myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Câte 20.000 de lei de la stat pentru panouri solare acasă

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Românii pot solicita bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă, începând de astăzi, 10 septembrie, ora 10.00, când demarează programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Ministrul Mediului a anunţat că sunt fonduri suficiente pentru ca 33.000 de gospodării să beneficieze de acest program. Mai precis, românii pot primi 20.000 de lei de la stat pentru a-şi monta acasă panouri fotovoltaice şi pentru a le conecta la reţeaua electrică, astfel încât să poată şi să vândă excesul de curent produs. Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

Cum se face înscrierea

Toţi cei interesaţi să primească fonduri de la stat pentru panouri solare trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru înscriere, în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul. Pentru obţinerea fondurilor, cei interesaţi trebuie să depună: cerere de finanţare tehnoredactată; copia actului de identitate; extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile pentru imobilul unde vor fi montate panourile; rezultat pentru dreptul de proprietate; dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite. Dacă documentele sunt conforme cu cerinţele din ghid, iar solicitantul îndeplineşte criteriile, instalatorul rezervă suma solicitată, care se scade din valoarea alocată regiunii geografice din care face parte solicitantul. Sumele alocate regiunilor în cadrul Programului, destinate înscrierii solicitanţilor, sunt următoarele: Regiunea Bucureşti-Ilfov – 80 milioane lei; Regiunea Nord Est – 81,98 milioane lei; Regiunea Sud Est –68,3 milioane lei; Regiunea Sud Muntenia – 72,88 milioane lei; Regiunea Sud Vest – 53,24 milioane lei; Regiunea Vest – 52,2 milioane lei; Regiunea Nord Vest –65,54 milioane lei; Regiunea Centru – 62,88 milioane lei. AFM a dat asigurări că vor putea accesa programul şi cei cu ipotecă pe locuinţă, în condiţiile în care apăruse temerea că acest lucru nu va fi posibil. „Am găsit o soluţie, se va finanţa şi imobilul care are o ipotecă, cu condiţia ca în perioada de implementare şi monitorizare, care este de şase ani, să nu se schimbe dreptul de proprietate”, a spus preşedintele instituţiei.

Termen-limită pentru instalare

AFM va analiza documentele depuse la momentul înscrierii şi introduse de instalator în aplicaţia informatică şi va publica pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate. În termen de 90 de zile, persoana a cărei cerere a fost aprobată este obligată să comunice la AFM avizul tehnic de racordare (ATR), prin intermediul instalatorului ales. Ulterior, se vor semna contractele de finanţare nerambursabilă. Beneficiarii finanţării vor avea însă obligaţia să implementeze proiectul în termen de 8 luni de la semnarea contractului. În acest termen, beneficiarul va depune la instalatorul validat certificatul de racordare şi va încheia cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii. Este important de menţionat că persoanele interesate să-şi monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani şi să piardă timp pentru obţinerea autorizaţiei de construire, întrucât s-a eliminat obligativitatea deţinerii unei astfel de autorizaţii.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 11 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9265   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0491   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7238   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4882   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2290   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3462   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5189   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.3800   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Credeţi că ar trebui să se rennţe la purtarea măştii în exterior?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter