myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

„Șanse Egale de Succes prin Structurile Economiei Sociale”

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Șanse Egale de Succes prin Structurile Economiei Sociale”

Asociația Donit din Brașov, împreună cu Asociația Tinerilor Pronatura din și Fundația Rafael își propun să integreze pe piața muncii 250 persoane, aflate în situații de risc (100 persoane de etnie romă, 100 femei din categorii defavorizate, 20 de persoane care locuiesc în comunități izolate, 20 persoane afectate de boli ocupaționale, 10 persoane cu dizabilități), dar și să înființeze 10 întreprinderi sociale, a 11-a, existentă deja, urmând a fi dezvoltată. Totul, prin programul POSDRU „SES prin SES. Șanse Egale de Succes prin Structurile Economiei Sociale” care se desfășoară multi-regional (regiunile Centru, Sud Muntenia si București-Ilfov), mai precis în București și în județele Ilfov, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Călărași.

Motivația proiectului este faptul că din cauza lipsei legăturilor formale și informale cu piața muncii și a deficitului de competențe utile realităților locale, unii angajatori sunt reticenți în a angaja persoanele din categoriile menționate. Aceeași reticență se regăsește și la angajarea persoanelor cu dizabilități.  „Acesta este un proiect-pilot, prin care se creează locuri de muncă, concomitent cu înființarea întreprinderilor sociale, unități economice în care accentul nu se pune pe profit, ci pe forța de  muncă. Se poate pune întrebarea de ce în aceste zone? În mediul rural din regiunile Centru, Sud Muntenia și București-Ilfov șomajul în rândul minorității rome, dar și al persoanelor cu dizabilități depășește 90%. Partenerii noștri de la Asociația Tinerilor Pronatura au identificat recent mai multe localități rurale din regiunile Centru și Sud-Muntenia unde șomajul depășește 70 %. Noi dorim să contribuim la combaterea discriminării și a inegalităților pe piața muncii. În același timp, proiectul contribuie și la bunăstarea comunităților din care provin beneficiarii noștri. Lipsa locurilor de muncă din cauza marginalizării sociale duce la sărăcie și la infracționalitate”, a punctat dr. Oleg Dobrovolschi, managerul proiectului al cărui beneficiar este Asociația Donit.

Proiectul POSDRU/173/6.1/S/147972 „SES prin SES. Șanse Egale de Succes prin Structurile Economiei Sociale”, Domeniul major de intervenție: 6.1 are o durată de 12  luni; tipul proiectului fiind multi-regional, localizat rural și urban. Obiectivul general al proiectului constă în promovarea economiei sociale din regiunile Centru , SM și București-Ilfov, prin stimularea integrării/reintegrării pe piața muncii a 250 persoane excluse social, în structurile economiei sociale. Proiectul își propune să elaboreze un pachet de servucii integrate adaptate nevoilor specifice persoanelor vulnerabilizate din cauza izolării (romi, femei în situații de risc, persoane care trăiesc în comunități izolate) sau ca urmare a unor dizabilități/boli ocupaționale, pachet care include dezvoltarea competențelor necesare angajării pe piața muncii din România, cultivarea abilităților antreprenoriale pentru persoanele vulnerabile care vor să-și deschidă propria afacere, dar și crearea de locuri de muncă la nivel regional și local în SES (Structurile Economiei Sociale). Elaborarea și punerea în aplicare a unor soluții viabile de reintegrare pe piața muncii a persoanelor în situații de risc din grupul-țintă va duce implicit la reinserția firească a acestora pe piața muncii autohtone. Obiectivele specifice: creșterea capacității de inserție/reinserție pe piața muncii a 250 persoane deprofesionalizate, aflate în situații de risc (100 persoane de etnie romă, 100 femei aflate în situații de risc, 20 de persoane care locuiesc în comunități izolate, 20 persoane afectate de boli ocupaționale, 10 persoane cu dizabilități). 

Concret, în urma implementării proiectului, 250 de persoane vor fi consiliate pentru integrarea pe piața muncii, vor fi organizate trei programe de formare profesională pentru peste 200 de persoane în domeniile: asistență socială, construcții, spălătorie textile, vor fi organizate cursuri de calificare pentru infirmier, lucrător în structuri pentru construcții; operator universal spălător textile și curățitor chimic; 45 de persoane vor fi formate și certificate în antreprenoriat, iar ulterior vor beneficia de asistență antreprenorială continuă; pentru acestea va fi organizat concursul „Cel mai bun plan de afaceri”, iar fiecare participant va primi o subvenție acordată din fondurile proprii ale Asociației Donit; 48 locuri de muncă vor fi create pentru persoanele din grupul-țintă. 

Programul derulării cursurilor va fi unul flexibil și la cererea cursanților va putea fi susținut și în week-end.  Acestea vor cuprinde 360 ore (120 ore de teorie și 240 ore de practică) pentru nivelul de calificare I (lucrător în structuri pentru construcții ) și 720 ore ( 240 ore teorie și 480 ore practică) pentru nivel de calificare II (infirmier). Examinarea se va face prin susținerea a două probe scrise (teoretică și una practică). Cei care vor promova examenul vor primi certificate recunoscute de Ministerul Muncii (Asociația Donit fiind furnizor acreditat) și subvenții: 600 lei pentru absolvenții cursurilor de calificare nivel I  (75 pers.); 800 lei pentru absolvenții cursurilor de nivel II (130 pers.) 

În plus, proiectul își propune dezvoltarea structurilor economiei sociale prin înființarea și/sau dezvoltarea de către persoanele aflate în situații de risc a 10 întreprinderi sociale prestatoare de servicii/producție. În plus se va obține și dezvoltarea unei SES existente (unitatea protejată pe care o are deja de anul trecut Fundația Rafael din Coldea, unde cinci dintre cei șase angajați sunt persoane cu dizabilități, iar ca urmare a proiectului vor mai fi angajate zece).

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 24 Noi 2020
Euro   Euro   EUR   4.8703   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0980   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4738   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4902   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2380   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1440   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4901   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.8700   Scădere
Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că teste rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 ar trebui vândute în farmacii?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter