myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Vreți să fiți internați următorii 20 de ani în clădirea fostei băi comunale?

  • Apreciez !Nu-mi place !+3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Brașovul nu se va mai face bine dacă nu îi construim un nou spital de urgență de minim 1500 de paturi.

Candidatul alianței USR PLUS la Primăria Brașov, senatorul Allen Coliban spune că doar reformarea din temelii a actualului sistem spitalicesc de urgență de stat poate scoate Brașovul din criza sistemului de sănătate în care se găsește.

Această reformă trebuie să se bazeze în primul rând pe construirea unui nou spital de urgență de stat corect dimensionat, cuprinzând minim 1500 de paturi, cu structură modernă multidisciplinară și organizare interdisciplinară care să înglobeze toate specialitățile într-un singur loc. Concomitent, este obligatorie înființarea unui spital de recuperare de circa 500 de paturi care, ca parte a unei strategii deja validate pe plan internațional, să preia cât mai rapid posibil urgențele tratate în Noul Spital Clinic de Urgență, în scopul continuării și finalizării îngrijirii lor într-o abordare modernă.

Coliban crede că administrația Scripcaru, prin tema de proiectare dată consultanților BERD pentru un spital de doar 800 de paturi, face o greșeală, pentru că astfel s-ar menține o mare parte a sistemului pavilionar existent, care funcționează în clădiri improprii, mizere și, tocmai de aceea, aproape imposibil de acreditat la standarde superioare. Practic, din cele 2000 de paturi pe care le avem acum în spitalele din Brașov, Scripcaru dorește să modernizeze doar 800 într-un spital nou, iar restul să rămână așa cum sunt, împrăștiate prin întreg orașul.

Un spital de mici dimensiuni este doar o cârpeală a unui sistem sanitar bolnav, spune Coliban.

Brașovul are nevoie de un spital de o asemenea capacitate de cel puțin 50 de ani, de când comuniștii au construit Județeanul pentru numai 600 de paturi, față de 1600 la Craiova sau 1400 la Constanța.

„Pentru că spitalul era subdimensionat, s-a ajuns la sistemul multi-pavilionar, răsfirat pe toată raza municipiului, adăpostit de clădiri vechi, în care ți-e frică să intri, că nu știi cu ce ieși, dacă mai ieși. Matematica este terifiantă: Dintr-un număr de 13 corpuri spitalicești, 4 au fost închise sau se confruntă cu retrocedări. Restul de 9 sunt, în majoritate, total improprii desfășurării actului medical la nivelul standardelor secolului XXI.

Știați că Spitalul de Boli Infecțioase funcționează în clădirea unei foste băi comunale? Sau că unul dintre cele două corpuri ale Maternității funcționează într-o fostă clădire a Liceului Honterus? Dar că spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie își desfășoară activitatea în clădirea fostei Case de Asigurări de Sănătate? Și că spitalul TBC de la Stejeriș funcționează în clădiri care au avut destinație turistică? Nu-i de mirare că din punct de vedere al calității actului medical, Brașovul e mult sub Sibiu, Cluj, Timișoara sau Oradea.” a declarat senatorul Coliban.

Ce propune Coliban este reorganizarea tuturor locurilor de spital din Brașov, prin aducerea celor de urgență în locația unică a Noului Spital Clinic de Urgență de la Stupini și organizarea restului de circa 500 într-un nou Spital Clinic de Recuperare în clădirea renovată din Calea București a Spitalului Județean.

Proiectul noului spital, susținut de candidatul USR-PLUS la Primăria Brașovului, a fost inițiat și dezvoltat de Asociația Noul Spital al Brașovului, o asociație care reunește un colectiv numeros de medici și specialiști și este susținut de societatea civilă din Brașov.

Petiția pentru un spital modern, multidisciplinar și corect dimensionat a fost semnată într-un timp scurt de peste 4200 de brașoveni. 

Nu mai avem timp. Criza Covid ne-a arătat cât de depășit este actualul sistem de sănătate. Dacă nu reușim să schimbăm proiectul actualului primar, nu mai putem vorbi decât peste 30 de ani de un spital nou. Dacă ratăm momentul, dacă ne lăsăm la mâna actualei administrații și acceptăm construirea unui spital cu doar 800 de paturi, noi, părinții și copiii noștri ne vom trata tot în clădirile fostei băi comunale, a încheiat candidatul USRPLUS la Primăria Brașov, Allen Coliban.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+3 #1 Barbu Gh. 19-08-2020 09:27
BINE SPUS!!! Asta-i diferența între unul născut și crescut în urbe și care iubește orașul și pe locuitorii săi și unul venit din fundul Moldovei, care iubește doar banul. Că aia este, nu te poți baza pe vinituri, ele nu au rădăcinile aici.

HAI CU PENALUL DE SCRIPCARU LA PUȘCĂRIE!!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 03 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9005   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4823   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4945   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9076   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2362   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3580   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5056   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   127.1200   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că va veni vreodată momentul în care nu se va mai da mită la medici?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter