myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Dispută la BRAȘOV între PSD și autoritățile locale pe tema tichetelor de vacanță

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Președintele PSD Brașov, senatorul Marius Dunca, a atras atenția, joi, în conferința de presă susținută la sediul partidului, că angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov s-au plâns că ei nu vor primi vouchere de vacanță în acest an, din lipsă de bani, după cum li s-a spus de la autoritatea care-i coordonează, Consiliul Județean (CJ) Brașov. 

Dunca îi atrage atenția președintelui CJ Brașov, Adrian Veștea, că lipsa de bani la bugetul județului, pe care o invocă, nu ar fi un motiv plauzibil, deoarece CJ Brașov ar avea suficienți bani cât să asigure această facilitate angajaților, dacă ar fi o mai bună gestionare a fondurilor județene.  

În Programul de guvernare 2017-2020 este prevăzut că Guvernul PSD acordă vouchere pentru angajații din sistemul bugetar, în valoare de 1.450 de lei. Vorbim despre 400 de milioane de euro. Sunt 1,2 milioane de oameni care beneficiază de aceste vouchere. Dar au sosit, pe adresa partidului, sesizări din partea angajaților de la DGASPC Brașov, care nu au primit aceste vouchere. Atrag atenția Consiliul Județean că legislația îi permite să acorde aceste vouchere și are obligația să găsească soluțiile și să rezolve această situație. Am mai spus, stop minciunilor și dezinformării! Să nu se mai dea vina pe lipsa banilor, pentru că tot de acolo au venit declarații că au cel mai mare buget. Și apropo de buget, mai atrag atenția asupra unui lucru. Județul Brașov a reușit să contracteze lucrări de 77,286 milioane de lei. Din câte știu, sunt doar câteva proiecte, restul tot așteaptă. Cred că este momentul să facă un audit profesionist în cadrul instituției și să înceapă cu dânsul”, a declarat Dunca. 

Senatorul a adăugat că, potrivit unui studiu făcut de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, 84,8% dintre angajați au menționat că sunt foarte mulțumiți de aceste vouchere. Tot același studiu arată că 93,1% dintre unitățile turistice cu cazare sunt foarte mulțumite de această măsură.

 

Nimeni din CJ nu va primi vouchere

În replică, Adrian Veștea a precizat că nu doar angajații de la DGASPC Brașov vor fi nevoiți să se descurce în concediu fără aceste vouchere de vacanță.

Bugetul repartizat în acest an de Guvernul PSD-ALDE Consiliului Județean Brașov este unul dintre cele mai mici din țară. Un exemplu relevant îl constituie repartizarea cotelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2019, repartizare în urma căreia județul Brașov este pe penultimul loc din țară, în contextul în care suntem unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat. Totodată, repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2019 situează județul Brașov pe locul 33 din totalul de 41 de județe. Practic, bugetul din acest an nu acoperă necesitățile de funcționare ale județului Brașov. Doar Direcția pentru Protecția Copilului și partea de asistență socială, responsabilități pe care actualul guvern ni le-a transferat în totalitate, cheltuiesc 32% din bugetul de care dispunem”, a argumentat președintele CJ Brașov.

Sursa citată a precizat că, în legea de acordare a voucherelor de vacanță – art. 1 din Ordonanța Guvernului 8/2009, este prevăzut în mod expres faptul că acestea se pot acorda în funcție de posibilitățile bugetare ale fiecărei instituții.

Până în prezent, în condițiile date, a fost imposibilă identificarea sursei în buget pentru aceste vouchere, astfel că am luat decizia pentru aparatul propriu și pentru toate instituțiile subordonate de a nu le acorda. În cazul în care, pe parcursul anului 2019, vom găsi resurse financiare în buget sau dacă guvernul ne va aloca fonduri direct proporționale cu obligațiile pe care ni le-a transferat în responsabilitate, vom putea acorda vouchere de vacanță”, a adăugat Adrian Veștea. 

 

Nici angajații Primăriei nu vor primi tichetele

Nici angajații Primăriei Brașov nu vor primi vouchere de vacanță, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, la debutul acestui program.

Primarul George Scripcaru a explicat la rândul său: „Nu oferim vouchere de vacanță nici în acest an. Anul trecut am avut mărirea de salarii, iar în acest an am aprobat salariile la același nivel ca anul trecut, la care s-au adăugat diferențele la salariul minim. După ce am făcut niște calcule, dacă ofeream și vouchere de vacanță la toți angajații noștri, impactul bugetar era foarte mare. Așa că am preferat să fim precauți. Trebuie să ținem cont că în legea bugetului pe 2019, capitolul despre cotele defalcate a suferit o modificare. Acestea nu mai sunt fixe, ci sunt „estimate”, așa scrie în noua lege, ceea ce ne face să nu ne mai putem baza pe ele. Ca urmare, am decis la nivel administrativ să mai discutăm acest aspect în ultimul trimestru, când am putea face o prognoză. La început de an am preferat să fim echilibrați în acest sens. Le-am explicat angajaților noștri, în prezența sindicatelor, toate concluziile și temerele noastre, ca să înțeleagă situația. Ca urmare, toți au preferat siguranța, cu certitudinea că cel puțin se pot baza tot anul pe salariile negociate”.  

 


Loading...

loading...

Comentarii  

eilie
+1 #1 eilie 26-04-2019 01:02
De ce primesc vouchere de vacanta numai bugetarii?Noi cei de la privat de ce nu primim?Nu platim si noi taxe si impozite?
Citat | Raportează către un administrator
Costea Ion
0 #2 Costea Ion 26-04-2019 08:40
Pentru eilie: ai fost la vot? Cu cine ai votat?
No, asta pățim când asistații hotărăsc soarta țării. Să iasă toți la vot și se va schimba situația.
Să nu se uite că asistații de la buget au salarii duble față de cei din privat. Că unii dintre ei ai pensii „speciale” iar alții se „pensionează” la 45 de ani. Așa vede pesedeaua dreptatea socială: privatul muncește iar asistatul huzurește.
Citat | Raportează către un administrator
Costea Ion
0 #3 Costea Ion 26-04-2019 08:44
Salariile bugetarilor trebuie aduse la nivelul anului 2009 pentru a se mai salva ceva din țara asta, precum și o reducere a acestui număr uriaș de asistați cu măcar o treime. Într-o primă fază, plus că trebuie puși la muncă, nu să „frece menta” 8 ore pe zi.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 11 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9265   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0491   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7238   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4882   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2290   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3462   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5189   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.3800   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX
Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter