myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Cabinetele medicale școlare, în atenția Avocatului Poporului

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu pentru o posibilă încălcare a dreptului constituțional la sănătate al elevilor brașoveni, după ce viceprimarul Brașovului, Costel Mihai a prezentat public situația în care se află cabinetele medicale școlare, pentru care Ministerul Sănătății nu și-a respectat obligația legală de a asigura finanțarea cheltueilile legate de resursa umană.

În urma unor articole de presă care prezentau situația rețelei medicale școlare, subfinanțată de stat, Biroul Teritorial al Instituției Avocatului Poporului a solicitat viceprimarului municipiului Brașov, Costel Mihai, informații suplimentare legate de cabinetele din școli și de demersurile făcute de Primăria Brașov pe lângă Ministerul Sănătății, pentru a obține finanțarea care în mod legat trebuie asigurată de la bugetul de stat. Solicitarea Biroului Teritorial Brașov al Avocatului Poporului a fost făcută în vederea întocmirii raportului de sesizare din oficiu, în cazul unei încălcări a dreptului constituțional la sănătate. 

Costel Mihai a declarat: „La solicitarea Biroului Teritorial al Instituției Avocatului Poporului am pus la dispoziție toate informațiile legate de aceste cabinete școlare, de investițiile noastre, de benefciiari și de modul în care am acționat, pe lângă Ministerul Sănătății, pentru a obține sumele care se cuvin, conform legii, pentru funcționarea în bune condiții a acestei rețele școlare. Mă bucur că prezentarea publică a acestei situații a cabinetelor medicale școlare a provocat o reacție și din partea Avocatului Poporului și sper să reușim împreună ceea ce nu am reușit până acum singuri: să determinăm Ministerul Sănătății să-și respecte obigația legală de a finanța, pe tot parcursul anului școlar, funcționarea cabinetelor medicale din unitățile de învățământ și astfel să nu încalce dreptul constituțional la protejarea sănătății. Mi-aș dori ca acesta să fie și un semnal de alarmă pentru susținerea acestor cabinete, care le oferă elevilor, pe perioada cursurilor, servicii medicale de bază și mai ales, servicii medicale de prevenție”. 

În urma situației prezentate în mass-media locală, Avocatul Poporului a reținut că, la nivelul cabinetelor de medicină școlară, pentru a acoperi nevoile, în subordinea Direcției de Asistență Socială ar trebui să fie 98 de cadre medicale, dintre care 23 de medici și 71 de asistente, însă în fapt, sunt încadrate doar 76 de cadre medicale, dintre care 8 medici generaliști, 3 stomatologi și 65 de asistente medicale. Astfel, din cele 79 de unități de învățământ din municipiul Brașov, 18 nu sunt deloc acoperite de servicii medicale. Pentru acestea, finanțarea cheltuielilor cu resursa umană s-a asigurat de la Ministerul Sănătății numai până în luna octombrie. De asemenea, Avocatul Poporului a reținut că în aceeași situație se află și rețeaua de cabinete școlare de stomatologie, din cele cinci amenajate de Primăria Brașov, fiind funcționale doar trei, tot din lipsa finanțării care ar trebui asigurate de Ministerul Sănătății.  

În acest caz, Avocatul Poporului notează că, prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr.162/2008, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementat transferul atribuţiilor şi competențelor Ministerului Sănătății Publice către autoritățile administraţiei publice locale concomitent cu asigurarea resurselor umane, materiale și financiare necesare exercitării acestora: „Potrivit art. 3 alin.(1) din actul normativ enunțat, în vederea exercitării de către autorităţile administrației publice locale a atribuţiilor şi competențelor privind asistența medicală comunitară și finanțarea cheltuielilor de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali, precum şi cheltuielile cu medicamente și materiale sanitare din unităţile de asistenţă medico-socială, se vor asigura transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sănătății (s.n.)”.

În ceea ce privește cabinetele dentare, Metodologia din 7 septembrie 2011 (...) reglementează prin art.3 alin.(1), faptul că asistenta medicală şi de medicină dentară acordată preşcolarilor şi elevilor pe toată perioada în care se află în unitățile de învăţământ se asigură în cabinetele medicale şi de medicină dentară din grădinițe şi şcoli, iar potrivit art. 1 alin.(1) din Ordinul Ministrului Sănătății nr.653/2001, asistența medicală şi stomatologică a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor se asigură în cabinetele medicale și stomatologice din grădinițe, şcoli şi unități de învățământ superior. 

De asemenea, din aceeași Metodologie din anul 2011, anterior menţionată, rezultă atribuții specifice în domeniul asistenţei medicale în sarcina personalului medical, dar și al autorităților publice locale şi inspectoratelor şcolare județene, ultimele dintre acestea având obligația să semnaleze nevoile de amenajare şi dotare ale cabinetelor medicale și dentare, administraţiei publice locale.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 23-09-2019 22:07
Un bugetar se ia de alți bugetari că „Ministerul Sănătății nu și-a respectat obligația legală de a asigura finanțarea cheltueilile legate de resursa umană.” Păi de unde crede „musiu” vice că apar banii pentru voucherele de vacanță, pentru salariile dolofane de care beneficiază aristocrația bugetară!? Pică banii din cer ca să-i dea ciuma pizidoasă de pomană? Nu, nu. Din tăieri de aici, din tăiere de dincolo, din sacrificarea tuturor investițiilor. S-a făcut ceva în țara asta din 1990 încoace? Nimic, doar s-a furat, vândut sau distrus. Suntem singura țară din Europa care a involuat, nu a progresat.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 21 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9485   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2171   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7725   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5589   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2395   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3056   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5301   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2200   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Vi se pare corectă regula „două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă nou construită”?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter