myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Sfântul Vasile cel Mare

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Pe 1 ianuarie este prăznuit Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari dascăli și ierarhi ai Bisericii. Sfântul Vasile este unul dintre cele mai complexe personaje din tradiția Bisericii, dar și cu mare popularitate în rândul oamenilor, fiind numit în tradiție „primul petrecăreț”, cel „păzitor de duhuri rele” și „cu mare putere asupra dracilor”. Numele său se traduce din grecește prin „rege, împărat”, iar supranumele „cel Mare” se datorează personalității și activității sale, stâlp al Bisericii și model de desăvârșire. Sf. Vasile s-a născut în anul 330, într­-o familie evlavioasă, de la care a primit o educație aleasă, desăvârșită apoi în școlile vremii, unde îl cunoaște pe Sf. Grigorie de Nazianz, cu care leagă o prietenie pe viață. Din 355 profesează retorica, primește botezul creștin, renunță la avere, intră în monahism și călătorește în Siria, Palestina, Mesopotamia. Se retrage cu prietenul său și înființează o mănăstire, fiind ales episcop al Cezareei în anul 370. Erudit al vremii (studiase logica, matematica, gramatica, științele naturii, retorica, filosofia și medicina), a sistematizat viața monahală, a întemeiat, pe propria cheltuială, primele instituții sociale ale Bisericii pentru nevoiași (celebra „Vasiliada” conținea azil, spital și cantină), a scris numeroase opere teologice și a alcătuit o Sfântă Liturghie, care se oficiază doar astăzi și de alte nouă ori pe an, dar și puternice rugăciuni de exorcizare. Teritoriul țării noastre intra în jurisdicția Cezareei Capadociei, așa că în anul 1776, Patriarhia din Constantinopol a decis ca scaunul mitropolitan de la București să poarte și denumirea de „locțiitor al tronului episcopal din Cezareea Capadociei”. Arhiepiscopul Vasile a murit la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, intrând în istoria creștină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare. La moartea sa, el a fost jelit deopotrivă de creştini, dar şi de evrei ori de păgâni.

După slujbă, pe 1 ianuarie, în bisericile ortodoxe se citeau Molitvele Sf. Vasile cel Mare, socotite drept cele mai puternice rugăciuni de dezlegare (exorcizare) și apărare de rău, dar de câțiva ani Patriarhia Română a considerat că momentul este nepotrivit.

Pomenirea Sf. Vasile cel Mare a început să se facă în această zi de la sfârşitul veacului al IV­-lea şi el mai este sărbătorit şi în 30 ianuarie, ziua Sfinţilor Trei Ierarhi.

Obiceiuri și tradiții

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

Pe 1 ianuarie, fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară. În tradiţia populară, se spune că, dacă a doua zi, găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac.

Tot de Sfântul Vasile cel Mare, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cocină, lovesc ușor vaca sau porcul cu piciorul şi spun „anul acesta” sau „anul viitor”. Dacă porcul guiţă, ori vaca se mişcă de la prima strigare, fata se va mărita în următoarele luni. În cazul în care se mişcă la vreuna din următoarele strigări, domnişoara se va căsători peste unul sau peste doi ani.

Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de Sfântul Vasile cel Mare trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

Dacă, în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul. Totodată , dacă dormi în această zi, rişti să fii leneş tot anul.

Potrivit unei alte superstiţii din bătrâni, dacă de Sfântul Vasile e senin, vei avea un an bun.

Citiți și:

Prima zi a anului e plină de sărbători creștine

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 13 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9265   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0823   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7278   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4948   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2288   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3657   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5189   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.9200   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că vor exista diverse facilităţi pentru persoanele vaccinate?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter