myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. S-a decis! Fără centrale de apartament în noile blocuri din oraș

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Blocurile care vor fi construite în municipiul Brașov nu vor mai fi prevăzute cu centrale termice de apartament, dar contorizarea individuală va fi obligatorie.
Regulamentul a fost aprobat, astăzi, de consilierii locali brașoveni, după ce s-a aflat în dezbatere publică.

„Acest regulament se referă la faptul că orice nou investitor imobiliar care dorește să construiască trebuie să ia în calcul, pentru aprobarea proiectului, să aplice soluții de contorizare individuală pentru consumul de apă, la fel ca și la gaz și energie electrică, precum și să aplice soluții de eficientizare energetică și reducere a poluării. Este vorba în principal de implementarea unei soluții unice de încălzire într-un imobil, nu ca acum, când fiecare apartament are centrală proprie. Într-un bloc cu 100 de apartamente sunt 100 de centrale, fiecare cu coșul ei de evacuare, care creează noxe și poluare. Se pot implementa soluții noi, moderne, eficiente, și care să fie reduse ca poluare și mult mai eficiente pentru imobil. Aceste soluții propuse de specialiștii dezvoltatorilor vor fi luate în calcul și analizate la nivelul comisiilor de specialitate din Primărie, când se va cere avizul pentru aceste proiecte. Le sugerez dezvoltatorilor imobiliari să consulte acest regulament, să identifice soluții și să includă aceste elemente în proiect. Un lucru de subliniat este că nu ne propunem să reînființăm sistemul centralizat așa cum era el odată în Brașov, ci doar să ne asigurăm că există un sistem centralizat măcar la nivelul unei unități locative, adică la un bloc sau la un ansamblu de locuințe, fapt care trebuie să fie responsabilitatea proiectantului și investitorului. Nu obligăm pe nimeni să se racordeze la sistemul centralizat”, a declarat primarul George Scripcaru.

Obligațiile dezvoltatorilor imobiliari, conform reprezentanților Primăriei Brașov:

- să realizeze contorizarea individuală pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apă.
- se recomandă utilizarea elementelor de umbrire pentru fațadele însorite, a panourilor solare și a celulelor fotovoltaice.
- vor trebui să opteze pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică și apă caldă pe imobil/condominium, cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălțime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) și, în acelasi timp, să asigure calitatea vizuală a ansamblului și coerență arhitecturală.

Cerințele privind sistemele de ventilație și răcire:
-Pentru instalarea unei unități de ventilație bidirecțională în sistemul de ventilație sau înlocuirea unei unități de ventilație existente, eficiența termică a unității de ventilație instalate trebuie să fie de cel puțin 70 % în cazul unui debit de aer egal.

Cerințe privind sistemele de iluminat:
-Pentru instalarea unui dispozitiv de iluminat general nou în sistemul de iluminat sau înlocuirea unui dispozitiv de iluminat general existent în spațiile de lucru ale clădirilor de birouri, de educație și de cercetare, unde intensitatea luminii nu depășește 500 lux, puterea luminii nu trebuie să depășească 10 W/m2.

Cerințe privind sistemele de automatizare:
-Sistemele de automatizare permit supravegherea funcționării tuturor sistemelor tehnice dintr -o clădire și le pot controla în conformitate cu planul de ocupare a clădirii.
-Sistemele de automatizare amplasate în clădirile de birouri, de educație și cercetare permit controlul iluminatului general într-un mod care ține seama de destinația spațiilor și de perioadele cu lumină naturală.

Cerințe privind sistemele care generează energie termică sau electrică locală:
-Pentru instalarea sau înlocuirea unui sistem care generează energie electrică locală, volumul de energie electrică generat de sistemul instalat trebuie să poată fi măsurat.
-Pentru instalarea sau înlocuirea unei unități de micro-cogenerare, volumul energiei termice și al energiei electrice generate de unitatea de micro-cogenerare instalată trebuie să poată fi măsurat.

Regulamentul poate fi găsit AICI!

VEDEȚI ȘI:

BRAȘOV. Fără centrale termice de apartament, în noile blocuri... DEZBATERE PUBLICĂ! Între timp, AER RĂU înregistrat de trei dintre cele patru stații din oraș

 


Loading...

loading...

Comentarii  

horace
+5 #1 horace 30-04-2020 16:50
Daca intr-un bloc cu 100 de apartament sunt 100 de centrale care polueaza, oare o singura centrala pentru tot blocul care evident trebie sa fie de o capacitate mult mai mare nu va polua aprope la fel de mult cat cele 100 de centrale individuale? in plus vor mai aparea si probleme/discut ii intre locatari pentru ca nu toti vor avea aceleasi preferinte legat de cand anume sa functioneze centrala.
In ansamblu, ideea asta cu centrala unica la nivel de bloc mi se pare o tampenie si nu cred ca poluarea se va reduce semnificativ. Nu cred ca cea mai mare poluare din oras este de la centralele individuale de apartament.
Citat | Raportează către un administrator
Bartolomeu
+5 #2 Bartolomeu 30-04-2020 17:37
Desigur cineva care importa (sau instaleaza) centrale de bloc a "reusit" in afacere! Pe cineva (persoana importanta, nu stim inca "cine"), l-a uns la suflet "solutia" care salveaza "mediul inconjurator"! Bartolomeu
Citat | Raportează către un administrator
goe
+5 #3 goe 30-04-2020 17:39
da bine spaga Tektron? Un sistem de masurare a energiei termice e 1000 de lei lejer, daca mai pui si unele ca lumea la apa calda inca 2-3 sute. Adica cat o centrala de apartament ieftina, dar nu garanteaza comfortul.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Joi, 21 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8738   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0148   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5099   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5251   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2310   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1808   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4919   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.4100   Scădere

LINK


Tradesilvania
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că actuala administraţie locală va rezolva problema reţelelor supraterane?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter