myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. De ce AU FOST ABANDONATE lucrările publice în zona Dâmbul Morii - Timișul de Jos?!... PROBLEMĂ ADMINISTRATIVĂ NEREZOLVATĂ

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Am primit pe adresa redacției o petiție trimisă de un locuitor din Dâmbul Morii - Timișul de Jos, antreprenor, către Guvernul României, semnalând o problemă spinoasă cu care se confruntă cei ce au domiciliul în acea zonă, dar și turiștii.

„Bună ziuă, Domnule Prim-Ministru,

Domnilor Miniștri și Secretari de Stat,

Mă numesc Ionel Tucmuruz, administrator al unui Complex Turistic din zona Dâmbul Morii, jud. Brașov. Prin prezenta, doresc să semnalez o situație privind drumurile publice din zona Dâmbul Morii - Timișul de Jos care afectează grav buna desfășurare a activității turistice cât și cea a locuitorilor din întreaga zonă, inclusiv orașul Predeal.

Arăt faptul că drumurile din zona Dâmbul Morii care aparțin de UAT Predeal nu au fost niciodată amenajate, respectiv neavând apă, canal, asfalt, ceea ce nu este o normalitate, deoarece această zonă este cotată ca fiind una din cele mai importante destinații turistice ale României, cu Canionul 7 Scări, Peștera de Gheață, Peștera Ursului etc., toate acestea fiind în imediata apropiere a orașului Brașov, centru cultural și industrial al țării.

În ultimii zece ani, mulți investitori au contribuit la dezvoltarea zonei prin construirea de hoteluri, pensiuni, restaurante la standarde europene, creând locuri de muncă pentru sute de persoane, dar, totodată, și locuri de recreere și odihnă pentru turiștii care vin să viziteze această regiune minunată a țării.

Din păcate, în toți acești ani, statul, prin reprezentanții locali, nu a investit nici un leu în infrastructura zonei, nici cel puțin în iluminatul public. Ani de zile drumurile au arătat ca un teren minat, plin de gropi, deși în sezon zona era vizitată de zeci de mii de turiști români și străini, creând o imagine nefavorabilă turismului românesc.

Eu, personal, în acești ani, am făcut diverse petiții și sesizări în vederea amenajării drumurilor prin investiții în apă, canal, asfalt, ceea ce ar fi o normalitate într-o țară dezvoltată a secolului 21. De fiecare dată mi s-a răspuns că nu sunt bani și că procedurile sunt greoaie pentru licitații.

Într-un final, anul trecut, în luna februarie 2019, am fost anunțat oficial că în mai 2019 vor demara lucrările de asfaltare a zonei, ca urmare a câștigării licitației publice de către o societate ofertantă, respectiv SC MORANI SRL.

Lucrările au început cu întârziere, respectiv în luna octombrie 2019, printr-o soluție tehnică defectuoasă din punctul meu de vedere, prin decopertarea în adâncime de aproximativ 50-60 cm a balastrului existent din anii ’60, ce avea un grad de compactare foarte mare. Prestatorul a înlocuit cu balastru de râu de suprafață, plin de pământ, necompactat, care nu a făcut decât să blocheze traficul pe aceste străzi, devenind necirculabile.

Nu ar fi fost nici o problemă dacă se ajungea la faza finală a lucrărilor prin compactare și asfaltare a acestor drumuri, dar - spre neșansa noastră și a locuitorilor din zonă - au venit ploile și înghețul și lucrările au fost sistate, urmând a fi reluate în primăvară.

În perioada sărbătorilor de iarnă, drumurile au devenit impracticabile; nu se putea circula decât cu mașini de mare tonaj sau jeep-uri.

În continuarea petiției, aș vrea să vă prezint problemele administrative care au survenit în ultima perioadă, ceea ce a dus la blocarea lucrărilor privind amenajarea și asfaltarea drumurilor prezentate mai sus, dar și a tututor investițiilor din orașul Predeal.

În urma unor probleme interne din Consiliul Local al Primăriei Predeal, majoritatea consilierilor locali și-au dat demisia, nemaiexistand majoritate de jumătate plus unu, pentru a-și alege un viceprimar (primarului ales în 2016 i-a încetat mandatul ca urmare a unei condamnări definitive). Consiliul Local a fost dizolvat prin hotărâre judecatorească, iar conducerea Primăriei este asigurată de către secretarul acesteia, conform art. 147 alin. 1 din OUG 57/2019.

Problema pe care doresc să o prezint este aceea că secretarul Primăriei nu poate efectua plățile facturilor serviciilor prestate de către societățile care au efectuat lucrări la drumurile prezentate mai sus, motiv pentru care antreprenorii au lăsat drumurile nefinalizate.

Situația gravă este că drumurile sunt nepracticabile, astfel cum am prezentat.

Nu este posibil ca dintr-o problemă administrativă creată de înșiși cei care ne-au condus să fie afectate comunități întregi prin nepracticarea acestor drumuri, să fie blocat traficul pentru turiști și, nu în ultimul rând, să fie blocat accesul către unitățile turistice, cele care produc venituri, locuri de muncă și bani la bugetul de stat.

Mai mult decât atât, cei care deținem afaceri în domeniul turismului suntem afectați dă pandemia de COVID-19, iar după relaxarea măsurilor și reînceperea activității ne vom lovi și de aceasta problemă creată de administrația publică locală, prin nedeblocarea fondurilor în vederea finalizării lucrărilor, ceea ce va duce la închiderea efectivă a unităților turistice din alte motive decât cele rezultate din situația de urgență actuală.

În vederea deblocării și rezolvării acestei situatii, propun:

- modificarea și completarea art. 147 alin. 1 din OUG nr. 57/2019, după cum urmează: «Până la constituirea noului Consiliu Local, primarul sau, în absența acestuia, secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale rezolvă problemele curente ale comunei, orașului sau municipiului, asigurând inclusiv continuitatea contractelor de infrastructură, aflate în derulare, cu respectarea competențelor și atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii».

În cazul in care nu se vor lua aceste masuri, banii care sunt la dispoziția UAT-ului Predeal prin POR 2014-2020 vor fi pierduți, iar drumurile despre care am făcut vorbire vor rămâne distruse ani de zile, până se vor aloca alte fonduri. Astfel, în loc sa progresăm, vom ajunge ca în Evul Mediu”.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+2 #1 Barbu Gh. 26-04-2020 09:45
Nu din UAT Predeal este și Văsîi, zis „zece facultăți”? De ce ne-am mira că arată Dâmbul Morii ca stațiunea, ca după război?
Cât despre zona de la Dâmbul Morii, au apărut și acolo multe clădiri stricând farmecul zonei. Ca în Poiana Brașov, prea multe betoane, doar că la ei este prea mult praf , glod.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 18 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9250   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1340   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7441   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4992   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2321   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3425   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5181   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.8900   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că în Braşov se respiră un aer curat?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter