myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAŞOV. „Împărăţia Cerurilor” poate fi văzută la Kron-Art

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Mai multe panouri pe care sunt reproduse secvenţe pictate de soţii Condrea pe pereţii lăcaşurilor de cult ortodoxe pot fi văzute la Galeria Kron-Art, într-o expoziţie intitulată simplul „Pictura bisericească”. Soţii Camelia şi Condrea Toma sunt recunoscuţi pentru munca pe care o fac de trei decenii, timp în care au pictat peste 25 de biserici şi icoane. O muncă grea, pe schelă, la înălţime, care poate dura şi patru ani pentru o suprafaţă de o mie de metri pătraţi. „Foarte mult depinde de arhitectura bisericii, dacă sunt mai multe planuri frânte durează mai mult. Problema se pune aşa atunci când intri într-o biserică nepictată şi găseşti pereţii neîmbogăţiţi, ideea e să ieşi spre uşă şi pereţii să rămână îmbogăţiţi. Cum nu puteam aduce aici pereţii bisericii, am adus doar fotografiile”, a explicat Condrea Toma (video 1).
Este nevoie de răbdare, de nădejde, de rugă, de postire, dar mai ales de har şi de dragoste, căci munca aceasta nu o poate face oricine. Acum, soţii Toma lucrează la pictarea parohiei din Tohanul Vechi II din Zărneşti, la care nădăjduiesc să încheie în acest an lucrările. O parte din frescele Bisericii le puteţi vedea reproduse pe panouri la Galeria Kron-Art, în prima expoziţie din acest an. Primul eveniment nu a fost ales întâmplător având în vedere că Patriarhia Română a declarat anul 2017 anul picturii bisericeşti. „Este o expoziţie de bilanţ, care arată cât de grea este această muncă pentru că foarte mulţi dintre creştini au senzaţia că Biserica a căzut din cer gata pictată. Or, biserica atunci când intri în ea şi vezi zidurile înalte de 15 metri, te apucă groaza. Aduceţi-vă aminte de «Agonie şi extaz» ce trăia Michelangelo când se uita la Capela Sixtină”, a amintit artistul plastic şi scriitorul Gabriel Stan (video 2), director artistic Galeria Kronart.

Şi părintele George Bota (video 3), preotul paroh din Tohan II Zărneşti, a vorbit elogios despre cei doi pictori, subliniind relaţia bună de colaborare, aproape telepatică,
În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea vedea şi un panou cu fotografii cu tatăl pictorului Condrea Toma (video 4), căruia acesta îi duce mai departe munca. Expoziţia rămâne deschisă vizitatorilor până în 15 februarie.

„La Galeria Kron-Art poate fi văzută «Împărăţia Cerurilor», aşa cum au imaginat-o cu ochii minţii şi mai ales ai sufletului cei doi pictori ce alcătuiesc familia Condrea”, a mai spus Gabriel Stan.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Joi, 26 Noi 2020
Euro   Euro   EUR   4.8738   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0922   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4621   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5042   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2382   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1460   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4919   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.0000   Creștere
Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că „Cerbul de Aur” este un eveniment care atrage turişti la Braşov?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter