myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

PRIMĂRIA BRAȘOV - NOI PROMISIUNI MAGNIFICE. Metamorfoza Poienii Brașov...

 • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
 • Poze
 • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În pragul alegerilor locale, autoritățile nu mai prididesc cu proiectele, jonglând în fiecare zi ba cu Spitalul Regional, ba cu Sala Polivalentă, ba cu noul stadion din Bartolomeu sau de aiurea, ba cu...

Acum, pe site-ul Primăriei Brașov, brasovcity.ro, ni se prezintă, fascinant, proiectul prin care Poiana Brașov va deveni mai ceva ca Davos, Cortina D’Ampezzo, Courchevel, Schladming, Garmisch, Are sau oricare altă stațiune elitistă din Europa: „Primul document oficial care va transforma Poiana Brașov dintr-o stațiune dedicată sporturilor de iarnă într-o locație care să ofere pe tot parcursul anului activități de agrement a fost aprobată vineri de Consiliul Local Brașov”.

Sursa citată susține că Planul Integrat de Dezvoltare a Activităților Turistice și de Agrement din Poiana Brașov, propus de primarul Brașovului, George Scripcaru, conține toate obiectivele de investiții ale Municipalității în următorii trei ani, cu scopul de a crește numărul turiștilor care aleg Poiana Brașov pentru un sejur mai lung, nu doar pentru week-end, și pentru toate anotimpurile, nu doar iarna.

Frumos...

S-a uitat, însă, de chestia cu gondola care trebuia să facă legătură dintre Gara Centrală, de lângă podul hobanat, dacă nu știați, cu Poiana Brașov, de faptul că acum vreun deceniu și ceva schiul nordic nu era o prioritate la nivel local (puțină lume știe de vizita efectuată de Walter Hofer - FIS Race Director - cu dorința de a construi un complex de trambuline, pe modelul de la Lillehammer, în spatele fostului Hotel Intim), cu baza pentru freestyle skiing, inclusă în planurile de candidatură ale JOT 2020 și JOT 2024, căci până la ediția din 2028 mai e cale lungă, etc. 

Iată, însă, ce li se pregătește turiștilor care vor lua cu asalt mirifica stațiune montană, aducând plusvaloare și la bugetul Municipiului Brașov:

„Detalii din Planul Integrat de Dezvoltare a Activităților Turistice și de Agrement din Poiana Brașov:

Sezonul de iarnă

 • Extindere domeniul schiabil cu 30 de hectare:

-  Amenajarea a încă 10 km de pârtie

-  Construirea a două noi sisteme de transport pe cablu: o telegondolă și un telescaun

- Amenajarea unui nou lac de acumulare

Valoarea investiției: aprox. 32 milioane de euro.

 • Schi fond, sporturi nordice, schi de tură

- Spațiul mare din zona Poienii de jos este recomandat pentru infrastructura sporturilor nordice, în special pentru schi fond.

- Se recomandă poziționarea accesului la traseele de schi fond direct de la zonele de parcare. Atractivitate: nivel ridicat (pentru toate categoriile de vârstă și clasele sociale)

- Se recomandă planificarea traseelor de schi fond în afara domeniului schiabil (evitarea intersectării cu pârtiile) cu o lungime a traseului între 3.000-8.000 m.

Schiul de tură este, de asemenea, un sport foarte popular.

- Se recomandă crearea infrastructurii necesare și asigurarea accesului sportivilor pe tot domeniul schiabil din Poiana Brașov.

 • Drumeții pe rachete de zăpadă, plimbări în natură cu ghid

În afară de domeniul schiabil, natura frumoasă din jurul stațiunii Poiana Brașov oferă o gamă variată de opțiuni pentru drumeții pe rachete de zăpadă. Nu sunt necesare infrastructuri speciale, ci doar echipamente închiriate și organizarea de drumeții cu ghizi specializați.

 Sezoanele primăvară-toamnă

 • Amenajarea unui domeniu de ciclism, pentru mountain-bike

Prin proiectul de față propunem o soluție pentru relansarea economică a turismului de vară din zona Poienii Brașov și a împrejurimilor sale, prin construcția și operarea a 100 km de rute de mountain biking (ciclism montan), care vor fi folosite în principal de sportivi din întreaga țară dar și din străinătate și care se adresează deopotrivă amatorilor, dar și sportivilor profesioniști. Prin câțiva pași simpli Brașovul poate deveni destinația numărul unu pentru mountain biking în România și una dintre cele mai importante din Europa de Sud Est.

Domeniul dedicat mountain biking-ului va cuprinde trasee care sunt foarte similare potecilor turistice deja existente în Masivul Postăvarul, deci se vor integra în peisajul natural al zonei în cel mai armonios mod cu putință. Brașovul este deja o atracție pentru mountain bikeri, dar astfel poate deveni cea mai importantă rețea de trasee de profil din această parte a Europei.

Zip Line este un cablu de oțel suspendat, montant pe o pantă înclinată. Este conceput pentru a permite transportul uneia sau mai multor persoane folosind forța gravitațională. În general este cunoscut ca o tiroliană.

Un tur de agrement la nivelul coronamentului pădurii este o formă cunoscută de agrement și este în general folosită în stațiunile montane din întreaga lume.
Turiștii sunt prinși de un ham cu câteva elemente de siguranță de pe o platformă (START) și apoi sunt lansați cu diferite viteze, în funcție de designul sistemului, către vale unde ajung, printr-un sistem de frânare, la sosire.

Zip Line-urile sunt destinații populare atât în stațiunile montane, cât și în parcuri de aventură dedicate.

În Poiana Brașov se propune elaborarea unui Zip Line care să lege Vârful Postăvaru de Poiana Brașov.

Acest cablu va oferi o coborâre spectaculoasă și în deplină siguranță pentru turiștii de primăvară, vară și toamnă.

 • Sanie de vară

Se propune construirea unei piste de sanie de vară, potrivită pentru operare de-a lungul întregului an (funcționare inclusiv iarna și indiferent de condițiile meteo), cu un sistem propriu de urcare de genul «Alpine Coaster». Acest sistem ar permite o operare confortabilă și sigură în condiții de umiditate /ploaie sau ninsoare.

Se recomandă amplasarea punctului de acces la pista de sanie de vară în apropierea stației inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement al stațiunii, limitrof pârtiei Bradul.

În această versiune de proiectare, lungimea pistei de coborâre ar fi de aproximativ 1.500 metri cu o diferență de nivel de 155 metri, iar lungimea traseului de urcare ar fi de aproximativ 680 m.

 • Loc de joacă acvatic

Se propune construirea unui mic loc de joacă acvatic în zona stațiunii Poiana Braşov. Instalarea mai multor zone mici de joacă, prevăzute cu apă curgătoare și un design atractiv integrat mediului natural.

Rețeaua de apă a sistemului de producere a zăpezii ar putea fi folosit pentru alimentarea bazinelor mici/ iazurilor de joacă. Iazurile de joacă trebuie etanșate cu un strat de folie și un strat de pietriș.

Echipamentele de joacă și traseele de curgere a apei trebuiesc realizate din materiale naturale (lemn, piatră). Instalarea de mobilier de gradină/bănci/mese este indicată în apropierea zonelor de joacă.

 • Traseu de aventură la înălțime

Amenajarea unui traseu de aventură pe frânghii la mare înălțime și a unuia la mică înălțime, având în vedere că zona împădurită de la marginea stațiunii Poiana Braşov este potrivită pentru construirea unui astfel de traseu pe frânghii ancorate de copacii din pădure.

Avantajele constau în ușurința de acces, infrastructura existentă (unități de gastronomie, facilități sanitare) din zonă și spațiul aproape nefolosit (aproape nici un conflict în utilizare, cu excepția activității silvice).

 • Cart montan

Infrastructura de transport pe cablu existentă (telecabinele, telegondola), pot asigura transportul carturilor montane.

Punctul de start și de sosire pentru traseul de cart montan ar fi determinate în funcție de amplasamentul stațiilor inferioare și superioare ale instalației.

Traseul de cart montan ar trebui poziționat separat față de rutele de drumeții și de drumuri de acces, pentru evitarea conflictelor de utilizare. De asemenea, înclinarea pistei de cart trebuie să fie cuprinsă între 5% și maxim 18%. Lățimea necesară a pistei este cuprinsă între aprox. 2.5 și 3 m.

 • Pump track

Traseele de pump track presupun formarea unor sărituri din pământ pe care copii și tinerii pot exersa mersul pe bicicletă și săriturile.

Astfel de dezvoltări pot fi utile și pentru organizarea de concursuri pe viitor.

 • Spațiu de joacă în pădure

Suprafața mare de teren împădurit de la marginea stațiunii Poiana Brașov este potrivită și pentru construirea unui spațiu de joacă în pădure și a unui traseu de aventură foarte atractive pentru familiile cu copii.

Avantajele constai în ușurința accesului, sustenabilitate (dacă sunt folosite materiale naturale cum ar fi piatra și lemnul), costurile relativ mici de construcție și întreținere (fără conflicte de utilizare, cu excepția activităților de silvicultură).

Instalarea unui spațiu de joacă/traseu de aventură prin pădure cu stații de joacă realizate din materiale naturale (lemn, piatră, sfoară etc.). Instalarea de mobilier de gradină /bănci/mese în apropierea echipamentului de joacă”. 

Când credeți că se va realiza, totuși, acest măreț proiect, date fiind și... antecedentele?! 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 15-09-2020 12:18
Promite vinitura nespălată și luna de pe cer, doar nu-l doare gura. Problema-i alta: BRAȘOVUL ÎNCĂ GEME DE MOLDOVENI ȘI ALTE VINITURI REDUSE MINTAL CARE-L APRECIAZĂ PENTRU PANSELUȚELE CU CARE A ÎMPÂNZIT ORAȘUL ȘI CU CARE A DEVALIZAT BUGETUL. În orice țară normală, lighioane ca ăsta, Vanghelie, EBA, Mazăre ș.a.m.d. nu ar fi putut trece de stadiul de paznic.
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
-5 #2 Barbu Gh. 15-09-2020 17:40
RECTIFICARE. CINSTE celor care l-au votat pe DOMNUL PRIMAR GEORGE SCRIPCARU si la cat mai multe mandate!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 20 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9477   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6725   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8325   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8048   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2453   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6568   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5297   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   128.6400   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Ar trebui relaxate sancțiunile împotriva Rusiei pentru a se preveni o criză alimentară severă?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter