myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Scandal la Prefectură din cauza copacilor de la margine de drum. GALERIE FOTO şi VIDEO

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La invitaţia prefectului Marian Rasaliu, instituţiile responsabile cu siguranţa drumurilor publice şi-au prezentat astăzi activitatea din perioada recentă în care au avut loc inundaţii în judeţul Braşov. Astfel, când a venit vorba de copacii căzuţi peste două trenuri, s-a creat o dispută între Direcţia Silvică, reprezentantul Căilor Ferate Române şi Regia Locală a Pădurilor Kronstadt, cu privire la dreptul de proprietate asupra arborilor care ar trebui toaletaţi preventiv, pentru siguranţa traficului. 

Înainte de asta, prefectul Marian Rasaliu a anunţat că va da un ordin de constituire a unei comisii care să evalueze, până vineri, pagubele produse în urma intemperiilor, în fiecare localitate a judeţului Braşov, „nota de plată” urmând a fi trimisă Guvernului. 

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au intervenit pentru stăvilirea apelor, atât de la instituţii, cât şi cetăţenilor care au dat o mână de ajutor. Am trecut cu toţii prin momente grele, atât ziua cât şi noaptea, iar acum lucrurile sunt ţinute sub control. Ceea ce nu este în regulă este legat în primul rând de arborii care au căzut şi au oprit circulaţia feroviară între Braşov şi Predeal. Legat de această chestiune este un scandal permanent şi din câte observ eu, este mai mult un război al orgoliilor. Asta am vrut să clarific, de asta i-am chemat aici, la Prefectură, şi le-am dat termen atât silvicilor, cât şi celor de la CFR, ca până vineri să-mi vină cu o soluţie viabilă, dacă nu, mă voi duce personal la ministerele de resort să rezolv această problemă. De asemenea, avem necazuri cu arborii căzuţi pe DN1, pe DN13, pe DN73. Am făcut ordine de prefect care au rămas pur şi simplu nerezolvate, tocmai din cauza neimplicării celor care ar trebui să facă acest lucru. Am dat termene limită, pentru că nu vreau să mai avem călători puşi în pericol din cauza lor”, a declarat prefectul. 

Rasaliu a anunţat, totodată, că după ce comisia de evaluare a pagubelor va prezenta raportul constatator, documentul va fi transmis Guvernului în vederea solicitării fondurilor necesare pentru reparații.

„Vom solicita fonduri pentru a reabilita infrastructura afectată, drumuri, poduri, podețe, dar și pentru decolmatarea și curățarea canalelor de scurgere și protecție a digurilor din localitățile afectate. Aceste canale ar trebui să preia apele în exces și să le reverse apoi în Olt controlat, dar acum sunt pline de mizerii, colmatate cu tot felul de arbuști, sunt înfundate. Este necesar să le decolmatăm, ca să nu fie afectate gospodăriile oamenilor. Totodată, a crescut și populația de castori din județ, iar aceștia au provocat foarte multe daune. În acest context, trebuie să ne adresăm Minsterului Mediului, să vedem ce soluții găsim”, a explicat prefectul Brașovului.

Ba eu, ba tu...

În timpul discuţiilor pe tema obligativităţii tăierii arborilor crescuţi de-a lungul drumurilor publice de circulaţie feroviară şi rutieră şi cu risc de a se prăbuşi, spiritele s-au cam încins, făcându-l pe prefect să ridice tonul. 

Cea mai aprigă discuţie au avut-o reprezentanţii CFR şi ai Direcţiei Silvice Judeţene, care nu au căzut de acord asupra entităţii care ar trebui să taie copacii, apoi să-i adune, transporte, respectiv valorifice, având în vedere că terenul este al statului, cum ar veni al Direcţiei Silvice, dar este concesionat pe 49 de ani CFR-ului şi care, prin lege, are dreptul la tot ce se produce pe suprafaţa concesionată. Iar în cauză sunt în jur de 650 de copaci pe raza judeţului Braşov care ar trebui toaletaţi sau doborâţi controlat.

„Vina este a CFR-ului, care consideră că masa lemnoasă este a lor, ceea ce nu este adevărat. Conform Codului Silvic, singurul proprietar al fondului forestier de pe domeniul statului este Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin direcţiile silvice judeţene. CFR ar trebui să asigure siguranţa circulaţiei, ca urmare să plătească o firmă, să exploateze acei arbori şi să ni-i pună la dispoziţie. Se plâng că nu le dăm avizele să taie copacii? Dacă dânşii semnează protocolul, mâine eliberăm autorizarea de exploatare a masei lemnoase, dar cu condiţia să accepte că lemnul rezuiltat este proprietatea Romsilva”, este punctul de vedere al lui Dan Runceanu, directorul Romsilva Braşov. 

În replică, cel trimis de CFR să tranşeze problema în faţa prefectului, Vasile Răhăian, a spus că nu este normal ca instituţia pe care o reprezintă şi care are terenul luat în concesiune să plătească serviciul de recoltare al arborilor, cu nişte costuri semnificative de altfel, în jur de de 47 de lei per copac, să-l tranporte până la limita concesiunii, pentru ca apoi Romsilva să-l preia pentru a-l fructifica. 

„CFR are contracte de tăiere a arborilor de pe zona Predeal până la Dârste, s-a început acţiunea, atât cât vremea ne permite. Până în momentul de faţă s-au tăiat peste 50 de arbori. Contractul se derulează în continuare, avem o firmă cu care colaborăm în acest sens, pentru că ne aflăm în faţa unei situaţii de urgenţă. Problema este că, de când am început demersurile şi negocierile cu ocoalele silvice, Romsilva şi Kronstadt, din aprilie anul trecut, deşi au fost în mai multe rânduri căderi de arbori, la un monent dat erau chiar 16 deodată căzuţi, generând închiderea circulaţiei, căderi de tensiune în reţeaua electrică, apoi cu toate cheltuielile pe care le-am avut, Romsilva se cramponează de cadrul legislativ. Statul român este proprietar pe teren, CFR îl are în concesiune, iar legea spune că cel care a concesionat plăteşte redevenţe şi altele, beneficind şi de ceea ce se produce pe bunul concesionat. Dar Romsilva nu vrea să ne dea autorizaţia de exploatare decât în condiţiile lor. Cu Kronstadt am ajuns la o înţelegere”, a argumentat Vasile Răhăian, şef serviciu Regionala CFR Braşov.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

agrigoroaielor
0 #1 agrigoroaielor 20-03-2018 11:49
Imi pare bine ca alimentat acest scandal,poate se rezolva ceva ! Ia uitati ce scriam in comentariile de la articolul din 14 martie "Pe cine si de ce s-a suparat prefectul Rasaliu" :""agrigoroaiel or 14-03-2018 20:23
Adica exact ce am spus si ce am cerut si eu in repetate randuri in legatura cu aceste 2 aspecte ! Din pacate n-am mai vazut pe nimeni altcineva din acest judet sa ceara rezolvarea urgenta a acestor probleme,care de ani si ani produc numeroase neplaceri,victi me si pagube.Unde este implicarea cetateneasca de care cu totii trebuie sa dam dovada,stimati brasoveni ? Ce fac ONG-urile,organ izatiile de femei,organizat iile de tineret,pe care toate partidele le au in obladuire,ce fac oamenii simpli sau cei care se pretind educati ori oameni de afaceri? Intreaga comunitate trebuie sa fiarba,da sa fiarba,pentru ca nu se intervine pentru solutionarea unor grave probleme care ne afecteaza existenta ! Stati in case si uitati-va mai departe nepasatori pe geam cum cad copacii pe liniile de cale ferata si peste vagoane,sau peste sosea,si asteptati sa vina prefectul sa va faca ordine ! Ce vreau sa subliniez aici nu este o simpla izbucnire de moment,ci ca trebuie sa terminam cu nepasarea,neimp licarea si dezinteresul cu care ne-am obisnuit din timpuri preistorice,dac a vrem sa-i ajungem din urma pe capitalisti si sa-i si intrecem.(poate doar daca ei ar sta pe loc!).Treziti-v a brasoveni,nu mai stati cu capul in sanie !!!"
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
0 #2 Raoke Kaka 20-03-2018 17:57
Hopa henț. Păi este logic faptu' că CFR-ul are drept de folosire a ceea ce se produce pe suprafața concesionată. Mâine-poimâine ne putem trezi și cu un Cod Vânătoresc sau Cod Pescăresc cu mai știu eu ce prevederi că sunt ei stăpâni peste mai știu eu ce mișună sub apă sau în văzduh, spre exemplu.
Și este ceva și de bun simț: cine cheltuie să beneficieze de eventualul beneficiu. Că nu este obligatoriu ca o cheltuială să se finalizeze cu un câștig.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 04 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8784   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0503   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6437   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3880   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2302   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2009   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4943   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7500   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va câştiga Corona Braşov în acest sezon Erste Liga la hochei pe gheaţă?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter