myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Analiza senatorului PSD BRAŞOV Florin Orţan despre „traseul” Sănătăţii în ultimii 9 ani

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Articol politic inspirat din fapte reale. Orice asemănare cu personaje reale nu este întâmplătoare”, spune senatorul PSD de Braşov Florin Orţan. 

Parlamentarul, medic cardiolog de profesie, ne-a trimis următoarele „gânduri”: 

Am mai spus de câteva ori, nu poți gândi Sănătatea în funcție de criterii economice, pentru că în acel caz nu mai ai grijă decât de bugete, nu de oameni. Iar uneori gândirea „economică” poate să nască monștri. Aș vrea să vă readuc în minte niște fapte care se traduc printr-un atentat care a avut loc la viața românilor. Autorul principal este Traian Băsescu, dar avea ajutoare: politicieni care sunt plasați acum strategic, în Opoziție.

2010. Întrebat fiind despre exodul medicilor, președintele de atunci răspundea: „Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect răsplătită.”, afirma cu cinism Traian Băsescu. Pacienții sufereau, iar Băsescu dădea o soluție, ca spitalele să fie reorganizate. Ce a însemnat asta pentru Săcele sau Codlea, se știe.

Dar nu sunt cunoscute alte lucruri. Semnalul transmis public de președintele țării a avut forță. După ce li se tăiaseră 25% din salarii, de fapt, până la 50% a veniturilor, medicii înțelegeau clar mesajul pe care îl transmitea întâiul om al statului. Li se spunea să plece! Iar cei sub 35 de ani au plecat din țară. Medicii cu vârste cuprinse între 35 și 47 de ani, cei cu experiență, au identificat soluția de a merge în spitalele private, unde le erau oferite venituri decente. După ce băteau palma și munceau câteva luni, li se puneau în vedere că se impune, din rațiuni economice, ca salariile lor să scadă. Nu cred nici acum că declarațiile lui Traian Băsescu au fost întâmplătoare, de vreme ce de pe urma lor au profitat spitalele private și cele din străinătate. Pentru că acestea nu au ieșit în pierdere, nici la pregătirea personalului, nici la profituri.

2019. Piața muncii a rămas la fel de liberă pentru medici, lucru normal, de altfel. Doar că aceștia nu se mai grăbesc să plece. De ce ar pleca un chirurg, care acum trei ani câștiga 2.823 lei, iar acum 7.700 lei? De ce medicul specialist ATI ar fi tentat de oferta străină când salariul i-a crescut de peste 3 ori, de 3.817 lei în 2016, la 12.156, în 2019? Ar merita, pentru medicul primar, să părăsească spitalul care primește dotări cu aparatură modernă, căruia nu-i mai lipsesc medicamentele din stocul propriu, dacă aici este plătit cu 15.175 lei net, față de 4.880 lei în urmă cu trei ani?

Iar toate acestea au fost posibile și fără închiderea unor spitale, precum cele care deserveau comunitățile brașovene mai sus amintite. Pe atunci erau considerate inutile și costisitoare, de guvernul de dreapta.

Sănătatea nu are preț, o poate spune un pacient, o confirmă și un medic, iar acum o poate susține și un guvern. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 01 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9148   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5152   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5638   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9264   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2417   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3913   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5129   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.0400   Scădere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter