myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Analiză. Profitabilitatea sistemului bancar din România s-ar putea reduce sub media europeană, din cauza taxei pe active

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, susţine în articolul „Despre bănci, cu cifrele pe masă”, publicat pe blogul „Opinii BNR”, că taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar din România sub media europeană.

Oficialul a analizat trei indicatori: randamentul activelor (ROA), randamentul capitalului (ROE) şi raportul costuri/venituri. Acesta consideră că premisa de la care au pornit autorităţile când au impus această taxă ar putea fi greşită.

„Atacul declanșat asupra băncilor - concretizat în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 şi de un set de trei legi aflate în dezbatere în Parlament - are la bază o premisă fundamentală: aceea că băncile comerciale prezente în România au o profitabilitate mai mare decât omoloagele lor din alte state europene. Din această premisă - dacă este adevărată - pot decurge două concluzii: noile prevederi legale nu vor determina băncile să-şi reducă activitatea în România («nu pleacă câinele de la măcelărie»); băncile vor accepta, fără entuziasm, să-şi reducă marja de profit, dând credite mai ieftine. Dar ce se întâmplă dacă premisa este greșită, iar băncile din România nu sunt mai profitabile decât cele din Uniunea Europeană? Mai sunt valabile în acest caz cele două concluzii? Pentru a face comparații internaționale, sursa cea mai credibilă o constituie Consolidated Banking Data produsă de Banca Centrală Europeană. În această bază de date, profitabilitatea sistemelor bancare din statele UE este comparată prin intermediul a trei indicatori: randamentul activelor (return on assets, ROA); randamentul capitalului (return on equity, ROE); raportul cost/venituri (cost to income ratio). Le vom analiza pe rând, evidențiind pozițiile băncilor din România”, subliniază Valentin Lazea.

Impunerea acestei taxe ar putea avea drept consecinţă plecarea unor bănci din România, iar autorităţile ar trebui să se gândească dacă vor acest lucru, în condiţiile în care ţara este „subcapitalizată şi sub-bancarizată”.

„Din analiza celor trei indicatori prezentați, rezultă că profitabilitatea sistemului bancar din România este - înainte de impunerea taxei pe active - mai bună decât media europeană, dar nu excepțională. Impunerea taxei pe activele bancare ar putea să o transforme din mai bună în mai slabă decât media europeană. Nu ar fi exclus, în acest scenariu, să asistăm la câteva ieșiri de bănci din România (chiar dacă nu a celor de talie mare). Este cazul să ne întrebăm dacă asta dorim, într-o ţară care oricum este subcapitalizată şi sub-bancarizată. Şi ar fi naiv să credem că băncile-mamă din Europa nu îşi fac astfel de calcule precum cele prezentate de noi, într-o Europă în care capitalul circulă liber”, avertizează Valentin Lazea.

În acest context, oficialul precizează că analiza sa nu este o încercare de a se erija în apărarea băncilor, ci o privire pe termen lung asupra sistemului bancar.

„Pentru cei care au ajuns în acest punct cu lectura (felicitări pentru răbdare!) şi care consideră că tot ce am scris reprezintă o nouă încercare a celor de la BNR de a se erija în apărarea băncilor, îi rog să se situeze deasupra acestui partizanat îngust şi să se întrebe: ce este mai bine pentru România pe termen lung? Un sistem bancar puternic, profitabil, furnizor de capital pentru investiții sau un sistem bancar slab, clientelar, alimentând consumul, dar nu şi dezvoltarea ţării? Iar cei - puţini - care vor fi în stare să judece obiectiv, să vină să critice”, concluzionează Valentin Lazea.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9491   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3869   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8407   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7398   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4377   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.4400   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că filiala Braşov a PNL îl va urma pe Ludovic Orban în partidul pe care acesta a anunţat că o să-l facă?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter