myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Fostele centrale termice, din cele rămase nefolosite, ar urma să devină centre medicale - promite primarul Scripcaru

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primarul George Scripcaru va prezenta, în ședința de Consiliu Local din această lună, un proiect de hotărâre prin care fostele centrale termice din cartiere, care nu mai sunt utilizate, să devină centre medicale, în care serviciile să fie asigurate de medicii de familie.

Propunerea a venit în urma discuțiilor pe care primarul le-a avut cu directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Andrea Neculau și cu șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Cristina Vecerdi.

„Punctele termice din toate cartierele Brașovului, care sunt nefuncționale astăzi, vor fi amenajate și puse la dispoziția medicilor pentru aceste necesități. Răspundem în acest fel și nevoilor cetățenilor, persoane în vârstă, familii sau copii din cartiere, dar venim și în sprijinul spitalului și unității de primiri urgențe, pentru a degreva activitatea de acolo și a medicilor, cărora le vom pune la dispoziție această infrastructură. Punctele termice sunt destul de încăpătoare, au o structură bună, vom investi și vom amenaja aceste centre cât mai repede, pentru a rezolva această problemă, în fiecare cartier. Deja am identificat 13 astfel de locații care se încadrează, ca dimensiuni, poziție și accesibilitate pentru a fi amenajate ca centre de permanență. După aprobarea de către Consiliul Local, putem demara lucrările de reabilitare și reamenajare”, a declarat primarul George Scripcaru.

,,La ora actuală este tot mai acută nevoia de a dezvolta pe baze moderne asistenţa medicală primară, în aşa fel încât ea să poată rezolva cât mai multe din problemele de sănătate ale pacienţilor, scăzând presiunea pe spital şi pe Unităţile de Primiri Urgenţe. Aceste aspecte sunt chiar şi mai necesare în noile condiţii impuse de pandemia cu virusul SARS-CoV-2, care va schimba activitatea medicală clasică pe o perioadă lungă de timp. În ultimii 20 de ani, asistenţa medicală de medicina familiei a fost privatizată, ceea ce a condus la o dezvoltare necoordonată a acestor servicii, fără a fi sprijinite printr-o finanţare adecvată de către statul român. Atomizarea unităţilor sanitare a condus implicit la o scădere a accesului pacienţilor la serviciile cabinetelor, care sunt practic deschise 5 - 6 ore pe zi. În majoritatea ţărilor europene a existat o mişcare de reorganizare a medicilor de familie în grupuri de practică, cu o serie de avantaje, cele mai importante fiind legate de creşterea calităţii şi a accesibilităţii pe parcursul a 10 - 12 ore pe zi. Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov recomandă Primăriei Municipiului Braşov să demareze înfiinţarea unor centre de medicina familiei prin parteneriat public - privat, astfel încât să existe premizele înfiinţării unor asemenea centre în principalele cartiere ale Municipiului Braşov”, a declarat și directorul DSP, Andrea Neculau.

,,Acestea vor acoperi toate cartierele brașovene, durata lor de funcționare va fi de 12 ore zilnic, iar în timpul week-end-ului se poate face permanență. De asemenea, în aceste centre se pot întrepătrunde alte activități medicale, cum ar fi: sănătatea gravidei, nutriție, kineto-terapeutică etc, iar managementul va fi mult mai ușor de realizat, pentru că toate lucrurile și resursele vor fi la comun. Înființarea centrelor de asistență medicală primară deschise timp de 12 ore, pentru pacienți cu urgențe minore, care nu sunt rezolvate de medicul de familie din cauza programului mai scurt, va scădea adresabilitatea către UPU, iar activitatea UPU va fi descongestionată, lăsând astfel timp medicilor specialiști în medicina de urgență să dedice resurse și timp mai valoros urgențelor majore”, a precizat și Cristina Vecerdi.

Structura unui astfel de centru de medicina familiei, conform recomandărilor DSP, ar trebui să conțină: sală de aşteptare, recepţie centralizată, cabinete de consultaţii, sală de tratamente, un izolator, sală pentru vaccinări, sală multifuncţională - pentru şedinţe, educaţie studenţi, rezidenţi, educaţie pentru sănătate în grupuri mici, toalete pentru personalul medical şi pacienţi, anexe. 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+5 #1 Barbu Gh. 02-09-2020 20:08
Brașovenii nu au habar cu ce „comoară” de primar s-au pricopsit. Deși locul „comorilor” ar fi la un măcar 10-15 metri sub nivelul solului. AFERIM
Cum vom avea o rețea medicală de vor crăpa elvețienii și jidovii de ciudă. Vor veni friții și richipeii la reciclare în Iașov.
Câte va face el, ce realizări mărețe va avea semianalfabetul . NUMAI SĂ-L VOTEZE RETARDAȚII DIN VECHIUL REGAT. Dar până și redușii ăia s-au săturat de minciunile penalului.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 03 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9005   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4823   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4945   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9076   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2362   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3580   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5056   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   127.1200   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeți că va veni vreodată momentul în care nu se va mai da mită la medici?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter