myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Planuri peste planuri pentru platforma fostei uzine Rulmentul

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
Firma de consultanță angajată de Banca Mondială în contractul de asistență tehnică pentru dezvoltare urbană încheiat cu Primăria Brașov a prezentat, miercuri, trei scenarii aplicabile pentru regenerarea urbană a zonei fostei uzine Rulmentul.
 
Terenul are o suprafață de 31,3 hectare, o parte fiind proprietatea Municipiului Brașov, o parte proprietatea statului, dar în administrarea municipiului. Scenariile se bazează pe nevoile actuale și viitoare de dezvoltare a zonei, corelate cu o analiză a pieței imobiliare și de afaceri din zonă, dar și cu 14 studii de caz ale unor modele de succes de regenerare urbană din lume.
 
Potrivit primarului George Scripcaru, cele trei scenarii sunt diferențiate în principal de raportul dintre clădirile existente și cele nou-construite și de spațiul verde creat, însă toate au în vedere funcțiuni de tip rezidențial, birouri (inclusiv un sediu de servicii publice, care poate găzdui, de exemplu, birouri ale primăriei), un centru comercial de dimensiuni mai mici decât un hypermarket sau un mall, un centru sportiv, magazine mici la parterul blocurilor (și spații comerciale care să favorizeze micii întreprinzători în domeniul serviciilor sau micile ateliere), un hotel, un centru medical, o clădire cu utilizare multifuncțională, un parc de distracții sau tematic, un muzeu tehnic și un motodrom/teren de sport/zonă în aer liber pentru festivaluri.
 
În scenariul 1, 61% clădirile existente sunt menținute și sunt create 13.3ha de parcuri și spații verzi.
 
Scenariul al doilea propune menținerea a 36% dintre clădiri și o suprafață de 14.2ha de parcuri și spații verzi. În opinia edilului, acesta este și scenariul cel mai valoros – 151 de milioane de euro la finalizare, ca valoare de piață, fiind recomandat de specialiștii Băncii Mondiale. Acest scenariu cuprinde și o zonă rezidențială și este cel mai complet din punct de vedere al funcționalităților.
 
Scenariul 3 prevede păstrarea doar a 8% dintre clădiri, cele care contribuie cel mai mult la identitatea locului, însă spațiul verde crește la 17.5 ha de parcuri, iar abordarea este ușor diferită față de celelalte două scenarii, zona fiind mai mult un centrul de agrement, cu terenuri de sport, parc de distracții, un studio de film și centru expozițional. Cel de-al treilea scenariu păstrează clădirea școală sau grădiniță și muzeul, însă nu cuprinde zone rezidențiale sau clădiri de birouri (cu excepția celor necesare administrării zonei).
 
„Cele trei scenarii pe care le-am propus sunt susținute de date de cercetare, au baze în dezvoltarea urbană din punct de vedere cultural, social și comercial a Brașovului, astfel încât zona care acum nu folosește nimănui să devină o destinație pentru locuitori, să devină un nou pol de interes. Funcțiunile pe care le-am gândit în cele trei scenarii țin cont și de moștenirea industrială a locului, prin păstrarea unor clădiri care au dat identitate acestui loc – dacă ele se vor putea păstra – și de nevoile comunității din zonă. Noi am analizat regenerări urbane în toată lumea pentru a propune Primăriei Brașov, împreună cu Banca Mondială, o soluție. Regenerările urbane de succes, mai ales cele care nu sunt foarte centrale, sunt cele care au o componentă mare de spațiu verde, și sunt cele care creează comunități, prin piațete, zone pietonale, care adună oamenii împreună și îi fac să comunice, și sunt regenerări urbane care păstrează caracterul particular al clădirilor din care au provenit. Acestea sunt elemente definitorii pe care le-am propus în scenariile noastre. Noi avem aici o zonă industrială veche și nefolosită, pe care dorim să o reconvertim, să îi păstrăm sufletul, și s-o transformăm în ceva ce răspunde nevoilor generațiilor noi”, a declarat Silviana Petre, managing director JLL România.
 
Reprezentantul consultantului a precizat și că situația analizată este cea actuală, inclusiv estimarea valorii imobiliare a zonei dezvoltate, și că principalul lucru care reține Brașovul de la o dezvoltare la fel de accelerată precum București, Cluj sau Iași, de exemplu, este lipsa unui aeroport.
 
„Datele s-ar putea schimba radical dacă Brașovul ar avea un aeroport”, a precizat Silviana Petre, referindu-se în principal la valoarea de piață a zonei regenerate.
 
Primarul George Scripcaru a explicat că în perioada imediat următoare se va face o prezentare a acestor scenarii în plenul Consiliului Local, după care va supune dezbaterii publice conceptul prezentat, urmând ca ideile cele mai valoroase venite din spațiul public să fie analizate și, eventual, introduse în proiectul final.
 
„În cadrul contractului de asistență tehnică pe care îl avem cu Banca Mondială pentru dezvoltarea Brașovului, consultanții au avut misiunea de a identifica scenarii care pot fi puse în aplicare pentru refuncționalizarea zonei fostei platforme Rulmentul. Ne-au prezentat trei scenarii, avem în momentul de față un concept de regenerare a acestei zone foste industriale. Scenariile sunt interesante, cred că sunt foarte posibile și răspund unor necesități de perspectivă a Brașovului, consultanții au o experiență vastă în toate țările în care activează, au integrat toate datele rezultate din analiza situației actuale a municipiului Brașov și au gândit o perspectivă a regenerării urbane și a dezvoltării viitoare a zonei. Urmează să derulăm o serie de proceduri urbanistice și cadastrale, să căutăm surse de finanțarea nerambursabilă pentru o serie de funcțiuni de utilitate publică, iar pentru zonele care vizează activități comerciale, să se aplice procedurile legale referitoare la concesiuni sau închirieri către operatori economici interesați de aspectul comercial, rezidențial sau a altor funcțiuni prevăzute în aceste scenarii. Avem în momentul de față un punct de plecare, un concept la care să ne raportăm și care are la bază toate datele și ingredientele statistice la care va trebui să ne raportăm. Ca etapă imediată vom prezenta aceste trei scenarii și Consiliului Local, va fi nevoie de cât mai multe comunicări publice prin care să oferim acces și cetățenilor la aceste detalii, pentru că pot veni propuneri care să completeze aceste idei ce ne-au fost prezentate de consultant, iar în paralel, va trebui să derulăm o etapă având ca scop clarificări de natură cadastrală și o serie de studii de mediu și asupra rezistenței clădirilor, care să ne lămurească dacă terenul este sau nu contaminat sau dacă aceste clădiri pot fi salvate sau nu. Va trebui apoi să stabilim o variantă finală și să trecem la implementarea acestui proiect“, a explicat primarul George Scripcaru.
 
JLL (NYSE: JLL) este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clienţilor care doresc să obțină valoare adăugată prin deţinerea, închirierea sau investițiile în proprietăți imobiliare. Înregistrând venituri anuale globale de 16,3 miliarde dolari SUA, JLL activează în 300 de sucursale în 80 de țări și înglobează cca 90.000 de angajați în întreaga lume.
 
****
 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
-1 #1 Raoke Kaka 12-09-2019 11:20
Nu știu ce planuri se vor face dar fiind statutul de penal încă liber al moldoveanului analfabet cu scripca, acestea trebuie verificate la sînge de către următorul primar și viitorii consilieri.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Grand Hotel

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că accesul în biserici ar trebui să fie permis doar celor care au certificat verde?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter