myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 

BRAȘOV. Despre Secția modulară ATI-Covid de la Spitalul Județean, informații și date statistice din perioada de vârf a pandemiei

  • Apreciez !Nu-mi place !-7
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
Secţia modulară de ATI-COVID, dotată cu 28 de paturi, pe care administraţia judeţeană a construit-o în vara anului 2020 în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, a fost vârful de lance în lupta cu pandemia şi a însemnat un ajutor vital pentru tratarea pacienţilor aflaţi în stare gravă, atât din municipiul şi judeţul Braşov, cât şi din alte judeţe şi chiar din Bucureşti - s-a menționat într-un comunicat al CJ Brașov.
 
Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea SCJU Braşov, de la momentul punerii sale în funcţiune, consemnat la finele lunii august 2020 şi până la 31 decembrie 2020, în modularul ATI-COVID au fost îngrijiţi 60 de pacienţi.
 
Pe parcursul anului 2021, numărul cazurilor grave a crescut exponenţial, fiind în total 1189 de bolnavi care au avut nevoie de tratamentul de terapie intensivă. Dintre aceştia, 346 de pacienţi au fost vindecaţi sau transferaţi la alte secţii clinice. Pe de altă parte, din numărul total de cazuri ajunse la terapie intensivă în secţia modulară, 20 au fost persoane vaccinate.
 
Totodată, statisticile arată că din numărul total de internaţi în modularul de ATI-COVID, 536 de persoane au necesitat intubare, 612 au avut nevoie de terapie intermediară, fiind asistate şi monitorizate noninvaziv, iar 41 au fost tratate respirator cu ajutorul măştilor de oxigen.
 
De menţionat este faptul că din totalul celor 1.189 pacienţi înregistraţi în anul 2021, 261 au fost transferaţi din alte 15 judeţe, precum şi din Capitală, cei mai mulţi provenind din Covasna (19 bolnavi), Prahova (14), Argeş (7), Buzău (5) şi Bucureşti (5).
 
Pe parcursul crizei pandemice care ne afectează de aproape doi ani, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a dus greul tratării cazurilor dificile la nivelul judeţului nostru, dacă luăm în considerare faptul că din cei 1.189 de pacienţi ai secţiei modulare ATI-COVID, 600 de cazuri grave au provenit de la celelalte unităţi spitaliceşti braşovene.
 
Astfel, 258 de cazuri au fost transferate de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov, 88 de bolnavi au provenit de la Spitalul Municipal Săcele, 72 de pacienţi au fost aduşi de la Centrul Medical „Maria” Sânpetru, 54 de cazuri au fost de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov, 34 de cazuri - de la Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, 32 de cazuri - de la Spitalul Orăşenesc Zărneşti, 23 de cazuri - de la Spitalul CFR Braşov, 18 cazuri - de la Spitalul Orăşenesc Rupea, 16 cazuri - de la Spitalul Municipal Codlea, 4 cazuri - de la Spitalul Municipal Făgăraş, iar un caz - de la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Mariaֲ” Braşov.
 
„Acum, privind retrospectiv, nu ştim cum am fi reuşit să ne descurcăm şi să răspundem necesităţilor de tratare a pacienţilor grav afectaţi de infecţia cu noul coronavirus, dacă nu am fi avut la dispoziţie cele 28 de paturi de ATI din secţia modulară COVID. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a dus greul luptei cu valul 4 al pandemiei, care a generat o creştere abruptă a numărului de pacienţi care aveau nevoie de internare şi implicit a cazurilor grave pe care a trebuit să le tratăm, foarte multe provenind de la celelalte spitalele aflate în prima linie a combaterii pandemiei şi de la cele suport-COVID. Valul pandemic a făcut ca inclusiv secţia ATI-COVID să fie insuficientă. Am trecut prin două luni foarte grele. Am avut zile la rând în care nu doar că toate cele 28 de paturi din modular erau ocupate, dar aveam între 10 şi 28 de pacienţi asistaţi respirator sau deja intubaţi, în Unitatea de Primiri Urgenţe, care aşteptau să se elibereze un pat din secţia COVID”, a relatat dr. Călin Cobelschi, managerul SCJU Braşov.
 
Realizarea spitalului modular ca secţie exterioară cu paturi ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a reprezentat un proiect îndrăzneţ al autorităţii publice judeţene.
 
Finanţarea a fost asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Braşov, care a alocat cu această destinaţie 11.976.260 lei. Construcţia a fost implementată în baza documentelor de proiectare puse la dispoziţie cu titlu gratuit de către Fundaţia Hera şi Asociaţia Dăruieşte Viaţă, iar lucrările propriu-zise s-au desfăşurat pe parcursul verii lui 2020.
 
„Am fost printre puţinele administraţii publice din România care şi-au asumat demersul de a finanţa şi a construi un spital modular de ATI destinat pacienţilor cu forme grave de COVID. Era firesc să-l facem în imediata vecinătate a Spitalului Judeţean Braşov, deoarece aici avem concentrată cea mai mare parte a personalului specializat pe anestezie şi terapie intensivă din judeţ. Spitalul modular a fost un proiect ambiţios, însă au existat destule persoane care şi-au exprimat scepticismul vizavi de demersul nostru. Să nu uităm că în anul 2020 toate autorităţile, nu doar din România, ci din întreaga lume, cumpărau aparatură de ATI, ventilatoare, monitoare, infuzomate sau injectomate, astfel că a fost o provocare să dotăm cele 28 de paturi, atât din punctul de vedere al disponibilităţii echipamentelor pe piaţă, cât şi al costurilor foarte mari. Am beneficiat de sprijinul prim-ministrului de atunci, Ludovic Orban, al ministrului Sănătăţii şi al secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, pentru funcţionalizarea celor 28 de paturi şi am primit aparatură medicală din rezerva Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne”, a explicat preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
 
Ulterior, o preocupare principală a administraţiei judeţene a fost recuperarea din fondurile europene disponibile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare a alocărilor bugetare destinate realizării secţiei modulare ATI-COVID.
 
Astfel, în cadrul proiectului „Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în județul Brașov”, accesat de Consiliul Județean Brașov în 2021, cu o valoare totală de 45.533.446,93 lei, Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov i-au revenit 24.036.436,41 lei pentru decontarea achiziţiei de echipamente şi aparatură medicală, inclusiv pentru dotarea unităţii modulare de ATI.
 
De asemenea, administraţia judeţeană a depus un alt proiect POIM, aflat în etapa de evaluare, care vizează recuperarea cheltuielilor de construcţie a spitalului modular de ATI-COVID. Valoarea totală a acestui proiect este de 12.386.156,16 lei.
 
„Ce-ar fi însemnat dacă în fiecare judeţ s-ar fi construit câte un spital modular, aşa cum este cel din curtea Spitalului Judeţean Braşov? Am fi reuşit, practic, să dublăm capacitatea de terapie intensivă alocată cazurilor COVID la nivel naţional. Am fi reuşit să dăm o şansă în plus fiecărui pacient în stare gravă care a fost nevoit să aştepte pe holurile unităţilor de primiri urgenţe eliberarea unui pat de terapie intensivă. Am fi putut să salvăm mai multe vieţi, fără să fim nevoiţi să transferăm pacienţii dintr-un judeţ în altul. Am fi reuşit la nivelul fiecărui judeţ al ţării să ne organizăm mai bine în perspectiva valului 5, despre care specialiştii ne spun că este inevitabil. Mi-aş dori ca şi alţi colegi din ţară, preşedinţi de consilii judeţene, să aibă curajul şi dorinţa de a implementa proiecte similare de spitale modulare de ATI, care vin în sprijinul salvării vieţii semenilor noştri”, a încheiat preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 04-01-2022 19:51
Ce „pandemie” visează ăștia? DE PROSTIE???
Da, poate doar de asta.

Dar ia să vedem ce mai zic briții, ăia care-s pe podium la infestări. Câți infestați au acum?
+218.724!? IUPIIIIII
Să bage repede și a patra doză, ca jidanii, să treacă de 200.000/zi de infestați.

Să revenim:
„Situație îngrijorătoare! Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord admite că vaccinurile anti-COVID de tip ARN Mesager au afectat sistemul imunitar natural al celor dublu vaccinați.
Guvernul lui Boris Johnson a recunoscut că, după o vaccinare dublă, nu se va mai putea dobândi niciodată imunitate naturală completă la variantele de Covid – sau eventual orice alt virus. Chiar ieri, intr-o interventie televizata premierul se plangea ca e dezastru pentru cei dublu vaccinati intrucat varianta Omicron ii ataca ca si cum nu ar avea niciun anticorp. „In spitale, la ATI, 92% din cei de acolo nu au doza booster!” Cu alte cuvinte, Boris Johnson ii considera pe cei cu „doar” doua doze ca fiind nevaccinati.”

HOPAAAA... DECI „ADIO” IMUNITATE NATURALĂ DUPĂ INJECTARE???
GHINION!!!

https://www.bugetul.ro/se-complica-totul-apar-primele-probleme-la-vaccinurile-anti-covid-guvernul-marii-britanii-admite-ca-serurile-afecteaza-sistemul-imunitar-al-celor-dublu-vaccinati/?fbclid=IwAR2bs0Ut1fDYvjlrA0Niku90Ex8KlggvCVbCzBvL3K8I4VACb-FtATOy-qE

Și hai și cu un mare șef, tot de la briți, dar și de la o mare fabrică de doze:
„Nu putem vaccina planeta la fiecare 6 luni”, afirmă șeful Comitetului de Vaccinare din Marea Britanie și unul din creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca”

Hee, heee, heeee....ei ar vrea dar nu au posibilitatea tehnică.

LA NOI, DACĂ AR FI DUPĂ LIGHIOANELE WAXXXEERRISTOID E CA ARAHATUL, GHIȚĂ, CUȚU, JURMA, IMBRI, CHERECHEȘUL & CO., AR INJECTA ȘEPTELUL LA 3 LUNI, NU LA 6 LUNI!
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-3 #2 Willy 05-01-2022 02:14
Citez pe Barbu Gh.:
AR INJECTA ȘEPTELUL LA 3 LUNI, NU LA 6 LUNI!

Pai se poate, gigele? Iar te-ai sucit? Acum bebelusii sunt "ȘEPTELUL"? Nu mai sunt "copilasii nostri, bebelusii"? "ȘEPTELUL"?
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
0 #3 Barbu Gh. 05-01-2022 08:57
Citez pe Willy:
Citez pe Barbu Gh.:
AR INJECTA ȘEPTELUL LA 3 LUNI, NU LA 6 LUNI!

Pai se poate, gigele? Iar te-ai sucit? Acum bebelusii sunt "ȘEPTELUL"? Nu mai sunt "copilasii nostri, bebelusii"? "ȘEPTELUL"?


BOSCHETAREEEE.. .. PRĂPĂDITULEEEEE .... HANDICAPATUEEEE E.... UNDE APAR CUVINTELE „copilasii nostri, bebelusii"???? Deși noi știm că ăia fără copii, inutilii ca tine, aia ar vrea, dar nu ține.

BEȚIVANEEEEE, las-o pe „#MonaDragostea Mea” că te tâmpește mai mult decât te-a făcut bețiva a bătrână.
Să te citez: „Eu in carciuma m-am nascut, in carciuma vreau sa mor.” În mytex.ro, data 27-09-2121 la 23:21.

Lasă spirtul, bețivane, lasă-l!!!

HANDICAPATULE, „LA 3 LUNI, NU LA 6 LUNI” ESTE INTERVAL DE TIMP, DECEREBRATULE!! !!!!!! Roagă pe cineva să-ți „traducă” textele ca să le poți pricepe și tu sau să ți le deseneze, dacă ți-o fi mai ușor!

P.S. Bine că ți-ai devoalat „gândirea” de psihopat. Să vadă toți ce ți-ai dori tu!
VAI STEAUA TA DE ANALFABET FUNCȚIONAL ALCOOLIC!!!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter