myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video Concept nou pentru România. Turn de control virtual la Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav. GALERIE FOTO și VIDEO

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Astăzi a avut loc o şedinţă de informare despre stadiul lucrărilor la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav (AIBG), la care au participat, pe lângă autorităţile braşovene, reprezentanţi ai judeţului Covasna, care fac la rândul lor eforturi să sprijine proiectul. 

Astfel, la eveniment au participat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Marian Rasaliu, prefectul județului Brașov, George Scripcaru, primarul municipiului Brașov, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Antal Árpád-András, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului AIBG și Jakab István-Barna, consilier la Compartimentul Monitorizare și Implementare Proiect Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav. 

S-a făcut prezentarea detaliată a ceea ce se numeşte „Aeroportul viitorului”, având în vedere că sunt gândite concepte noi, unele în premieră pentru România. Printre acestea, turnul de control virtual, cu costuri mai mici cu 50% faţă de unul clasic şi care oferă în plus siguranţă ridicată, după cum au spus arhitecţii. 

Cât priveşte concesionarea acestui obiectiv, pentru cel puţin 25 de ani, lucru de care s-a discutat în ultima perioadă şi a ridicat suspiciuni în spaţiul public, argumentele sunt: maturizare rapidă, prin folosirea operatorilor şi a curselor deţinute de concesionar, iar banii care ar trebui să fie alocaţi în primii ani de la Consiliul Judeţean Braşov, ca proprietar, ar putea fi folosiţi în alte investiţii. Exemple în Europa sunt multiple, după cum a precizat Alexandru Anghel. 

Aeroportul Brașov ar mai avea nevoie de 354 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcție, cea mai mare parte din bani urmând să fie alocați terminalului. 

Adrian Veştea a declarat: „Este un concept în care atât partea de infrastructură cât şi cea de avize implică foarte multă muncă. Am prezentat o situaţie realistă şi sperăm ca datele pe care le avem acum să nu sufere modificări din cauza birocraţiei, contestaţiilor sau unor situaţii neprevăzute. Avem speranţa că ne vom respecta data de finalizare, sfârşitul anului 2020. Parteneriatul cu judeţul Covasna demonstrează că doar împreună putem dezvolta regiunea. Nu este prima oară când lucrăm împreună”. (video 1)

Cu privire la acest parteneriat între cele două judeţe, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, este de părere că „asistăm la o schimbare de mentalitate, după ce, în ultimii 100 de ani, toţi cei din administraţia publică au tras doar pentru localităţile şi judeţele lor. Acum, noi cei din judeţul Covasna, mai ales Sf. Gheorghe, am făcut lobby politic la Bucureşti ca judeţul Braşov să primească această sumă de 10 milioane de lei, sprijind astfel construirea Aeroportului de la Ghimbav, deoarece considerăm că nu este doar obiectivul braşovenilor, ci vorbim despre un preiect regional şi avem şi noi interes direct în dezvoltarea întregii regiuni. De fapt, nu este singurul proiect comun, pentru că anul trecut am semnat împreună, cei din Covasna, Harghita şi Braşov, un parteneriat pentru dezvoltarea regională, printre care şi realizarea drumul expres Sf. Gheorghe-Ghimbav”. (video 2)

Declaraţia vine în contextul în care, după cum am scris pe mytex.ro, autorităţile din judeţul vecin şi mai ales primarul din Sf. Gheorghe au făcut presiuni politice pe lângă partidul care-i reprezintă, UDMR, să obţină finanţare pentru CJ Braşov, chiar dacă nu sunt încheiate contracte de colaborare cu efect juridic, doar pentru că acest obiectiv ar ajuta toată regiunea. Astfel s-a obţinut suma de 10 milioane de lei, teoretic alocaţi judeţului Covasna, dar practic, printr-un amendament, vor ajunge direct în vistieria CJ Braşov, împreună cu cei 13 milioane alocaţi tot de la bugetul de stat, cu dedicaţie Braşovului.

Subiectul a fost foarte politizat, fiind un proiect ca un copil vitreg al Bucureştiului. Noi ne-am folosit de influenţa noastră politică pentru a demola mitul că acest proiect nu poate fi finanţat de la administraţia centrală. Noi am demonstrat că se poate, am creat un precedent şi sper că şi anul următor se vor aloca bani pentru a finaliza aeroportul de la Ghimbav. Este important şi pentru Sf. Gheorghe, pentru că noi suntem la o distanţă de 35 de minute de Braşov şi vom economisi cel puţin cinci ore la fiecare drum pe care-l facem cu avionul după realizarea aeroportului de aici”, a subliniat Antal Árpád, primarul localităţii Sf. Gheorghe. (video 3,4)

Cu privire la parteneriatul dintre judeţele Braşov şi Covasna, precum şi la finanţarea guvernamentală din bugetul pe 2019, de 23 de milioane de lei pentru AIBG, prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a remarcat: „Este un exemplu de bune practici, pentru că toate administraţiile implicate s-au asociat - Braşov, Covasna, Harghita. Este prima oară când s-a obţinut o finanţare din partea Guvernului pentru un aeroport, 23 de milioande lei, pentru că s-a conştientizat importanţa acestei investiţii în Braşov, care este pe locul I în ceea ce priveşte turismul la nivel naţional, inclusiv de business; aşadar, este necesar să deblocăm judeţul nostru prin construirea celor trei mari obiective, respectiv aeroportul, spitalul regional şi autostrada”. (video 5)

La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru, a evidenţiat faptul că, fiind un proiect de anvergură de interes regional, trebuie gândit împreună cu toţi factorii implicaţi: „Depinde doar de noi să vedem ce avem de făcut. Municipiul Braşov va fi implicat în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, dotare logistică, mobilitate şi accesibilitate, dar şi financiar la un moment dat, iar împreună cu consiliile judeţene Braşov şi Covasna, dar şi cu Primăria Sf. Gheorghe, trebuie să gândim toate acestea împreună. Vom realiza la rândul nostru drumul expres până la locul aeroportului”. (video 6)

citiţi şi

 Acțiunea AEROPORTUL. Autoritățile din BRAȘOV și COVASNA, convocate pentru discuții despre lucrări și o vizită pe șantier

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Joi, 29 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9209   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1443   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7815   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5608   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2322   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3226   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5160   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.1600   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu limitarea vitezei maşinilor în Braşov la 30 km/h?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter