myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Decizia românească din 23 august 1944, o controversă fără sfârşit

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„23 august 1944 a constituit un moment de cotitură pentru istoria noastră recentă, deşi actul produs atunci a fost contestat, de-a lungul timpului, de specialiştii în istorie. A fost, de fapt, o decizie de moment, într-un context istoric care nu părea favorabil soartei românilor”, notează publicaţia „Lumina”.

Conform datelor furnizate de istorici, până în 1942, românii au suferit pierderi imense pe front, respectiv 80% din efectivele angajate la luptă şi 90% din totalul armamentului. Înaintarea alături de Germania Nazistă împotriva duşmanului din est, Rusia Sovietică, avea să aducă noi şi însemnate pierderi României, la Cotul Donului fiind înregistraţi circa 100.000-110.000 de morţi şi dispăruţi. Între 25 februarie şi 9 octombrie 1943, trupele germane şi române au opus rezistenţă atacurilor sovietice în Kuban, care constituiau un scut de apărare a Pensinsulei Crimeea. Din cei 60.000 de români angajaţi la începutul operaţiunii militare au mai revenit în ţară doar 42.250. Continuarea războiului dincolo de Nistru a pus România în stare de război cu Anglia (decembrie 1941) şi cu SUA (iunie 1943).
Victoriile coaliţiei antihitleriste au determinat intensificarea rezistenţei împotriva regimului antonescian, prin regruparea forţelor democratice din ţară. În martie 1944, trupele ruseşti au atins Nistrul, iar la începutul lunii aprilie au pătruns în nodul Moldovei.
La 23 august 1944, prin lovitura de stat plănuită de cercurile familiei regale şi de partidele democratice, Mareşalul Ion Antonescu a fost demis, iar România a întors armele împotriva Germaniei. Ulterior URSS a amânat încheierea armistiţiului până la 12 septembrie 1944, când întregul teritoriu al României era ocupat de Armata Roşie.

România, între cele două blocuri militare

România, deşi prudentă în perioada interbelică, a fost nevoită să intre în cea de-a doua conflagraţie mondială, mânată mai ales de dorinţa de a supravieţui ca stat şi de a-şi redobândi teritoriile pierdute. Sfârtecarea hotarelor ţării a fost hotărâtă prin pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, iar mutilarea efectivă a început în vara anului 1940, când ruşii au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Câteva luni mai târziu, au fost cedate bulgarilor judeţele Durostor şi Caliacra, iar Transilvania de Nord-Vest ungurilor lui Horthy. În aceste condiţii, România a intrat în război alături de Germania. Când condiţiile au devenit prielnice, oştirea română a întors armele, integrându-se forţelor aliate în cadrul cărora a devenit a patra forţă militară a coaliţiei antifasciste.

Nu se poate spune ce se întâmpla dacă rămâneam lângă Germania

Întoarcerea armelor împotriva germanilor, care ne fuseseră aliaţi, la 23 august 1944 a fost considerată, în acel moment, decizia cea mai potrivită. De altfel, nimeni nu poate explica ce s-ar fi întâmplat dacă am fi mers mai departe alături de nemţi. „Asta nu se poate spune. Problema întoarcerii armelor împotriva fostului aliat a stârnit şi stârneşte în continuare diferite poziţii, pro şi contra. Nu putem să judecăm decât evenimentele care au avut loc şi nu cele ce ar fi putut să aibă loc dacă nu s-ar fi produs evenimentul de la 23 august 1944. Anumite cercuri politice, împreună cu regele Mihai, au considerat necesară această întoarcere, pentru a feri teritoriul românesc de transformarea într-un uriaş teatru de operaţii, pentru a feri locuinţele şi instalaţiile industriale de distrugerea prin bombardamente repetate. De asemnea, s-a considerat că acest lucru va da posibilitatea armatei române de a participa la războiul din vest, iar aceasta a contribuit, într-o anumită măsură, la anularea Dictatului de la Viena la Conferinţa de Pace din 1946. Sigur că au fost şi defecţiuni în legătură cu statutul României între 23 august şi 12 septembrie, dar acestea s-au datorat în mare parte forţelor sovietice, care nu au luat în considerare noul statut al ţării noastre, stabilit prin Proclamaţia regelui în seara zilei de 23 august, la orele 22.00, prin care erau anunţate Naţiunile Unite de ieşirea României din alianţa cu Germania”, a explicat prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei pentru publicaţia menţionată.

Proclamaţia regelui către ţară

În seara zilei de 23 august, regele Mihai I a citit la radio o proclamaţie prin care anunţa lumii întregi modificările politice, formarea unui nou guvern, ieşirea din războiul contra naţiunilor unite şi alăturarea trupelor noastre coaliţiei antihitleriste.
Iată un fragment din proclamaţia regelui Mihai: „Români, în ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu Puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. Români, un nou guvern de uniune naţională a fost însărcinat să aducă la îndeplinire voinţa hotărâtă a ţării de a încheia pacea cu Naţiunile Unite. România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. (...) Români, dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle”.
Până la 28 august, Bucureştiul a fost curăţat de forţele germane, iar în 30 august a fost ocupat de armata sovietică. Armistiţiul cu puterile aliate a fost unul dintre obiectivele pe care Guvernul constituit la 23 august 1944, condus de generalul Sănătescu, şi-a propus să-l înfăptuiască de urgenţă. Convenţia de armistiţiu, semnată la 23 septembrie 1944, stabilea obligaţiile economice, politice şi militare ale României. Documentul a fost iscălit, din partea României, de către Lucreţiu Pătrăşcanu, generalul adjutant Dumitru Dămăceanu, Barbu Ştirbei şi Ghiţă Popp, iar din partea aliaţilor de către mareşalul Rodion Malinovski.

Bilanţ înfiorător, la sfârşit de război

Cifrele ce relevă pierderile umane cauzate de cel de-al doilea război mondial îl conturează fără echivoc ca fiind cel mai mare şi mai sângeros război din istorie. La operaţiunile militare au participat în total 61 de ţări, cu o populaţie de 1,7 miliarde de locuitori, respectiv trei sferturi din numărul de locuitori ai lumii de la acea dată. Statisticile istoricilor au stabilit că pentru serviciul militar au fost mobilizate 110 milioane de persoane, mai mult de jumătate din numărul total aparţinând URSS (22-30 de milioane), Germaniei (17 milioane) şi SUA (16 milioane).
Costurile materiale ale celui de-al doilea război mondial au atins impresionanta cifră de 1 trilion de dolari, acesta fiind, aşadar, cel mai scump dintre câte războaie avuseseră loc până atunci. Pierderile umane au fost estimate la 55 de milioane, 30 de milioane decivili şi 25 de milioane de militari, fără a mai pune la socoteală şi cei 5,6 milioane de evrei ucişi în urma Holocaustului, victime indirecte ale războiului.
Principalele puteri angajate - SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi, din 1941, URSS, au fabricat 653.000 de avioane, 287.000 de tancuri şi aproape 1,1 milioane de tunuri. Luptele au durat 2.174 de zile şi au provocat câte 25.298 de victime pe zi.
Construcţia şi întreţinerea uriaşei „maşini a morţii” a costat 7,36 dolari pe secundă. Statisticienii susţin că economisirea acestor sume ar fi făcut posibilă creşterea cu 2% a venitului naţional pe cap de locuitor în ţările subdezvoltate pe o perioadă de cel puţin 10 ani. Consecinţele în plan uman au fost dezastruoase, la încheierea ostilităţilor rămânând 35 de milioane de mutilaţi, un număr impresionant de văduve şi nenumăraţi orfani.

Sursa foto: Nicolae Uszkai/Facebook

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter