myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video Sute de BRAȘOVENI au refăcut drumul lui Iisus spre Ierusalim (galerie foto și video)

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 


În ciuda reprizelor de ploaie torențială, câteva sute de credincioși brașoveni, avându-i pe preoți cu prapurii în frunte, cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim, au plecat sâmbătă în pelerinaj pe străzile din Centrul Vechi cu ramuri de salcie și alte ramuri verzi sfințite, cu flori, în sunet de toacă și intonând cântece bisericești.

Procesiunea a început, după Vecernia din Sâmbăta lui Lazăr și sfințirea ramurilor de salcie, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Sfatului, unde slujește chiar protopopul Brașovului, Dănuț Gheorghe Benga, cel la inițiativa căruia din 2011 s-a reluat această tradiție interbelică. De acolo, pelerinii s-au îndreptat spre Biserica „Sfânta Treime” de pe George Barițiu, unde li s-au alăturat alți preoți și enoriași și la fel s-a întâmplat în parcul de la Șaguna, unde îi așteptau cei de la Biserica Cuvioasa Paraschiva (Groaveri). La scurtele opriri s-au înălțat rugăciuni și cântările speciale ale praznicului. Procesiunea s-a încheiat la Biserica „Sf. Nicolae”, unde preoții au oficiat Litia de dinaintea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim și  i-au binecuvântat pe pelerini.
Preoții și credincioșii au dorit ca astfel să refacă drumul Mântuitorului Iisus din Betania până la Ierusalim și intrarea acestuia triumfală în cetate, unde a fost aclamat ca un împărat, singura dată când Hristos acceptă să fie slăvit astfel.

„Procesiunea are mai multe dimensiuni, este un act de aducere aminte, anamnetic, am spune noi, teologii, de rememorare a drumului parcurs de Mântuitorul Hristos acum aproape 2.000 de ani din Betania la Ierusalim, de fapt din cetatea de jos, în cetatea de sus a Ierusalimului, după învierea lui Lazăr care anticipează revelarea lui Iisus drept Domnul morții și al vieții. Procesiunea are și o dimensiune euharistică, de mulțumire, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revărsat asupra noastră de-a lungul unui an. Are și o dimensiune eshatologică. Nu întâmplător acum șase ani am ales acest drum din cetate în altă cetate, dintr-o cetate de jos în această cetate de sus, Biserica Sf. Nicolae, biserică voievodală din secolul al XV-lea, arătând astfel drumul pe care îl face Mântuitorul și drumul pe care suntem chemați fiecare dintre noi să-l parcurgem cu Hristos, din această cetate de jos, de pe pământ, la cetatea de sus, Ierusalimul cel ceresc. Poate cea mai mai importantă dimensiune a pelerinajului, a procesiunii de Florii, este cea de mărturisire a credinței în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Dvs. ați dat mărturie asemenea pruncilor din Ierusalim, care, așa cum se poate vedea din icoana praznicului, pe care am purtat-o, erau peste tot în acea zi, unii cățărați în copaci, pentru a striga cu bucurie: «Osana! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!». Strigăte de bucurie și aclamații ca pentru un împărat, scandalizându-i pe vameși și pe farisei. Este pentru prima dată când Iisus acceptă să I se mulțumească, să fie aclamat. De aceea le spune celor care îi cereau să-i certe pe copii: «Dacă aceștia vor tăcea, pietrele vor striga!». Să fim și noi asemenea pruncilor, să avem curaj să-L mărturisim pe Mântuitorul Hristos, dar nu asemenea celor care îl aclamau și ei, dar numai pentru minunea pe care o făcuse, înviindu-l pe Lazăr, sperând și ei la o minune, pentru ca peste câteva zile să strige cu ură: «Ia-L! Răstignește-L!». O altă dimensiune a procesiunii este cea liturgică. În Biserica primară era litania, rugăciunea de cerere, ceea ce am făcut și noi la Vecernie și pe parcursul acestui drum, când ne-am întâlnit cu preoții și enoriașii de la celelalte biserici, înmulțind rugăciunile prin care îi cerem lui Dumnezeu să reverse darurile Sale cele bogate. Așa era și în perioada primară, se adunau, se întâlneau mai multe comunități de creștini și se duceau spre biserica unde slujea episcopul locului. Vă mulțumesc pentru participarea dumneavoastră în număr atât de mare la acest pelerinaj și vă transmit binecuvântarea și dragostea Înaltpreasfințitului Laurențiu, mitropolitul nostru, care s-a bucurat când a auzit că și în acest an va avea loc procesiunea”, le-a spus protopopul Brașovului, pr. Dănuț Benga, celor prezenți în Biserica „Sf. Nicolae”.

De aici, pelerinii, chiar dacă mai puțini, s-au întors în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde icoana din ziua praznicului, împodobită cu flori, a fost așezată la loc de cinste.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Vi, 05 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8831   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0924   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6478   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4065   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2309   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2197   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4967   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.3300   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Sunteți de acord cu desființarea Poliției Locale Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter