myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Update. Firma sibiană contraatacă: „Proiectul Aeroportului Brașov este paralizat total”; „o poveste pentru campania electorală”

  • Apreciez !Nu-mi place !+4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După ce Consiliul Județean Brașov a anunțat rezilierea contractului cu firma sibiană Construcții SA, pentru (ne)realizarea mai multor obiective din cadrul viitorului Aeroport (detalii: BRAȘOV. Lucrări mult întârziate pe șantierul Aeroportului. Antreprenorul sibian greu s-a dat dus), directorul general al firmei de construcții a declarat pentru publicația „Turnul Sfatului” că ei sunt cei care au cerut rezilierea contractului și că, din punctul lor de vedere, proiectul este prost gestionat, fiind doar „o poveste” pentru „campania electorală din 2020”.

28,5 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului semnat între Consiliul Județean Brașov și Construcții SA în ianuarie 2019, contract care avea drept obiectiv realizarea a nouă obiective din cadrul viitorului Aeroport internațional Brașov: de la clădire energetică, la remiza PSI, parcare și drum de acces, drumuri tehnologice interioare la rețele interioare. După semnarea contractului, obiectivul de amenajare a porților și împrejmuirii a fost scos din contract, din cauza că trebuia reproiectat ca urmare a cerințelor Administrației bazinale de apă Olt.

La începutul acestei săptămâni, CJ Brașov a anunțat că, de fapt, a reziliat contractul cu Construcții SA încă din octombrie 2020, dar firma nu a plecat de pe șantier, unde ar fi realizat pe ansamblu doar 11% din ceea ce se obligase să facă, până la începutul acestui an. „Deși autoritatea contractantă a notificat în repetate rânduri antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta nu și-a respectat obligațiile la termenele și în condițiile stipulate în contract, motiv pentru care Județul Brașov a transmis antreprenorului notificarea de reziliere a contractului în 7 octombrie 2020. În urma efectelor acestei notificări de reziliere, Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 a fost reziliat începând cu data de 23 octombrie 2020, din cauza neîndeplinirii acestuia”, se arată în comunicatul CJ.

După reziliere, a fost realizată și o expertiză tehnică, din care rezultă că cei de la Construcții SA au „întârziat în mod nejustificat execuția lucrărilor, beneficiarul fiind îndreptățit la rezilierea contractului”. „SC Construcții SA Sibiu nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, astfel încât la data de terminare a lucrărilor preconizată conform contractului, antreprenorul a executat doar 11,7% din contract. Județul Brașov a făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar în urma repetatelor tergiversări cauzate de antreprenor, reintrarea în posesia amplasamentului s-a realizat abia în luna ianuarie 2021”, mai anunță sursa citată.

„Au tratat acest proiect ca și cum ai ridica o casă”

Adrian Homan, directorul general al Construcții SA, spune că lucrurile sunt eronat prezentate de către autoritățile brașovene. „Noi am reziliat contractul, deoarece au fost interesați doar de o campanie electorală a anului 2020. Proiectul Aeroportului Brașov este paralizat total, nu mai lucrează mai nimeni în ziua de azi, doar câțiva muncitori de la Bog`Art (firma angajată să ridice terminalul - n.r.). Ei și-au făcut campanie electorală și când să continuăm lucrările, nu au mai prelungit contractul. Contractul acesta expira în noiembrie, nu era normal să îl prelungească dacă voiau să termine lucrarea?”, spune Adrian Homan, pentru „Turnul Sfatului”.

Însă, potrivit informațiilor oferite la data semnării, durata de derulare a contractului era de trei luni pentru elaborarea proiectului tehnic și opt luni pentru realizarea construcțiilor propriu-zise, adică trebuia să fie gata în decembrie 2019 (detalii: BRAȘOV. A fost semnat contractul pentru construirea a nouă componente din viitorul aeroport).

Directorul general al Construcții SA contestă și procentajul de execuție a contractului, comunicat de CJ Brașov. „Nu este adevărat, vă pot trimite fotografii pentru a vedea stadiul șantierului în care nu s-a mai vrut prelungirea contractului”. Adrian Homan spune că, din punctul lui de vedere, o mare problemă în derularea contractului a fost faptul că autoritățile brașovene nu au personal specializat în construirea de aeroporturi. „Eu lucrez de 27 de ani în domeniul construcțiilor. Iar când construiești ceva special, îți trebuie oameni cu experiență în acel domeniu. Când faci un baraj nu poți pune un inginer de drumuri să îți avizeze barajul. Asta se întâmplă în cazul aeroportului, unde autoritățile lucrează cu o serie de consilieri care nu știu ce înseamnă ridicarea unui aeroport. Nu aveam cu cine să discutăm problemele specifice, nu există personal calificat. Au tratat acest proiect ca și cum ai ridica o casă”, spune Adrian Homan.

Antreprenorul e la la patrulea contract reziliat de autorități

„Nimeni nu și-a dat seama că Aeroportul din Brașov este doar o poveste. Cum să termini o astfel de investiție când tu nu ai nici măcar proiectat turnul de control? Nu există accese, nu există stații de pompare, nu există radare, nu există nimic, nimic. E făcută doar o hală din metal și sticlă, ridicată de Bog'Art, dar în rest nimic. Am spus tot timpul: nici în 2025 nu vom putea vorbi despre Aeroportul Brașov. În plus, amplasamentul este greșit ales: știți ce curenți sunt acolo, între munți?”, adaugă Adrian Homan.

În aceeași zonă este însă un aerodrom...

Referitor la turnul de control, CJ Brașov a anunțat de mai multă vreme că au de ales între trei soluții de turn de control (clasic, virtual/digital sau remote), decizia finală aparținând reprezentanților Romatsa.

În ceea ce privește restul lucrărilor din contractul reziliat cu Construcții SA, CJ Brașov va organiza o nouă licitație. Iar firma sibiană de construcții va fi chemată în instanță. „Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate Județului Brașov din motivul neîndeplinirii contractului de către antreprenorul SC Construcții SA, Consiliul Județean va face demersuri atât în instanță, cât și cu asiguratorul antreprenorului, în vederea recuperării sumelor rezultate”, se mai arată în comunicatul CJ.

Jurnaliștii de la „Turnul Sfatului” spun însă că la Sibiu, Construcții SA a avut în ultimii ani trei contracte cu Primăria sau Consiliul Județean Sibiu care au fost reziliate înainte de finalizarea lucrărilor prevăzute: cel pentru prima etapă de modernizare a Stadionului municipal, cel pentru ridicarea unui nou Liceu de Artă și cel pentru reabilitarea Secției de Neurologie a Spitalului Județean Sibiu. Pentru fiecare situație, reprezentanții Construcții SA au arătat că, de fapt, tot autoritățile se fac vinovate de reziliere.

Lucrările de amenajare a clădirii terminalului Aeroportului Internaţional de la Ghimbav (construit într-un an: Update BRAȘOV. „Construcţia Terminalului Aeroportului s-a finalizat”) au trecut şi de etapa de finisaje, iar acum se lucrează deja la instalarea dotărilor şi a mobilierului.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+4 #1 Barbu Gh. 14-04-2021 08:54
Chiar dacă sunt țepari, cu privire la unele aspecte au dreptate: „Cum să termini o astfel de investiție când tu nu ai nici măcar proiectat turnul de control? Nu există accese, nu există stații de pompare, nu există radare, nu există nimic, nimic. E făcută doar o hală din metal și sticlă, ridicată de Bog'Art, dar în rest nimic.”

Cine și cum i-a selectat pe acești țepari am vrea să știm.
Citat | Raportează către un administrator
ionica
0 #2 ionica 14-04-2021 10:06
Barbule, nu sunt tepari aia de la sibiu, tepari sunt astia care sunt toata ziua cu aeroportul in gura!
Cum vrei tu aeroport, cand tu nu ai CANALIZARE, APA POTABILA, ILUMINAT PUBLIC, CURENT, GAZ, TROTUARE ... cand tu in 2021 stai cu strada de pamant, cu fosa septica si cu teava batuta pt apa!
Bai, voi sunteti intregi la minte ? Ce drac de aeroport e ala, aeroport pe fosa septica si cu apa din teava batuta la 20 m adancime !!!

Asta e jegul de oras cu hoti, mincinosi si incompetenti securisti in administratie!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 25 Oct 2021
Euro   Euro   EUR   4.9472   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2560   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8502   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.6294   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2433   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4405   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.6700   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi corecte măsurile restrictive care se aplică începând de astăzi?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter