myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

Dr. Andreea Moldovan: Ascundem mult sub preş infecţiile din spitale / Pfizer sau Moderna? Oricum, pacienţii nu pot alege vaccinul

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan, spune că ambele vaccinuri existente în acest moment pe piață pentru imunizarea faţă de COVID-19, BioNTech Pfizer și Modernam au aproximativ aceeași eficacitate. Între ele nu există diferențe majore,  ci diferă doar modalitatea de păstrare. Secretarul de stat a mai afirmat că pacienții nu au posibilitatea de a alege între cele două vaccinuri. Afirnaţiille au fost făcute la emisiunea „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină de la Radio România Actualităţi.

„Nu sunt foarte mari diferențe, amândouă sunt bazate pe tehnologia ARN mesager. Ceea ce este diferit este modalitatea de păstrare. Cel de la Pfizer poate fi păstrat la -80 de grade, iar cel de la Moderna între  2 și 8 grade, pe o perioadă de 30 de zile, astfel încât manipularea este diferită. Aceste vaccinuri preîntâmpină, mai ales cel de la Moderna, ca pacientul care este vaccinat să nu facă forme medii sau severe de boală. La fel și cel de la Pfizer. Nu au fost făcute diferențieri privind administrarea unuia sau altuia și nu este la latitudinea pacientului să aleagă. Nici nu ar avea vreun rost, pentru că, din punct de vedere practic, nu există diferențe majore”.

În ceea ce privește etapa a II-a de vaccinare, care a început luni în România, deși au fost sincope la înscrierea  pe platforma pusă la dispoziție de autorități, pe măsură ce programările se vor derula, problemele vor fi rezolvate, afirmă dr. Moldovan.

„E foarte greu, pentru că tot ce se face se face cu eforturi mari si într-un timp scurt. S-a încercat ca platforma de programări să fie ușor utilizabilă, dar e un mijloc tehnic de o anvergură deosebită și era nevoie de timp pentru a se testa. S-a lucrat din greu, am încercat să venim cu informații cât mai utile pentru construcția platformei, care să o facă facilă. Ne-am fi dorit să începem eșalonat această fază a II-a. Chiar dacă au fost sincope de funcționare pentru care ne cerem scuze, e important să ne gândim că e un început. Sperăm ca pe măsură ce programările se vor derula, lucrurile să funcționeze mai bine. Avem nevoie de înțelegere, colaborare și sprijin”.

Vaccinul, între speranță și îndoială

Dincolo de faptul că vaccinarea reprezintă, în opinia specialiștilor,  cea mai sigura și mai rapidă cale de a ne proteja în fața virusului, există și câteva motive de îngrijorare.

Prima și cea mai importantă, ar fi legată de disponibilitatea vaccinului, având în vedere că  o treime din ţările Uniunii Europene reclamă că au primit un număr semnificativ mai mic de vaccinuri Pfizer, după ce compania americană a încetinit livrările.

Pfizer a explicat că este o problemă temporară, legată de creşterea capacităţii de producţie, dar șase ţări europene spun că situaţia este inacceptabilă, pentru că afectează credibilitatea vaccinării.

România este afectată şi ea de situaţie, dar campania de imunizare va continua.

Pentru țara noatră, reducerea numărului de doze va fi de aproape 40% în următoarele trei săptămâni, dar, ulterior, ritmul de livrare ar urma să fie intensificat.

Până în septembrie ar trebui să primim 20 de milioane de doze, ceea ce va asigura imunizarea a 10 milioane de români.

„Trebuie să înțelegem că nu avem atât de multe doze de vaccin pe cât ne-am dori, deoarece capacitatea de producție e una limitată.Va fi greu în aceste trei săptămâni cu o doză redusă din vaccinul Pfizer, dar este un apel la a avea răbdare și înțelegere, la a respecta măsurile de igienă,  tocmai pentru că există speranța ca, la un moment dat, numărul dozelor de vaccin să fie suficiente. Ca țară, suntem printre cei norocoși pentru că există alte țări non-UE pentru care cantitatea de vaccin este mult mai mică”, spune secretarul de stat Andreea Moldovan.

O altă îngrijorare a fost legată de dorința personalului medical de a se vaccina, unii dintre medici fiind sceptici.

„Un alt of este legat de complianța personalului medical la vaccinare. M-aș fi așteptat ca dorința personalului medical să fie mai crescută. Am înțeles teama de nou, de repercusiuni, dar pe măsură de zilele de campanie se derulează, tot mai mulți colegi doresc să se vaccineze”.

Cât de sigur e vaccinul?

Secretarul de stat Andreea Moldovan dă asigurări că vaccinarea este o metodă sigură de prevenție și că există deja primele studii care dovedesc acest lucru.

„Din punct de vedere al tehnologiei de fabricație, părerea mea e că este mai nou,  mai sigur și mai performant decât toate celelalte vaccinuri care au fost puse în utilizare până acum. Există un studiu deja făcut pe 1.300.000 de oameni din Israel, care ne arată că acest vaccin este sigur din punct de vedere al administrării. Este sigur, este testat”.

De altfel, secretarul de stat spune că faptul că s-a vaccinat reprezintă o dovadă de încredere și, cel mai probabil, medicii nu și-ar fi administrat vaccinul dacă ar fi avut suspiciuni.

„Faptul că m-am vaccinat printre primii e dovada că am încredere în acest vaccin pentru că am și studiat. Vaccinologia mă pasionează. Faptul că ne-am vaccinat e dovada că oamenii în cunoştință de cauză au studiat profilul de siguranță al vaccinului și l-au administrat. Nu cred că ne-am fi vaccinat, dacă știam că există suspiciuni”.

Obiectivele mandatului de secretar de stat

Numită recent  în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, medic infecţionist, specialitate în care e doctor în medicină, şi medic epidemiolog, a fost director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, spital încadrat de la începutul pandemiei în linia întâi COVID-19.

Pe parcursul carierei în medicină, a avut o bursă de excelenţă în Elveția, la Geneva, unde a lucrat în același spital cu profesorul universitar Didier Pittet, considerat părintele modern al igienei mâinilor, măsurile propuse de echipa lui, promovate la nivel global, având ca efect scăderea importantă a ratei infecțiilor nosocomiale (intraspitaliceşti) și salvarea de vieți omenești.

S-a reîntors în țară, la Brașov, iar în anul 2013, spitalul în care dr. Andreea Moldovan a fost coordonator al Compartimentului Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale a câștigat premiul de „Cel mai curat spital din Europa”, premiu acordat de Organizația Mondială a Sănătății.

De aceea, scăderea numărului de infecții nosocomiale reprezintă un obiectiv al secretarului de stat, alături de gestionarea campaniei de vaccinare.

Obiectivele mele sunt cele legate de vaccinare și de gestionarea crizei COVID. Vin din sistem și știu care sunt lipsurile și poate acesta este marele meu avantaj. Pentru că vin din spitale care nu sunt curate sau nu au circuite corecte, nu sunt îngrijite, vin din spitale unde există lipsuri, care trebuie rapid remediate, vin din spitale unde se întâmplă mai mult decât ar fi cazul să apară infecții nosocomiale si unde sunt oameni care nu au alternative de a se trata decât în astfel de spitale și au un risc de a se complica implacabil”.

Secretarul de stat pregătește, împreună cu echipa de la Ministerul Sănătății, un pachet de norme clare pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale.

„În ceea ce privește infecțiile nosocomiole, ne situăm pe un loc trist. În cifre suntem bine, pentru că nu știm să raportăm exact infecțiile. Ele apar, dar încă suntem în faza în care ascundem destul de mult sub preș. E unul dintre obiectivele pe care le am, alături de echipa mea, de a învăța să declarăm aceste infecții. Avem în vedere un pachet de norme care să ne ajute în prevenirea infecțiilor nosocomiale, în acest sens având ajutorul Legii infecțiilor nosocomiale, publicată în 3 ianuarie. Este foarte mult de lucru si este unul dintre obiectivele mele, ca medic de boli infecțioase”.

Dincolo de  obiectivele sale, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, susține că ne așteaptă în continuare un an greu, cu multe necunoscute, dar respectând măsurile de protecție ne vom ajuta si vom fi actori activi în această pandemie.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
-18 #1 Barbu Gh. 20-01-2021 08:20
Ce zice cățeaua? „...nu știm să raportăm exact infecțiile.”? Cum vine aia???
Și ce-o fi însemnând „un loc trist”? Cum s-o fi deosebind de un „loc vesel”!?
Citat | Raportează către un administrator
ionel
-7 #2 ionel 20-01-2021 09:55
Pai la ce conditii exista in spitalele de stat din iasov, nu e de mirare!
cu toate astea, salariile angajatilor sunt de 4-5000 euro net.

Asta-i tara in care traim!
Citat | Raportează către un administrator
Tot G
+12 #3 Tot G 20-01-2021 10:41
Citez pe Barbu Gh.:
Ce zice cățeaua? „...nu știm să raportăm exact infecțiile.”? Cum vine aia???
Și ce-o fi însemnând „un loc trist”? Cum s-o fi deosebind de un „loc vesel”!?


Omule, tu esti intreg la minte? Ce iti da dreptul sa jignesti oamenii, gratuit? Tastatura?
Hai cu solutii, propuneri si pe urma ai dreptul sa faci si ironii.
Citat | Raportează către un administrator
Willy
+9 #4 Willy 20-01-2021 11:03
Citez pe Barbu Gh.:
Ce zice cățeaua? „...nu știm să raportăm exact infecțiile.”? Cum vine aia???
Și ce-o fi însemnând „un loc trist”? Cum s-o fi deosebind de un „loc vesel”!?

Boule! Un loc trist e pestera aia din capul tau. Un loc vesel e sufletul doamnei doctor. Ma bucur ca nu te cenzureaza mytex. Sa vada toata lumea cat esti de prost.
Citat | Raportează către un administrator
Willy
+5 #5 Willy 20-01-2021 11:06
Citez pe Tot G:
Citez pe Barbu Gh.:
Ce zice cățeaua? „...nu știm să raportăm exact infecțiile.”? Cum vine aia???
Și ce-o fi însemnând „un loc trist”? Cum s-o fi deosebind de un „loc vesel”!?


Omule, tu esti intreg la minte? Ce iti da dreptul sa jignesti oamenii, gratuit? Tastatura?
Hai cu solutii, propuneri si pe urma ai dreptul sa faci si ironii.

Ce sa propuna boul asta. La ce negura e in pestera aia din capul lui, ma mir si ca reuseste se mearga la wc.
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
-10 #6 Barbu Gh. 20-01-2021 11:42
Citez pe Tot G:
Citez pe Barbu Gh.:
Ce zice cățeaua? „...nu știm să raportăm exact infecțiile.”? Cum vine aia???
Și ce-o fi însemnând „un loc trist”? Cum s-o fi deosebind de un „loc vesel”!?


Omule, tu esti intreg la minte? Ce iti da dreptul sa jignesti oamenii, gratuit? Tastatura?
Hai cu solutii, propuneri si pe urma ai dreptul sa faci si ironii.


Respect-o tu pe una care recomandă populimii se fugă cu botnița pusă pe rât. Eu nu pot.
Analizează-i atent afirmațiile. Și mai „respect-o” încă o dată.
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
-10 #7 Barbu Gh. 20-01-2021 11:51
Citez pe Willy:
Citez pe Barbu Gh.:
Ce zice cățeaua? „...nu știm să raportăm exact infecțiile.”? Cum vine aia???
Și ce-o fi însemnând „un loc trist”? Cum s-o fi deosebind de un „loc vesel”!?

Boule! Un loc trist e pestera aia din capul tau. Un loc vesel e sufletul doamnei doctor. Ma bucur ca nu te cenzureaza mytex. Sa vada toata lumea cat esti de prost.


Vită, te-ai vaccinat? CE MAI STAI, VACCINEAZĂ-TE!

Arată că-ți pasă, VACCINEAZĂ-TE!
Când te vei duce la vaccinat vezi să ai mânuțele spălate, botnița pusă pe rât și să respecți distanțarea socială.
Citat | Raportează către un administrator
George G
+7 #8 George G 20-01-2021 12:06
Baieti, nu incercati sa intelegeti un asemenea specimen ca Barbu. Cel mai probabil e un ajutat social, este non-stop pe aici, si critica orice, pentru ca presupun ca ati observat. Are doua doctorate in medicina, unul in economie si stiinte politice. Plus cateva diplome in jurnalism, administrare si marketing. Si asta s-a observat pana acum, cine stie cate si mai cate are pe perete.
Acum serios, omu` are o problema psihica, nu are rost sa va bagati in polemici cu el.
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
-9 #9 Barbu Gh. 20-01-2021 12:27
Citez pe George G:
Baieti, nu incercati sa intelegeti un asemenea specimen ca Barbu. Cel mai probabil e un ajutat social, este non-stop pe aici, si critica orice, pentru ca presupun ca ati observat. Are doua doctorate in medicina, unul in economie si stiinte politice. Plus cateva diplome in jurnalism, administrare si marketing. Si asta s-a observat pana acum, cine stie cate si mai cate are pe perete.
Acum serios, omu` are o problema psihica, nu are rost sa va bagati in polemici cu el.


Bugetărică, ai apărut? Asistatule! Trântă bugetară!
Încă nu v-a rărit guvernarea cea nouă!?

MARȘ DE TE VACCINEAZĂ! Și ia-l și pe celălalt retardat, Vili-boi.
Bugetărică, arată că-ți pasă, VACCINEAZĂ-TE!
Arată că ești responsabil, VACCINEAZĂ-TE!
Citat | Raportează către un administrator
George G
+7 #10 George G 20-01-2021 12:32
Vedeti, exact ce ziceam mai sus. Nu prea ai ce vorbi cu el, pentru ca trebuie sa detii un IQ subunitar ca sa il poti intelege. Si tocmai de mine zici ca sunt asistat?! Nu, stimabilule, chiar lucrez la privat, la un nivel la care tu nici nu ai putea sorta niste documente. Hai, acum intoarce-te pe canapea, noi cotizam la stat ca sa iti intre tie ajutorul social.
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
-9 #11 Barbu Gh. 20-01-2021 12:35
Citez pe George G:
Vedeti, exact ce ziceam mai sus. Nu prea ai ce vorbi cu el, pentru ca trebuie sa detii un IQ subunitar ca sa il poti intelege. Si tocmai de mine zici ca sunt asistat?! Nu, stimabilule, chiar lucrez la privat, la un nivel la care tu nici nu ai putea sorta niste documente. Hai, acum intoarce-te pe canapea, noi cotizam la stat ca sa iti intre tie ajutorul social.


Asistatule, tu ești doar o trîntă bugetară ordinară care parazitează bugetul. Atât și nimic mai mult.
Citat | Raportează către un administrator
Willy
+8 #12 Willy 20-01-2021 12:53
@George G Il lauzi pe Barbulica facandu-l specimen. Adica ar mai fi ca el. Nu, Barbulica e un unicat. Nici prost nu prea ii putem spune ca jignim tagma prostilor. Bou daca ii spunem, jignim bietele animale. Deci, unde se incadreaza Barbulica cu adevarat? La erori genetice? Sper ca moderatorul da cu spirt din cand in cand pe servere sa nu luam rabie de la Barbulica, iata ce crize face. Aia ne mai lipseste acum, sa ne vaccinam si antirabic, ajungem ca sitele. Barbulica, cum dracu esti asa de distrus la cap?
Citat | Raportează către un administrator
Radu
+7 #13 Radu 20-01-2021 13:22
Ma Barbulika, tu ori esti unul din aia cu antecedente de abuz sexual si violenta domestica ori cel mai inteligent om din lume care le stie pe toate, le cunoaste pe toate si e impotriva tuturor care au mai mult de doua clase si nu te cred ca pe un dumnezeu. De ce suferinte te plangi? Varsa-le pe toate aici fiule, dar nu mai hrani cainii ca ai boala Lime si delirezi, na daca te vaccinai (tot de la Pfizer), acu erai alt om.
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
-6 #14 Barbu Gh. 20-01-2021 14:17
Citez pe Radu:
Ma Barbulika, tu ori esti unul din aia cu antecedente de abuz sexual si violenta domestica ori cel mai inteligent om din lume care le stie pe toate, le cunoaste pe toate si e impotriva tuturor care au mai mult de doua clase si nu te cred ca pe un dumnezeu. De ce suferinte te plangi? Varsa-le pe toate aici fiule, dar nu mai hrani cainii ca ai boala Lime si delirezi, na daca te vaccinai (tot de la Pfizer), acu erai alt om.


Măi, tată, măi, azi s-a revărsat o întreagă menajerie pe acest site. Acu' răsări și unul cu sindromul Down. Tu mai lipseai, fecioraș.

Ia încolonați-vă și marș la vaccinat.
Faceți și voi un bine țării și societății și vaccinați-vă.
Fiți responsabili, VACCINAȚI-VĂ!
Arătați că vă pasă, VACCINAȚI-VĂ!

Spălați-vă pe mâini, puneți-vă botnița pe rât și marș la vaccinat. Da acolo să nu mă faceți de rîs și să vă băgați în față ca țăranii, nu, vă așezați frumos la coadă păstrând distanțarea socială.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
Perutnina

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 16 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9241   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0620   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7324   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5194   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2296   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3335   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5176   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.0900   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteţi de acord cu decizia autorităţilor de a nu majora alocaţiile pentru copii?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter