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   127.9900   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteți de acord cu ceea ce a scris Mihaela Coteț în Ghidul de utilizare a orașului Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter