myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 

AEROPORTUL BRAȘOV. Punerea în funcțiune se amână iar / Punct de trecere a frontierei și birou vamal

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Terminalul plecări/sosiri de pe Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav va deveni punct de trecere al frontierei de stat pentru persoane și mărfuri, urmând să se înființeze și un birou vamal. 

Acest lucru apare într-un proiect de HG, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, care este pus în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, anunță juridice.ro
Este vorba despre Hotărârea pentru aprobarea deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei de stat și a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Internațional „Brașov – Ghimbav”, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

„Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1 – Se aprobă deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Internațional „Brașov – Ghimbav”, pentru persoane și mărfuri.

Art. 2 – (1) Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Județului Brașov, structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură personalul necesar pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat, în condițiile legii”, se arată în proiectul de HG.

Conform documentului, punctul de trecere a frontierei va fi deschis pentru persoane și mărfuri, iar în ceea ce privește programul de funcţionare acesta va fi permanent, în intervalul orar 00.00-24.00 atât pentru punctul de trecere a frontierei, cât pentru biroul vamal de frontieră, dar și pentru Aeroport.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de control la trecerea frontierei de stat, pentru activitatea vamală şi pentru desfăşurarea activităţilor de control sanitar-uman şi fitosanitar se asigură de către Regia Autonomă „Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav” în calitate de administrator, „cu respectarea prevederilor Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 791/2009 privind condițiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaționale sau deschise traficului aerian internațional”.

Proiectul este însoțit de două anexe. Personalul, spațiile și dotările necesare desfășurării activităților specifice Poliției de Frontieră Române în punctul de trecere a frontierei de stat pe Aeroportul Internațional „Brașov - Ghimbav” sunt prevăzute în Anexa nr. 1, iar personalul, spațiile și dotările necesare Biroului Vamal de Frontieră pentru punctul vamal de trecere a frontierei de stat pe Aeroportul Internațional „Brașov - Ghimbav” sunt prevăzute în Anexa nr. 2.

Potrivit documentelor menționate, vor fi 99 de posturi de polițiști de frontieră (10 ofițeri, 89 agenți), pe două linii de control, iar dotările acestora sunt multe și diverse, cu echipamente moderne. 

În ceea ce privește biroul vamal, acesta va avea 12 angajați, dotările fiind, de asemenea, de ultimă generație.

„Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Poliției de Frontieră Române din numărul de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Autorității Vamale Române. Cheltuielile de personal, pentru dotări și alte amenajări specifice se suportă de către fiecare ordonator de credite, pentru instituțiile care desfășoară activități în punctul de trecere a frontierei, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare anuale aprobate, potrivit legii, din bugetul ordonatorilor principali de credite”, potrivit proiectului.

Va permite decolarea/aterizarea avioanelor din clasa mediu curier

În ceea ce privește operaționalizarea Aeroportului, deși ultimul termen asumat era iunie 2023, e drept că nu ca promisiune fermă, acum se vorbește de finalul anului viitor. Asta, în condițiile în care la începutul lui 2022 se avansa 1 noiembrie al acestui an ca momentul în care acesta va fi gata de pus în funcțiune - Update AEROPORTUL BRAȘOV. O nouă amânare a primelor zboruri / Primele destinații
„Realizarea unui aeroport internațional în zona Brașov, «Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav», care să deservească întreaga regiune, respectiv județele Brașov, Covasna, Harghita și zonele limitrofe situate în județele: Sibiu, Mureș, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vrancea, este evidentă și au existat preocupări ale autorităților locale de mai mult timp, ele fiind materializate atât în studii și documente, cât și în obținerea de avize și autorizații și în asigurarea terenurilor necesare pentru realizarea unor părți din infrastructura aeroportuară necesară. Aeroportul va deservi în principal zona județelor Brașov, Covasna și Harghita, dar va fi accesat și de pasageri din alte județe aflate în aria de captare extinsă. Aeroportul Internațional Brașov se realizează astfel încât să permită decolarea și aterizarea avioanelor din clasa mediu curier (categoria C/D) și să asigure conectarea la punctele aeroportuare de trafic comunitare şi internaţionale. Obiectivul Aeroportului Internațional «Brașov-Ghimbav» contribuie la dezvoltarea economiei și turismului din zonă. În lipsa unei infrastructuri aeroportuare și a curselor care să conecteze zona cu destinații europene, nu s-ar putea valorifica eficient potențialul acestor județe, al zonelor limitrofe, urmând ca aeroportul să fie un punct de legătură aeriană stabil și adecvat ca mărime între zona deservită și țările din Europa și Orientul Mijlociu. Existența Aeroportului creează premisele ca Brașovul să devină un centru financiar şi de afaceri puternic datorită conexiunilor rapide cu Europa şi cu alte zone. Integrarea României în Uniunea Europeană și în NATO a creat condiții favorabile creșterii semnificative atât a circulației persoanelor, schimburilor comerciale şi culturale, cât și a cooperării militare. A apărut astfel necesitatea dezvoltării infrastructurii de transport şi în mod deosebit a celei de transport aeriene. Obiectivul Consiliului Județean Brașov este de a finaliza investiția și de a asigura funcționarea tuturor facilităților aferente aeroportului, până la sfârșitul anului 2023. Luând în considerare cele expuse anterior, considerăm că este necesară adoptarea prezentei hotărâri a Guvernului pentru aprobarea deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei de stat și a biroului vamal de 2 frontieră pe Aeroportul Internațional «Brașov - Ghimbav»”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+2 #1 Raoke Kaka 29-09-2022 09:36
Mira pe careva? Trebuie taraganata treaba pana la urmatoarele alegeri. Altfel, cu ce se poate lauda croncanul penal de Vestea?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter