myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. „Frați” cu acte în raionul Ștefan Vodă

  • Apreciez !Nu-mi place !-5
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

O delegaţie de oficialităţi şi funcţionari publici ai autorităţilor administrative din raionul Ştefan Vodă - Republica Moldova, se află la Braşov în perioada 4-7 octombrie și a fost primită marţi la sediul Consiliului Judeţean Braşov, de către preşedintele Adrian-Ioan Veştea.

Delegaţia este condusă de Vladislav Cociu, primarul oraşului Ştefan Vodă şi preşedintele Asociaţiei Primarilor din acest raion, incluzându-l pe viceprimarul localităţii, Olga Luchian, alături de consilieri orăşeneşti şi funcţionari ai Primăriei Oraşului Ştefan Vodă, primari şi consilieri locali din nouă comune şi sate aparţinând raionului.

Vizita se înscrie în cadrul relaţiilor de parteneriat şi bună colaborare pe care Judeţul Braşov şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJBV)le-au dezvoltat cu Raionul Ştefan Vodă.  Ele au fost statuate în anul 2017, prin ratificarea unei Înţelegeri de cooperare bilaterală care permite dezvoltarea unor proiecte comune, precum cofinanţarea de către Consiliul Judeţean Braşov a renovării Şcolii Primare „Grigore Vieru” din oraşul Ştefan Vodă sau fondurile aprobate în ultima şedinţă a forului deliberativ judeţean pentru reparaţiile necesare la Spitalul Raional Ştefan Vodă.

Obiectivul vizitei oficialilor moldoveni este iniţierea unor înfrăţiri între localităţi din judeţul Braşov şi din raionul Ştefan Vodă, astfel că astăzi ADDJBV va organiza la Centrul CATTIA o prezentare a intenţiilor de înfrăţire şi a ideilor de proiecte comune, edilii din raionul Ştefan Vodă urmând să discute concret cu 17 primari din judeţul Braşov interesaţi de acest tip de cooperare. Este vorba despre raşele Râşnov şi Rupea, dar şi comunele Beclean, Bran, Buneşti, Caţa, Hârseni, Jibert, Lisa, Mândra, Prejmer, Şinca Nouă, Şoarş, Ucea, Ungra, Viştea, Voila.

Despre investițiile în domeniul sanitar

În timpul întâlnirii de marți. preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea le-a prezentat  oaspeților moldoveni proiectele de investiţii pe care le gestionează pe cele trei domenii prioritare: modernizarea domeniului sanitar, reabilitarea reţelei de drumuri judeţene şi construirea Aeroportului.

„Am alocat fonduri substanţiale pentru modernizarea spitalelor pe care le avem în subordine, am accesat finanţări europene pentru eficientizarea energetică a clădirilor şi dotarea cu aparatură medicală a ambulatoriilor şi unităţilor de primiri urgenţe, am construit un spital modular de ATI-COVID, am aplicat pe ghidul de finanţare destinat combaterii pandemiei şi am obţinut sume substanţiale pentru toate spitalele implicate în gestionarea crizei sanitare. De asemenea, am atras finanţări de la Compania Naţională de Investiţii pentru modernizarea corpului B al Spitalului Judeţean, precum şi de la Banca Mondială şi Ministerul Sănătăţii, pentru noua unitate de primiri urgenţe. Pe lângă acestea, numai în acest an am alocat peste 41 de milioane de lei din bugetul judeţean pentru cele şase spitale pe care le administrăm, fonduri care s-au regăsit în lucrări de reparaţii, în modernizări şi dotări cu echipamente şi mobilier sanitar. Încercăm să ne facem treaba cât se poate de bine şi să avem standarde ridicate în toate spitalele. În consecinţă, ajutorul pe care am decis să-l acordăm colegilor din Republica Moldova pentru reparaţii la Spitalul Raional Ştefan Vodă, în cuantum de 400.000 de lei, o consider modestă - raportat la capacitatea noastră financiară, însă foarte importantă pentru autorităţile orăşeneşti şi raionale din Ştefan Vodă”, a spus Adrian-Ioan Veştea.

Drumurile și Aeroportul

Şeful executivului judeţean a trecut în revistă investiţiile fără precedent în ultimii 30 de ani realizate de CJ Braşov în modernizarea infrastructurii rutiere, de la cele 300 de milioane de lei accesate din fonduri europene pentru modernizarea a patru drumuri care însumează 100 de kilometri, la refacerea podurilor peste râul Olt cu fonduri asigurate de Compania Naţională de Investiţii sau accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Referindu-se la Aeroportul Internaţional Braşov, preşedintele CJ a vorbit despre etapele parcurse în proiect, de la reglementarea situaţiei juridice a terenului, la obţinerea surselor de finanţare, inclusiv a celor guvernamentale care în ultimii trei ani totalizează aproximativ 125 de milioane de lei, dar şi despre dificultăţile întâmpinate.

„Construim un aeroport adaptat la necesităţile actuale şi la cerinţele legislaţiei în materie. Construim primul aeroport de la zero realizat în ultimii 50 de ani, al treilea aeroport din ţară ca mărime - după cele de la Bucureşti şi Cluj-Napoca, şi primul aeroport românesc dirijat virtual. De asemenea, construim un aeroport al cărui terminal are o identitate proprie, dată de soluţia de arhitectură inspirată de cadrul natural şi cultural al Braşovului”, a menţionat şeful administraţiei judeţene.

De altfel, oficialităţile din Ştefan Vodă vor face o vizită la Aeroportul de la Ghimbav.

La rândul său, Vladislav Cociu, primarul oraşului Ştefan Vodă, a afirmat: „Suntem încântaţi să fim la Braşov şi să învăţăm din experienţa voastră. Vrem să ştim cum sunt gestionate fondurile pe care le accesaţi în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Locală şi cum elaboraţi proiectele. Ne dorim să învăţăm din experienţa autorităţilor din judeţul Braşov şi să reuşim să punem bazele unor proiecte comune”.

După întrevederea de la Consiliul Judeţean, delegaţia din Republica Moldova a vizitat Prima Şcoală Românească şi oraşul Râşnov cu obiectivele investiţionale implementate aici, în program fiind inclusă şi o întâlnire la sediul Primăriei.

 

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 26 Ian 2023
Euro   Euro   EUR   4.8858   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4803   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5520   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8787   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2384   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3470   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4980   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.7600   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeți că Adrian Veștea va candida pentru funcția de primar al Brașovului?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter