myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Proiect de 1,2 milioane de lei pentru cercetarea stării de sănătate a pădurilor administrate de RPLP „Kronstadt"

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt" și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea" colaborează pentru cercetarea stării de sănătate a pădurilor regiei, în vederea stabilirii cauzelor care duc la degradarea lor și care să permită un set de măsuri punctuale pentru prevenirea sau remedierea situațiilor constatate.

„Proiectul își propune să instaleze o rețea statistică de inventariere prin suprafețe de cercetare permanente, care sunt dispuse la nivelul întregului ocol silvic al regiei, cu o suprafață totală de 1000 mp fiecare. Fiecare locație va avea două cercuri de 500 mp, în care se măsoară diametrele arborilor, poziția lor, înălțimea coroanelor, prima ramură vie și înălțimea totală, precum și indicatorii stării de sănătate, cum ar fi defolierea arborilor (care reprezintă procentul de lipsă a frunzișului din coroană). Sistemul va permite și identificarea altor factori vătămători: insecte, ciuperci etc. În urma datelor obținute din aceste suprafețe de cercetare se vor stabili o serie de măsuri de optimizare a managementului forestier din ceste păduri. Măsurătorile se fac periodic, din cinci în cinci ani, tocmai pentru a stabili dinamica acestor arborete, iar anual se va reveni în anumite puncte", a explicat Ștefan Leca, cercetător în cadrul Institutului și manager de proiect.

Conform autorităților, vor fi amplasate 450 sondaje permanente.

„Valoarea totală a proiectului este de 1,2 milioane lei, din fonduri structurale. Avem nevoie de aceste măsurători pentru că începând cu anul 2019 a fost observat în toată Europa un fenomen de uscare, în special la rășinoase și încercăm să prevenim răspândirea fenomenului în arboretele noastre. Observații privind starea de sănătate a arboretelor nostre se fac anual, este una dintre sarcinile noastre, dar accesând acest proiect și în colaborare cu INCDS vom avea date mult mai exacte, vom merge mai în profunzimea fenomenului și vom afla mai precis cauzele. În general, uscarea pinului este cauzată de grosimea superficială a stratului de pământ, cu un substrat calcaros care drenează foarte repede apa, panta mare a terenului și temperaturile ridicate din ultimii ani. Studiul ne va ajuta să înțelegem mai bine ce se întâmplă și să putem lua măsuri la nivelul întregului fond forestier pe care-l administrăm, care are o suprafață de 14.616 hectare. Referitor la măsuri, în baza datelor pe care le vom colecta, ne vom adapta lucrările pe care le facem în baza legislației și normelor în vigoare", a declarat Dragoș Moldovanu, reprezentant RPLP Kronstadt, manager de proiect.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului:

- Proiectarea rețelei sistematice de suprafețe permanente de cercetare în vederea inventarierii statistice a arboretelor administrate de RPLP Kronstadt RA
- Amplasarea rețelei sistematice de sondaje permanente, inventarierea statistică a arborilor din cadrul acestora, prelevarea de probe de creștere radială și evaluarea stării de sănătate a pădurilor.
- Stabilirea pricipalilor indicatori de caracterizare a stării pădurilor administrate de RPLP Kronstadt RA pe baza informațiilor obținute prin inventarieri și prelevări de probe de creștere radială în rețeaua statistică proiectată și amplasată în teren.
- Evaluarea măsurilor de management pentru agenții biotici și abiotici perturbatori pădurilor administrate de RPLP Kronstadt RA.

„În momentul de față suntem în faza de amplasare a acelor sondaje permanente, care constau în suprafețe de probă în care se inventariază toți arborii și se măsoară toate datele legate de aceștia. Cine se va plimba prin pădure va observa pe niște arbori niște cifre cu vopsea albă. Acei arbori vor rămâne acolo, nu sunt marcați în vederea tăierii, iar marcajele respective sunt doar pentru a ne putea desfășura acest proiect și a înțelege ce se întâmplă cu pădurea. Chiar facem apel la cei care observă aceste marcaje să nu încerce să le șteargă, pentru a nu îngreuna activitățile din proiect. Un arbore marcat pentru tăiere are la cioată, deasupra rădăcinii, o marcă imprimată cu ciocanul de marcat, care are regimul sigiliului, și un număr de ordine, la un metru înălțime", a precizat reprezentantul RPLP Kronstadt. 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Bartolomeu
0 #1 Bartolomeu 07-06-2020 14:33
Banii n-au miros! Daca se dorea, se investeau banii pentru "insanatosirea" padurilor! Toata lumea vede "suferintele" cauzate de "amputari"! Proiect de 1,2 milioane ..., "cercetarea" stării de sănătate...! Bartolomeu
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter