myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Mii de creştini aşteptaţi la procesiunea în cinstea Sfintei Fecioare Maria

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cu acest prilej vor fi aşezate la loc de cinste, în Biserica Sf. Treime din Şchei, o icoană deosebită a Maicii Domnului Rugătoare, făcută special la o mănăstire din Grecia, şi crucea de binecuvântare a părintelui Arsenie Boca, apărută în mod miraculos în altarul lăcaşului de cult.

Astfel, acţiunile dedicate sărbătoririi Sfintei Fecioare Maria – consacrată din 2010 drept protectoarea oraşului Braşov – se desfăşoară anul acesta sub auspiciile unei ample manifestări religioase creştin-ortodoxe din Ardeal.

Procesiunea religioasă dedicată Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie - primul praznic al anului bisericesc ortodox ce începe din 1 septembrie) are deja o tradiţie de cinci ani, având loc în prima sâmbătă din septembrie, pornind de la Biserica Sf. Treime (de Pe Tocile), din Şcheii Braşovului. În acest an, însă, va fi purtată în procesiune şi crucea de binecuvântare a părintelui Arsenie Boca, descoperită după aproape 70 de ani în mod inexplicabil în altarul lăcaşului de cult, de către pr. prof. dr. Aurelian Reit, paroh al bisericii şcheiene, şi de dr. în istorie Liviu Pandele, mare comandor al Ordinului Militar al Sf. Fecioare Maria Creştin Ortodox. Ordinul amintit a avut şi iniţiativa ca Sfânta Fecioară Maria Născătoarea de Dumnezeu să fie declarată protectoarea Braşovului, cu binecuvântarea Patriarhului României, PF Daniel.

Opriri în locuri cu simbolistică ortodoxă şi naţională

Organizată cu binecuvântarea ÎPS Laurenţiu Streza, procesiunea religioasă va porni de la Biserica „Sf. Treime” Tocile, din Şcheii Braşovului. Înainte, însă, de la ora 17.00 va avea loc Taina Sfântului Maslu de Obşte, la care vor participa 30 de preoţi, în frunte cu PS Ilarion Făgăraşanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, dar şi călugări de la mănăstiri din judeţ şi din ţară, iar de la ora 18.00, Vecernia (slujba de seară). De la ora 18.30 va începe pelerinajul religios pe traseul Biserica „Sf. Treime” - Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului Braşov, iar la ora 19.00 să aibă loc intrarea în biserică cu icoana din mozaic în stil bizantin, Maica Domnului Rugătoare (realizată timp de şase luni în atelierele Mănăstirii Meteora), alături de crucea cu care binecuvânta părintele Arsenie Boca. Traseul pe care vor merge pelerinii este unul simbolic, urmând să fie făcute şapte opriri pe traseu. Biserica Sfânta Treime este locul unde se află cea mai mare icoană a Sfintei Fecioare Maria, protectoarea oraşului Braşov, şi nu întâmplător, locul unde s-a cântat pentru prima dată „Deşteaptă-te române!”, dar şi unde se află moaştele Sfântului Pantelimon şi a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al Armatei Române. Cea de-a doua oprire a pelerinilor va avea loc la monumentul Eroilor Neamului Românesc din Piaţa Unirii, un alt loc celebru al istoriei noastre naţionale, unde se află şi Biserica Sf. Nicolae şi Prima Şcoală Românească. Un al treilea loc de oprire este la Colegiul Naţional Andrei Şaguna, unde se găseşte bustul Mitropolitului Ardealului Andrei Şaguna, astăzi Sfânt al Bisericii Ortodoxe. Un alt loc de oprire este în faţa Maternităţii, un loc de suferinţă, dar şi de bucurie pentru toate mamele care au adus sau vor aduce pe lume un copil. Coloana de pelerini se va opri la intrarea în Piaţa Sfatului, acolo unde în Decembrie 1989 începea să se cânte imnul „Deşteaptă-te române!”, tradiţiei ce va fi reluată din acest an. Penultima oprire va fi în faţa Catedralei, unde pelerinii în frunte cu membrii grupurilor de juni din Şchei se vor ruga în amintirea vremurilor când românii nu aveau voie să intre în cetate, nici să aibă biserici „la stradă”, iar pelerinajul se va încheia cu intrarea în Catedrala cu hramul „Adormirea  Maicii Domnului” cu slujba Litiei.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Crucea de binecuvântare a părintelui Arsenie Boca găsită într-o biserică din Şchei!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Vi, 05 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8831   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0924   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6478   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4065   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2309   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2197   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4967   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.3300   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Va câştiga Corona Braşov în acest sezon Erste Liga la hochei pe gheaţă?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter