myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Registrul pentru autorii infracţiunilor sexuale, așteptat de multă vreme și pe meleagurile noastre

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un proiect de lege care prevede înfiinţarea Registrului automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, iniţiat de mai mulţi parlamentari, printre care şi deputatul independent Oana Bîzgan, a fost adoptat astăzi în Senat,  cu 101 voturi „pentru” şi o abţinere.

„În scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute şi pedepsite de legea penală, precum şi pentru a evita riscul recidivei, se organizează Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, denumit în continuare Registrul. Registrul se organizează de Ministerul Afacerilor Interne şi se ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu”, se arată în proiectul de lege citat.

Astfel, va exista o evidență a persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ cu privire la astfel de infracțiuni.  

De asemenea, potrivit proiectului legislativ, „nu se înscriu în Registrul persoanelor fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată dispus aceasta în mod expres în cadrul unul proces penal”.

Printre faptele de infracţiune sexuală prevăzute în Codul Penal, care se vor introduce în registru, potrivit iniţiativei, se numără: „infracţiunea de trafic de persoane prevăzută la art 210, infracţiunea de trafic de minori prevăzută la art 211, infracţiunea de proxenetism prevăzută la art 213, infracţiunea de exploatare a cerşetoriei prevăzută la art 214, infracţiunea de folosire a unui minor în scop de cerşetorie prevăzută la art 215, infracţiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art 216, infracţiunea de folosire a prostituţiei infantile prevăzută la art 216, infracţiunea de viol prevăzută la art 218, infracţiunea de agresiune sexuală prevăzută la art 219 (...)”.

Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari, printre care deputatul independent Oana Bîzgan. Unul dintre motivele înfiinţării Registrului îl reprezintă prevenirea faptelor cu caracter sexual ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor.

„Registrul reprezintă o soluţie similară cu cea oferită de mai multe state europene precum Austria, Malta Regatul Unit şi Franţa. Registru ar ajuta la prevenirea unor fapte cu caracter sexual sau conex ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor. Registrul are ca rol şi prevenţia accesului de persoane condamnate în prealabil la poziţii unde ar putea repeta fapta de natură sexuală. Mai multe cazuri mediatizate din ultima vreme au relevat fapte de natură sexuală, uneori cu minori, comise de persoane în poziţii de autoritate din învăţământ sau siguranţa publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii susţin că, potrivit MAI, zilnic, au loc în România cel puţin cinci cazuri de viol.

„Prezentul proiect ar urma să introducă şi necesitatea obţinerii unui extras de pe registru înainte de angajarea personalului pe anumite domenii precum sănătatea, educaţia, sănătatea publică sau apărarea, pentru a ajuta angajatorul să facă angajarea persoanelor ce se fac vinovate de fapte cu caracter sexual sau ce implică minori în cunoştinţă de cauză. Faptele de natură sexuală reprezintă unul din cele mai mari pericole sociale la ora actuală. Acest lucru e cu atât mai grav având în vedere că victimele crimelor de natură sexuală sunt preponderent persoane de sex feminin sau minori. Pedofilia şi incestul distrug vieţile copiilor înainte ca aceasta să fi avut şansa să înceapă. Zilnic, conform MAI, au loc în medie cinci cazuri de viol în România”, prevede proiectul de lege.

Senatul a fost prima cameră sesizată. Astfel, proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot, având rol de for decizional.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 30 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9198   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1348   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7754   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5704   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2312   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3243   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5154   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.6500   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Consideraţi firesc ca persoanele vaccinate să beneficieze de mai multe drepturi decât cei nevaccinaţi?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter