myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Campania „Informare acasă! Siguranță în lume!”, pentru diminuarea riscului la sclavie modernă

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Alexeev, s-a aflat luni la Brașov, pentru promovarea campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!” și pentru a cere sprijinul autorităților locale ca informațiile să fie transmise pe toate canalele de comunicare, astfel încât cât mai mulți cetățeni care vor să plece la muncă în străinătate să știe cum pot fi ajutați de autoritățile române dar și cum se pot feri singuri de riscurile unei sclavii moderne.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, a lansat în luna aprilie cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”, care își propune încurajarea informării prealabile a românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara granițelor țării, precum și stimularea procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă.

În acest context, oficialul MRP s-a întâlnit la Brașov cu prefectul Marian Rasaliu și cu reprezentanții direcțiilor deconcentrate coordonate la nivel local de Prefectura Județului Brașov cărora li s-au alăturat reprezentanți ai Consiliului Județean Brașov.

Secretar de stat Victor Alexeev a declarat: „În primul rând, prin această campanie dorim să încurajăm cetățenii români plecați în afara țării să se întoarcă acasă, pentru că este nevoie de ei aici. Înregistrăm o creștere economică semnificativă, România fiind lider în Comunitatea Europeană. În țară au crescut salariile în diferite domenii, cum ar fi construcțiile și transporturile, de multe ori depășindu-le pe cele din Comunitatea Europeană. Ne preocupă soarta cetățenilor plecați peste hotare, care la acest moment au diferite locuri de muncă și se află în situații delicate, pentru că nu sunt în legalitate, creându-le un disconfort psihologic în primul rând. Pentru a elimina această stare incertă, ar trebui să aibă un contract de muncă însoțit de o asigurare care să le permită să lucreze în condiții decente, iar în cazuri nefericite, să beneficieze de toate drepturile conferite tuturor cetățenilor din UE. Ne intersează ca ei să fie în siguranță, pentru că sunt cetățeni europeni, au aceleași drepturi ca orice cetățean din țara în care își desfășorară activitatea”.

La rândul său, prefectul Marian Rasaliu a precizat: „Împreună cu secretarul de stat Victor Alexeev am făcut o informare vis-a-vis de ceea ce înseamnă munca la negru în străinătate și pericolele la care se expun cei care pleacă fără un contract, fără să aibă foarte bine negociate condițiile de muncă în exteriorul țării. Pe noi ne interesează în primul rând ca oamenii să rămână și să muncească aici, în țară, unde în foarte multe domenii veniturile sunt similare, deci ar putea câștiga mai mulți bani dacă rămân în țară, fără să existe un risc la sclavie modernă sau la neplata taxelor de către angajator, așa cum se mai întâmplă în alte părți. Este o informare foarte bună cea lansată de MRP, pe care o vom disemina în teritoriu și eu consider că lucrurl cel mai bun ar fi ca, dacă cineva dorește să plece la muncă în străinătate, să se gândească foarte bine înainte de a lua o decizie. Repet, există multe cazuri și situații în care se pot câștiga mai mulți bani aici decât în străinătate”.

Asistând la prezentarea secretarului de stat, directorul executiv AJOFM Brașov Liliana Dragomir a adăugat: „La nivelul fiecărei agenții județene de ocupare a forței de muncă există un serviciu specializat, EURES, care gestionează locurile de muncă din spațiul european, tocmai pentru a facilita libera circulație a lucrătorilor în cadrul UE, spațiul economic european și Elveția. Deci, EURES reprezintă siguranță și oferă sprijin românilor care lucrează sau doresc să lucreze în străinătate”.

Oportună a fost și declarația președintelui AEP Brașov Claudiu Petra: „Autoritatea Permanentă Electorală a propus iar legiuitorul a introdus noutăți legislative față de alegerile prezidențiale din 2014 astfel încât alegătorii români din străinătate au posibilitatea acum să voteze prin corespondență sau să-și stabilească o secție de votare la care să-și exercite acest drept. Voi insista asupra votului prin corespondență, o procedură modernă, simplă, eficientă, fără nici un cost. Alegătorii români cu domciliul sau reședința în străinătate trebuie să se înregistreze până în data de 11 septembrie 2019 pe site-ul www.votstrainate.ro. Acolo au posibilitatea să completeze online o cerere, la care trebuie să anexeze, scanată sau fotografiată, copia actului de identitate, precum și copia documentului care dovedește dreptul de ședere eliberat de autoritățile străine. Alegătorul va primi la rândul lui documentele cu care va putea să voteze, inclusiv plicurile pe care le vor expedia cu buletinele de vot. Toate informațiile și datele lor personale sunt în deplină siguranță, acestea fiind folosite doar de AEP și Ministerul Afacerilor Externe exclusiv pentru aceste alegeri, fiind exclusă posibilitatea ca acestea să fie accesate de alte instituții”. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 04 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8784   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0503   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6437   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3880   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2302   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2009   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4943   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7500   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că vor urma în perioada următoare restricţii mai severe pentru a frâna răspândirea Covid-19?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter