myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Castelul Brukenthal din Sâmbăta de Jos, la un pas de prăbușire. Petiție pentru salvarea monumentului

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Salvați Castelul Brukenthal de la ruină și prăbușire!” este apelul adresat autorităților județene și naționale - Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Herghelia Sâmbăta de Jos, Primăria comunei Voila, Consiliul Județean Brașov, Academia Română. 

Campania a fost lansată recent, petiția pentru strângerea de semnături fiind postată pe site-ul dedicat campaniamea.de-clic.ro. 

Argumentele inițiatorilor sunt următoarele: „Construit acum peste 250 de ani în cinstea împărătesei Maria Thereza și aflat acum în proprietatea Romsilva, Castelul Brukenthal din Sâmbăta de Jos - situat lângă herghelia de cai din rasa lipițan - este abandonat și neglijat, suferind din cauza umidității excesive și aflându-se în prag de prăbușire. Castelul este catalogat, conform legii, ca monument arhitectural de cea mai mare importanță (grupa A), notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI BV-II-a-A-11810. Tragem deci un mare semnal de alarmă prin care dezaprobăm lăsarea lui în paragină și cerem autorităților soluții urgente!”.

Inițiatorii precizează că nu se vor limita la această petiție, ci vor pune presiune pentru a genera dezbateri publice reale „pentru rezolvarea urgentă și definitivă a acestui dezastru, deci pentru salvarea unei bucăți importante din patrimoniul local și naţional! Solicităm ferm autorităților să ia urgent toate măsurile necesare pentru restaurarea Castelului Brukenthal şi reintroducerea lui în circuitul public, în acord cu potențialul și semnificaţia excepționale pe care le are. Nu vom accepta ca problema să fie pasată de la o instituție la alta în vreme ce noi pierdem, pe zi ce trece, un monument istoric”.

# Istorie de poveste

Castelul Brukenthal din Sâmbăta de Jos are potențialul să devină un pilon turistic al Țării Făgărașului, având în vedere caracteristicile sale: 35 de camere, cramă subterană, arhitectură și decorațiuni, plasament excelent (la poalele munților, lângă herghelia Sâmbăta de Jos și în imediata apropiere de drumul european E68/DN1), așa este descris domeniul celebru altădată. 

Castelul a fost construit în perioada anilor 1750-1760 de contele Jozef von Brukenthal (fratele lui Samuel Brukenthal - fondatorul Muzeului din Sibiu) în cinstea împărătesei Maria Thereza, care îi atribuise terenul în arendă.

Este o construcție solidă, în stil baroc, cu ziduri de peste un metru grosime. Are 35 de camere decorate cu picturi și având parchet din lemn de stejar și sobe de ceramică aduse de la Viena. În urma unui incendiu de la inceputul secolului al XX-lea, castelul a suferit daune mari, care au dus în anul 1932 la primele lucrări de restaurare, din nefericire nespecializate. În consecință, multe dintre picturile de pe pereți au fost acoperite cu var, cum este cazul celebrei fresce din sala mare care înfățișa scene de vânătoare cu peisaje muntoase din zona Făgărașului (frescă atribuită de Emil Sigerius lui Anton Steinwald din Sibiu). 

Castelul a servit o perioadă drept sediu administrativ pentru Herghelia de cai lipițani în incinta căreia se află. Din 2002, aparține Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. 

Puteți semna petiția aici

Salvați Castelul Brukenthal de la ruină și prăbușire!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Lun, 08 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8838   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1118   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6917   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4060   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2309   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2419   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4970   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   132.9700   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteți de acord cu desființarea Poliției Locale Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter