myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

PROIECT-PILOT. Potrivit intențiilor edilitare, cu sprijin financiar german, La Râșnov se va deschide primul Centru Educațional de Mediu din țară

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Anul viitor, în orașul Râșnov se va deschide primul Centru Educațional de Mediu din România. Practic, este vorba despre un proiect-pilot finanțat de guvernul german care va testa în țara noastră un model educațional larg răspândit în Germania și Europa de Vest - Educația pentru Dezvoltare Durabilă.  Timp de cinci zile, la Râșnov s-a aflat o delegație din Germania, formată din reprezentanți ai Fundației Germane de Mediu DBU, cel mai mare finanțator pe proiecte de mediu din Europa, și ai Centrului Educațional de Mediu Schubz din Luneburg, finanțat de Ministerul Educației din Saxonia. Aceștia au prezentat împreună cu partenerii locali - Primăria Râșnov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Școala Peter Thal, Universitatea „Transilvania” Brașov, Asociația de Ecoturism, WWF România, ProPark și Parcul Național Piatra Craiului - detaliile noului proiect. „Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Germaniei și mă bucur că i-am convins să vină în România. Din fondurile pe care ei le alocă, 90% sunt pentru Germania și doar 10% pentru Europa. Este un rezultat foarte bun faptul că Râșnovul și România reușesc să ia din acest procent de 10%. Mă bucură că acest proiect-pilot va forma, până la urmă, nu numai copii din Râșnov, ci va fi un proiect pentru toată România. Noi ne propunem să avem o colaborare de excepție cu dumnealor, tocmai pentru a-i încuraja să dezvolte și alte proiecte în țara noastră. Avem și alte planuri, în afară de ceea ce își propun domniile lor. În prezent, suntem în faza de scriere a unui proiect prin care ne propunem să facem o grădină botanică și un parc dendrologic. De asemenea, Râșnovul fiind orașul rozelor, vrem să facem un rozarium, și să lărgim din punctul de vedere al agrementului, oferta turistică a urbei. Iar toate aceste lucruri integrate, cred că vor avea un adevărat succes, în așa fel încât și alte localități din România să poată beneficia de un asemenea proiect”, a declarat Adrian Veștea, primarul orașului Râșnov, într-o conferință de presă. 

Aproximativ 1.500 de copii vor beneficia, în primă fază, de acest proiect. Practic, este vorba despre toți copiii care astăzi frecventează școlile generale și liceul din Râșnov. Dar cu siguranță, la acest centru pot veni și copii din localități învecinate 

 

„Fără suportul primăriei nu puteam face nimic”

Contribuția guvernului german la acest proiect pilot este de 125.000 de euro. Primăria Râșnov va pune la dispoziție spațiile și utilitățile, iar Universitatea din Luneburg, alături de partenerii locali, va lucra la elaborarea conținutului și a programelor educaționale pentru noul centru unde vor munci cinci angajați. „Este foarte important faptul că domnul primar, Adrian Veștea, și Primăria Râșnov susțin acest proiect. Fără acest suport nu s-ar putea face nimic”, a afirmat Frank Corleis, directorul Centrului Schubz din Luneburg. Centrul este unul dintre cele mai vechi din Germania, sărbătorind recent 25 de ani de la înființare. În 2014, la activitățile centrului au participat peste 13.000 de copii. „Am ales România pentru că este un partener foarte important pentru noi. Am venit aici pentru că am avut sprijinul domnului primar și al orașului pentru demararea acestui proiect”, a spus Claudia Domel, responsabilul pentru Europa de Est al Fundației Germane de Mediu. Proiectul este implementat de Primăria Râșnov în parteneriat cu Asociația Mioritics.

Prima etapă va fi în luna mai, când zece experți români, parte dintre ei angajați ai acestui centru, vor merge în Germania la specializare și vor vedea acolo, timp de nouă zile, cum funcționează exact un centru educațional de acest fel. Apoi, vor lucra sub asistența partenerilor germani timp de un an de zile la dezvoltarea programelor educaționale la biroul din Râșnov, dar le vor testa și la Școala Peter Thal din oraș, iar anul viitor, în luna iunie, o delegație de experți din Germania va veni și va sta zece zile la Râșnov și va lucra cu echipa de aici la ajustarea și finalizarea acestor programe educaționale, astfel încât la 1 octombrie 2016, ele vor fi complet funcționale și vor putea fi realizate și livrate către profesorii din tot județul Brașov, a explicat Mihai Dragomir, coordonator în cadrul Asociației Mioritics. 

 

Ce este educația durabilă?  

Educația pentru Dezvoltare Durabilă cuprinde procese educaționale, cerând oamenilor să recunoască problemele prezentului și ale viitorului, să le evalueze și să participe la etapele de dezvoltare și de construcție a unei concepții de perspectivă. Sub acest aspect, „durabil” presupune ca generația de azi, dar și cele viitoare, să aibă acces la resurse pe care să le folosească la satisfacerea propriilor necesități. Astfel, educația pentru dezvoltare durabilă cuprinde teme precum ecologia, economia, componenta socială, dar și perspectiva globală. În acest domeniu sunt necesare structuri de cooperare cu instituții și inițiative din domenii diferite. Scopul urmărit este ca oamenii să deprindă competențe pentru a proiecta viitorul în ideea unei dezvoltări durabile. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 04 Dec 2020
Euro   Euro   EUR   4.8725   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0024   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3819   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4931   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2325   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1113   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4913   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0100   Creștere
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că Guvernul rezultat în urma alegeriilor parlamentare va fi mai eficient?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter