myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Din 2021, colectarea deșeurilor devine smart: apar pubelele cu cip și sacii cu cod QR!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Din 2021, colectarea deșeurilor trebuie să devină smart, așa că vor apărea pubelele cu cip și sacii, pentru colectare separată, cu cod QR. Iar dacă mai spunem și de cartelele electronice care vor deschide ușa către zonele de depozitare, chiar poate părea un scenariu științifico-fantastic. Cu toate acestea, potrivit managerului general al Brai Cata, Bogdan Constantinescu, în baza celor mai noi reglementări legale și normelor impuse de Uniunea Europeană, digitalizarea sistemului de colectare a deșeurilor de la populație și agenții economici va deveni obligatorie.

„S-a vorbit despre 1 ianuarie 2021 ca despre un moment zero al colectării separate și reciclării deșeurilor, dar cu cât se apropie scadența este destul de clar că va fi un nou moment al amânărilor. E o chestiune de luni însă, până când vor fi implementate prevederile legale privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, precum și pentru aplicarea conceptului „plătește pentru cât arunci” (PPCA)”, este de părere Bogdan Constantinescu, managerul general al Brai Cata, unul din principalii competitori din România, în domeniul salubrității.  

Specialistul a întocmit o listă cu principalele soluții de tip smart city, care vor fi activate, rând pe rând, în anul următor:

- Echiparea containerelor cu cipuri RFID și a mașinilor de colectare cu sistem de identificare a recipientelor. Această soluție va face posibilă implementarea sistemului de colectare separată PPCA, funcție de tipul deșeurilor, de volumul recipientelor și de frecvența colectării. 

- Inscripționarea sacilor pentru precolectare, cu un sistem de cod de bare, care o dată scanat de operatori, să permită identificarea beneficiarilor serviciului de salubritate și contorizarea cantității respective, în contul acestora.

- Instalarea de ecoinsule, în zonele aglomerate și în zonele rezidențiale. De departe, aceasta este una din cele mai eficiente și smart soluții de colectare și depozitare a diferitelor tipuri de deșeuri. Ecoinsulele arată ca un container, dar sunt adevărate construcții inteligente, fiind prevăzute cu sistem de identificare a celui care depune deșeurile, sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor - care transmite un SMS operatorului în momentul în care spațiile de depozitare sunt pline - și sistem de monitorizare video. Mai mult decât atât, ecoinsula dispune și de un sistem de odorizare interioară, care preveine răspândirea mirosurilor neplăcute în exterior. Accesul la fiecare recipient de depozitare din cele cinci categorii - hârtie și carton, mase plastice, metal, sticlă, reziduale - se face automatizat, exclusiv în baza unui cititor de coduri QR, care scanează codurile imprimate pe sacii menajeri. Astfel, după ce scanează codul de pe sac, ecoinsula deschide exact ușa către zona în care trebuie depozitat sacul respectiv, funcție de tipul de deșeuri pe care le conține. În acest fel, accesul persoanelor care nu fac parte dintre utilizatorii arondați ecoinsulei respective, nu este posibil. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 02 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8747   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0535   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6329   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4161   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2316   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2041   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4924   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.1400   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Ar trebui să se permită fiecărui român să aleagă vaccinul pe care il doreşte?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter