myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Cu video BRAŞOV. Epoca napoleoniană reînvie pentru trei zile

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 


Peste 100 de „reenactori” (pasionaţi care reconstituie epoci istorice) din ţară, dar şi din străinătate ne vor arăta o parte din viaţa militară de acum circa două secole. Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov, care are  loc în perioada 18-20 august, are în acest an ca temă „Asaltul Cetăţuii”, abordând luptele purtate de militarii transilvăneni („cătanele ardelene”) din armata habsburgică în timpul campaniilor napoleoniene, din anii 1792 – 1815. „Tema din acest an o reprezintă epoca napoleoniană, practic se marchează 220 de ani de la luptele purtate de armata austriacă, în războiul în care au fost foarte mulţi ostaşi români, cătane ardelene, împotriva lui Napoleon, între 1796-1797, dar marcăm şi vizita, acum 200 de ani, în 1917, a împăratului Francisc I al Austriei, la Braşov”, a explicat Horia Vladimir Șerbănescu (Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”), consultant ştiinţific al festivalului.

Piaţa Sfatului şi Cetăţuia Braşovului

Anul acesta, Festivalul va avea două puncte de desfăşurare – una în Piaţa Sfatului, unde vor fi prezentări de arme, de uniforme, patrulări, iar alta la Cetăţuie, unde va avea loc „Asaltul”, dar de unde, din oră în oră vor fi trase salve de tun, cu cele două tunuri, pentru a marca ora.
„Ne-am gândit ca ediţia a doua să fie legată de încă un simbol important al Braşovului, de Cetăţuie. Putem demonstra că un monument istoric poate trăi prin evenimentele sale şi acţiunea militară, reconstituirea acţiunii militare de lângă Cetăţuia Braşovului are un context istoric foarte corect. În 1817, în Cetăţuia Braşovului, avem vizita împăratului Francisc I şi a împărătesei Carolina, de aici şi Poarta Carolina, cum este denumită poarta principală de intrare în Cetăţuie, apoi, arhitectura Cetăţuii datează cam din această perioadă, atunci s-au făcut ultimele mari lucrări de amenajare şi cumva este şi un imbold pentru ce se întâmplă în perioada contemporană, şi de asemenea, avem informaţia că în Cetăţuie au fost aduşi prizonieri francezi, capturaţi în bătăliile pe care armata lui Napoleon le-a purtat în Europa Centrală cu habsburgii. Deci avem un context istoric corect de care credem că are nevoie în permanenţă Cetăţuia Braşovului, pentru că este poate cel mai important simbol al tradiţiilor militare moderne pentru oraşul nostru, este de asemenea un simbol al libertăţilor Braşovului – să nu uităm faptul că Cetăţuia a fost punctul de rezistenţă atunci când au fost ocupaţi de trupele habsburgice în 1688 şi considerăm noi că acest asalt cultural, acest asalt de reconstituire istorică al Cetăţuii este şi un semnal de alarmă asupra nevoii de a avea în viaţa cultură a oraşului Cetăţuia, dar şi o formă atractivă de a aduce braşovenii şi turiştii lângă Cetăţuie, nu doar de a-i păstra în Piaţa Sfatului – zonă deja consacrată pentru evenimentele culturale”, a punctat Nicolae Pepene (video) directorul Muzeului Judeţean de Istorie, organizator al festivalului.

„Ce este important, tema istorică europeană va fi prezentată de oameni care fac reconstituire istorică, nu show istoric. Este diferit de ce am văzut în filme”, au încheiat organizatorii.

Pentru programul complet, citiți și:

BRAȘOV. Nu vă speriați! Se trage cu tunul de la Cetățuie

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 09 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9560   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6047   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7745   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1085   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2588   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4531   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5339   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.1200   Scădere
Anunturi MyTEX

Ar trebui ca TAROM să aibă zboruri regulate de pe Aeroportul Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter