myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

AEROPORTUL BRAȘOV ar putea fi primul independent energetic din România

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav ar putea fi independent energetic, primul din România din acest punct de vedere, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Președintele CJ a menţionat că va depune o cerere de finanţare din fonduri europene pentru această investiție.
„Aeroportul Braşov poate deveni independent din punct de vedere energetic. Este un proiect la care lucrăm încă de anul trecut, când am avut discuții cu reprezentanți ai Universității Transilvania. În urma documentaţiei prealabile, realizate de o instituţie abilitată, din care să rezulte ce înseamnă branşamente, ce echipamente sunt necesare, de câte panouri se vor putea amplasa, vom afla valoarea unei astfel de investiţii. Anul acesta, acest obiectiv se află pe lista de investiții a Consiliului Județean, existând oportunitatea de a aplica pe fonduri europene pentru independență energetică. Vom pregăti o documentație în acest sens. Ne dorim să devină primul aeroport din România care este independent din punct de vedere energetic”, a declarat Adrian Veştea.

Șeful CJ a mai spus că se analizează posibilitatea de a accesa fonduri europene şi pentru montarea de panouri fotovoltaice şi la unităţile sanitare, astfel încât să se poată asigura energie electrică din resurse regenerabile. „În ceea ce privește celelalte proiecte ale Consiliului Județean Brașov, am aplicat pentru eficiența clădirilor, până în prezent, pe Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR. Dar suntem pregătiți să aplicăm și pe proiectele de independență energetică. Vom depune proiecte și pentru unitățile medicale mari, care sunt consumatori de energie electrică, în așa fel încât să putem diminua o parte din aceste costuri. Vorbim de Spitalul Județean, de Maternitate și de Spitalul de Copii. Bineînţeles,  este nevoie de realizarea unor studii, pentru a se vedea dacă astfel de investiţii sunt posibile din punct de vedere tehnic”, a mai spus Veştea.
Nu în ultimul rând, reprezentantul administraţiei judeţene a menţionat că pentru a implementa astfel de investiţii cu bani europeni este necesar ca administraţiile publice să aibă în proprietate terenurile necesare, în special pentru montarea de panouri fotovoltaice, putând fi apoi create forme asociative cu localităţi din judeţ.

Primăriile pot accesa finanțări pentru eficientizare energetică

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Marcel Boloş a anunţat lansarea mai multor programe de finanţare europeană prin care administraţiile locale pot accesa fonduri nerambursabile pentru investiţii în asigurarea eficienţei energetice. „Guvernul României a lansat un program cu finanţare europeană, pentru încurajarea producerii energiei verzi, inclusiv pentru servicii publice, cum este cazul transporturilor, iluminatului public sau a sistemului de termoficare. Acest program a fost lansat în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, iar în aceste condiţii independenţa energetică trebuie să devină o prioritate la nivelul autorităţilor locale. Am avut oportunitatea de a discuta aplicat cu primarii, pentru proiectele de infrastructură de apă și canalizare, dar și pentru proiectele care țin de independență energetică, pentru că deja trebuie să se gândească și la această problemă, deoarece costurile la utilitățile publice cresc într-un ritm alarmant, iar pentru dumnealor, tot ceea ce înseamnă funcționare a serviciilor publice, educație, zonă de spitale, de iluminat public sau transport public în comun de călători, sunt surse de costuri pe care trebuie să se gândească în mod pragmatic și eficient cum le gestionează”, a declarat Boloş. 
Acesta a menţionat că prin programul lansat de Guvernul României se pot accesa finanţări nerambursabile cuprinse între 500.000 euro şi 5.000.000 euro pentru proiecte ce vizează servicii publice, iar pentru proiecte ce ţin de producerea şi comercializarea energiei electrice şi termice în cogenerare se pot accesa între 5.000.000 euro şi 15.000.000 euro. 

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+4 #1 Raoke Kaka 20-07-2022 07:25
Sigur va fi "independent" energetic.... Este unanim cunoscut faptul ca în Brasov si cu precadere in Ghimbav e mai mult soare ca- n Sahara, Gobi si Atacama la un loc...
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 08 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.8962   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5550   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5088   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9559   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2434   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4061   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5034   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.0000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că bugetul județului Brașov este unul realist, așa cum a spus Adrian Veștea?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter