myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Ca să nu intre în colaps financiar, Spitalul Municipal Săcele are URGENT nevoie de 5 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat, astăzi, consultarea publică pentru proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru municipiul Săcele, judeţul Braşov. 

În documentul de fundamentare se precizează că, prin adresa comună a Instituţiei Prefectului - Judeţul Brașov şi a Consiliului Judeţean Brașov a fost solicitată suma 5 milioane de lei, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Spitalului Municipal Săcele.

Administrația săceleană are nevoie de sprijin pe de o parte pentru funcționare, care ar necesita 2,8 milioane de lei, altfel existând riscul riscul blocării activității unității medicale, urmată de posibila închidere a acesteia. Restul de 2,2 milioane de lei ar fi necesari pentru dezvoltarea unității, prin finanțarea unor proiecte medicale. 

Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, ne-a declarat: „În primul rând, avem de plătit restanțe, multe la reactivii folosiți în laborator, care sunt foarte scumpi. Trebuie spus că în ultimii doi ani, Guvernul nu a ținut cont de faptul că la Săcele am redeschis Spitalul Municipal. Noi am făcut eforturi mari în acest sens și până în prezent nu s-au alocat deloc fonduri pentru funcționare. Acum suntem în impas și din cauza alocării bugetare mai mici în 2019 față de 2018, cu 30 de procente, și nu mai aveam soluții, având în vedere că întreținerea spitalului este foarte costisitoare. Este foarte important să fim sprijiniți la acest capitol”.

Edilul a precizat că restul de 2,2 milioane de lei sunt prevăzuți la capitolul „investiții medicale”

Trebuie să și cofinanțăm două proiecte medicale foarte necesare în Săcele, astfel că am depus solicitare pentru suma de 9 milioane de lei. Un proiect se va derula pe parcursul a doi ani, prin achiziționarea de echipamente medicale. Prin al doilea proiect ne dorim achiziționarea a doi roboți, pentru eliminarea infecțiilor nosocomiale în spital, așa cum are și municipiul Făgăraș de exemplu, iar investiția totală se apropie de 2,1 mililoane de lei, din care noi participăm cu 10%”, a precizat Virgil Popa.

De asemenea, în viitorul apropiat, după cum ne-a mai spus primarul săcelean, se va monta și un lift la spital, pentru targă și pacienți, investiție care ar costa în jur de 350.000 de lei.

 

Scurt istoric 

Spitalul Municipal Săcele a fost inaugurat în anul 1946. În data de 1 aprilie 2011, prin H.G. nr. 345/31.03.2011, unitatea a fost închisă, odată cu alte 66 de spitale din ţară. Spitalul are demisol, parter, două etaje și mansardă, cu amprenta la sol de 734 mp, o suprafață desfășurată de 2.698 mp si o suprafață utilă de 2.065 mp. Începând cu data de 01.07.2017, Municipiul Săcele a redeschis unitatea medicală respectiv Spitalul Municipal Săcele și a alocat un buget pentru funcționarea acestuia în sumă de 1.206 mii lei.

În decursul perioadei iulie – decembrie 2017 s-au încheiat două contracte de servicii medicale cu C.J.A.S. Brașov pe baza unui Ordin de Ministru vizând o structură minimă de funcționare pentru Spitalul Municipal Săcele. Aferent anului 2018, Consiliul Local Săcele a alocat un buget pentru secțiunea de funcționare de peste 1,4 milioane de lei. În anul 2019, Spitalul primește în continuare finanțare, tot de la bugetul local, pentru cheltuieli de funcționare, astfel s-au alocat peste 2 milioane de lei până la data prezentă, conform notei de fundamentare.

Comunitatea locală are nevoie ca acest spital să funcționeze. De când a fost deschis pănă în prezent, i-au trecut pragul peste 50.000 de pacienți, iar solicitarea este în creștere, având în vedere că deservește și localitățile învecinate: Tărlungeni, Teliu, Budila, Vama Buzăului, Măieruș, Hărman și Prejmer”, a menționat primarul Virgil Popa. 

Statistic vorbind, se estimează că din punct de vedere al numărului total al locuitorilor județului Brașov care este de 631.165 locuitori, 77.334 locuitori (12,25% din populația județului), pot fi deserviți de Spitalul Municipal Săcele.

La acest număr de locuitori din zonă, se adaugă și populația neînregistrată în birourile de evidență a populației din cartierul Gârcini, fapt pentru care Spitalul Municipal Săcele este o instituție care trebuie să funcționeze și care asigură celorlalte spitale din județ o triere a pacienților acuți și cronici”, se arată în documentul de fundamentare transmis către Guvern.

La ora actuală, în acest spital lucrează 35 medici și 104 de asistenți medicali, infirmiere și personal auxiliar, urmând ca în perioada imediat următoare să se ocupe posturile vacante până la o structură de personal de 281 persoane, cu doua linii de gardă permanente.

După dezbaterea publică timp de cinci zile, având deja avizul Ministerului Dezvoltării Regionale și a Adminsitrației Publice, precum și a Ministerului de finanțe, solicitarea ajunge în plen, când va fi aprobată sau respinsă.  

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 07-10-2019 23:28
Hopaaaa..., deci pe noi ne cocoșează statul ca să aibă ciorile borâte spital? Să se dea vouchere de vacanță? Să se trateze la doi pași borâturile împuțite? Să se pensioneze liftele nenorocite la 40 de ani? Pentru așa ceva se împrumută pizideaua?
Citat | Raportează către un administrator
anonim
+2 #2 anonim 08-10-2019 05:34
Putini stiu ca nevasta primarului s-a angajat nu demult in acest spital ca registrator medical la anatomie patologica si nici macar nu a fost sa dea concurs. Eu am invatat, am fost, am dat concurs si am fost depunctat in favoarea ei.
Poate sa se darame tot spitalul...
Citat | Raportează către un administrator
jonelul
+1 #3 jonelul 08-10-2019 06:53
Dar cand ati redeschis spitalul, de ce nu v-ati gandit cum o sa faceti fata cheltuielilor ? De ce nu asteptati ziua de vineri dupa motiune, ca o sa va dea bani cu gramada, din rectificarea bugetara. Conditia o stiti, nu ?
Citat | Raportează către un administrator
dreptate in toate
+1 #4 dreptate in toate 08-10-2019 09:01
De cand s-a redeschis acest spital este o gaura neagra la buget iar serviciile medicale sunt mult peste necesarul zonei.Pana la urma se va vedea utilitatea lui...de vazut si ce salarii.. cum doamna director (d mic) face si desface cu legea in mana ca doar la toate examenele e de 10.Ceva e ...... in Spitalul Sacele..dar o sa iasa la analize..speram.
Succesuri!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 01 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9148   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5152   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5638   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9264   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2417   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3913   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5129   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.0400   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că noul manager de la RIAL va reuși să pună unitatea pe linia de plutire?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter