myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Soluții pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme din județ

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, luni, trei dosare de finanţare depuse de unităţile administrativ teritoriale de pe raza județului Brașov, pentru închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme, în aplicarea prevederilor deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat transmis de AFM.

Potrivit sursei citate, proiectele aprobate în cadrul şedinţei de luni, sunt următoarele: oraşul Râşnov (sumă aprobată: 4.974.043,35 lei), municipiul Săcele (sumă aprobată: 8.924.931,73 lei) și municipiul Făgăraş (sumă aprobată: 7.997.129,10 lei). 

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare este în desfăşurare până la data de 30 august 2019, iar proiectele eligibile sunt cele din Lista depozitelor de deşeuri municipale care trebuie închise, conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, furnizată de către Ministerul Mediului şi publicată pe site-ul AFM.

Într-o conferință de presă organizată astăzi de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Imelda Toaso, ni s-a comunicat că, la nivelul administrației județene a fost încheiat contractul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Brașov – Servicii de consultanță și asistență tehnică pentru elaborarea și implementarea proiectului” cu Asocierea SC EPMC Consulting SRL – SC Fintech Advisers SRL din Cluj-Napoca, cea care a fost desemnată câștigătoare în urma procedurii de achiziție desfășurate în perioada 14 noiembrie 2017 - 20 august 2018. Valoarea contractului este de 3.449.165,40 lei (exclusiv TVA).

Acest contract a fost încheiat cu întârziere din cauza faptului că rezultatul procedurii de achiziție a fost contestat în instanță de către ofertantul clasat pe locul doi. Sentința definitivă, privind respingerea contestației, a fost comunicată de Curtea de Apel Brașov în 19 iunie 2019. În timpul judecării recursului, contestatarul a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție suspendarea și strămutarea dosarului. Cererea de suspendare a fost respinsă, urmând ca asupra cererii de strămutare instanța supremă să se pronunțe în 6 noiembrie 2019.

„Deoarece amânarea semnării contractului până în luna noiembrie, când este stabilit primul termen la Înalta Curte de Casație și Justiție, ar influența în mod semnificativ riscul ca proiectul «Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Brașov» să nu poată fi implementat cu fonduri din POIM aferente exercițiului financiar 2014-2020, s-a luat decizia încheierii contractului cu ofertantul declarat câștigător în urma procedurii de achiziție. Având în vedere și necesitatea asigurării conformării și atingerii țintelor stabilite de Uniunea Europeană în domeniul deșeurilor, considerăm că este în interesul Autorității Contractante, respectiv în interesul public să înceapă cât mai repede activitățile de pregătire a Proiectului, astfel încât acesta să poată fi aprobat pentru finanțare și să fie implementat în perioada de programare 2014-2020. S-a ținut cont inclusiv de documentele existente și aprobate până în prezent de instituțiile europene privind indicatorii finanțați prin programarea 2021-2027, conform cărora pentru viitoarea etapă de programare, acești indicatori (în forma existentă la ora actuală) prevăd susținerea financiară pentru sectorul deșeuri doar a infrastructurii necesare reciclării/reutilizării, nu și tratării, respectiv depozitării deșeurilor, cum este cazul nostru”, a declarat vicepreședintele CJ Tóásó Imelda, care a definitivat termenii contractuali cu reprezentantul legal al Asocierii SC EPMC Consulting SRL – SC Fintech Advisers SRL.

Durata contractului este de 72 luni, urmând a se finaliza după delegarea gestiunii serviciilor către operatorii finali.

Imelda Toaso a precizat că, pentru șase din cele șapte depozite de deșeuri neconforme de pe raza județului Brașov (pentru care România a primit o sentință de la Curtea Europeană), s-au depus cereri de finanțare pentru închiderea lor. Cum trei au fost deja aprobate (Râșnov, Făgăraș și Săcele), așa cum am menționat anterior, pentru cele din Codlea, Victoria și Zărnești urmează să se depună clarificări. Cât privește depozitul de deșeuri din municipiul Brașov, după cum a afirmat Toaso, în acest caz este necesară finalizarea demersurilor pentru reglementarea juridică a terenului, urmând să fie depusă cerere de finanțare și pentru închiderea acestuia. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 07 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9262   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0800   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6770   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4941   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2293   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3476   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5187   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.3800   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că se va ajunge şi la noi să se ofere bani celor care se decid să se vaccineze?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter