myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Aproape 80% din PĂDURILE BRAȘOVULUI sunt în zone de protecție

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
  • Din 7.820,3 hectare de fond forestier din jurul orașului, 6.199,7 ha se regăsesc în arii protejate sau sunt pădure parc, 1489 ha sunt destinate producției, iar 3,5 ha sunt pepiniere

Chiar dacă există percepția că Pădurile Brașovului sunt vulnerabile, fiind expuse în orice moment riscului tăierii necontrolate sau ilegale, realitatea este alta, pentru că, în mare parte, zonele împădurite de lângă oraș sunt supuse diferitelor forme de protecție. Fondul forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt este împărțit în mai multe zone, iar aproape 80% din suprafața aflată în jurul municipiului Brașovului o reprezintă pădurea cu funcții speciale de protecție.

În jurul municipiului Brașov, Regia Pădurilor Kronstadt administrează o suprafață de 7.820,3 ha de fond forestier, din care 6.199,7 ha sunt păduri cu funcții de protecție. În această categorie sunt incluse pădurile din ariile naturale protejate sau cele cu rol de recreere, care sunt străbătute și de trasee turistice. Pădurile din această categorie au rol de protecție a apelor, solului, climei, faunei, florei și a obiectivelor de interes național, astfel că includ și suprafețe de ocrotire integrală a naturii, în care intervențiile se pot face numai în cazuri excepționale.

Dintre cele aproape 6.200 de hectare de pădure cu funcție de protecție, 206,5 ha sunt în Situl Natura 2000 Muntele Tâmpa, din care face parte și Rezervația naturală Muntele Tâmpa cu o suprafață de 186,7 ha. Totodată, 21,3 ha de pădure se regăsesc în Rezervația naturală Stejerișul Mare. Alte 1.000,4 de hectare de fond forestier aflate în administrarea Regiei sunt în Rezervația naturală Muntele Postăvarul (peste care se suprapune cu Situl Natura 2000 Postăvarul). De asemenea, 388,4 hectare sunt în situl Natura 2000 Piatra Mare. Nu în ultimul rând, Regia administrează și 893,6 de hectare încadrate în păduri parc.

893,6 ha de pădure parc în jurul orașului

Cele 893,6 ha care au statut de pădure parc se află, în principal, în vecinătatea zonelor locuite, printre care cartierele Șchei, Valea Cetății,  Noua sau zona Poienii Brașov.

Conform reglementărilor în vigoare, pădurile parc sunt cele special amenajate (cu structuri prelucrate artistic) sau prevăzute a fi amenajate în acest scop. În aceste păduri este permisă amenajarea aleilor din materiale ecologice, montarea băncilor sau a sistemelor de iluminat, amplasarea unor puncte de informare, a unor toalete ecologice sau a unor construcții provizorii din lemn. Toate aceste intervenții au rolul de a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a petrece câteva ore de relaxare în mijlocul naturii.

19% din Pădurile Brașovului, cu rol de producție

Din suprafața totală a fondului forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt în jurul Brașovului (7.820,3 ha), 1.489,8 ha, adică 19% o reprezintă pădurile cu funcții speciale de producție. Pe această suprafață, Regia urmărește realizarea masei lemnoase de calitate superioară și a altor produse ale pădurii, coroborat însă cu protecția mediului. Astfel, toate lucrările, inclusiv extragerea masei lemnoase, se fac cu respectarea principiilor de sustenabilitate, pe termen lung. Scopul Regiei Pădurilor Kronstadt este să asigure în prezent, dar și în viitor, capacitatea pădurii de a exercita funcțiile multiple ecologice, economice și sociale permanente fără a crea prejudicii altor ecosisteme.

În evidențele Regiei se mai regăsește o suprafață totală de 130,8 ha pe care sunt pepiniere, terenuri ocupate de construcţii şi curţile eferente acestora, terenuri destinate împăduririi sau terenuri neproductive.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
0 #1 Barbu Gh. 22-05-2020 08:58
Degeaba sunt protejate dacă legislația este deficitară iar cei puși să protejeze pădurea sunt mai hoți ca cei ce fură din ea. Începând cu politicienii și terminând cu ultimul pădurar.
Dar nu-i bai, în timp vom învăța să respirăm bioxid de carbon în loc de oxigen și gata. Evoluție se cheamă.
Citat | Raportează către un administrator
Marcel Vasilescu
0 #2 Marcel Vasilescu 26-01-2021 09:18
Toate vrăjelile astea din presă sunt nutreț pentru oligofreni: aria protejată Stejerișul Mare a fost redusă dintr-un condei de la 300 la 16 ha, în cinstea dezvoltatorilor care urmează să ne pricopsească cu alte zeci și sute de blocuri goale. Iar domnul Coliban care s-a luptat cu acest proiect al lui Scripcaru, acum de când i-a luat locul moldoveanului, i-a preluat și (toate?!) proiectele în frunte cu acesta...
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter