myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Cu video BRAȘOV. Arta tranșeelor, salvată din centrele de fier vechi

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Vaze, scrumiere, veioze sau alte obiecte făcute din... tuburi de obuze sau gloanţe. Le puteţi vedea la Muzeul Casa Mureşenilor, în expoziţia Trench Art – Arta Tranşeelor, un eveniment prin care este celebrat Centenarul Marii Uniri de la 1918, în instituţia muzeală braşoveană. Multe obiecte provin din Primul Război Mondial, de când s-a impus, de altfel, şi fenomenul artei din tranşee. Este doar primul din seria evenimentelor de la Muzeu dedicate Centenarului Marii Uniri. Mai aveți la dispoziție trei săptămâni ca să o vizitați.

Expoziţia „Trench Art – Arta Tranşeelor”, prezintă în fapt o faţă nevăzută a războiului, pentru că arta din resturile războiului a înflorit şi s-a dezvoltat în timpul Primului Război Mondial, când între bătălii erau lungi perioade de . Obiecte de trench art erau realizate de soldaţi, de prizonieri de război, de soldaţii în convalenscenţă, care aveau nevoie să-şi recapete motricitatea sau chiar civilii lucrau astfel de obiecte pentru a-şi câştiga hrana.
Cu această expoziţie, Muzeul Casa Mureşenilor a deschis seria de evenimente dedicate Centenarului României Mari, serie ce va continua în ritm alert. „Este prima expoziţie din acest an – o ofertă extraordinară pentru publicul braşovean, sunt peste 200 de obiecte artistice rezultate în urma lucrului depus de soldaţi, prizonieri, invalizi de război din Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial”, a precizat Valer Rus, manager Muzeul Casa Mureşenilor.

Majoritatea obiectelor aparţin colecţionarului Cristian Dumitru (video), care a recuperat astfel de valori inclusiv din centrele de colectare a fierului vechi, le-a cumpărat din consignaţii sau din târguri. Sunt piese adunate pe parcursul a peste 20 de ani, pentru care a plătit între 3 şi 300 de euro.
„Sunt de prin târguri, de prin pieţe de vechituri, unele sunt luate chiar din celebrele centre de fier vechi, pentru că unele sunt din alamă şi au o valoare puţin mai mare decât fierul, aşa că anumiţi concetăţeni s-au gândit să le ducă la topit. Practic, multe le-am salvat supralicitând preţul materialul”, a precizat ing. Cristian Dumitru.

Cea mai valoroasă piesă – o pală de avion

În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor vedea, pe lângă documente sau uniforme din vremea războaielor, şi o piesă inedită – o pală de elice a unui avion IAR 39. „Aceasta a fost recuperată din casa unui mecanic de avioane din al Doilea Război Mondial, îşi dorise să ajungă un fel de monument funerar, dar pentru că nu avea statut de pilot, a păstrat-o până prin anii 90, când am recuperat-o de la moştenitori”, a explicat Cristian Dumitru.
Pala de elice este cu atât mai interesantă cu cât este probabil singura păstrată cu vopseaua originală din perioada războiului. „Puteţi recunoaşte un kaki specific Armatei Române îmbunătăţind un camuflaj realizat cu fumul de lumânare, o tehnică ce s-a pierdut pe parcursul timpului, dar a avut şansa să fie păstrată pe această pală de elice”, a explicat colecţionarul.

Expoziție itinerantă

Expoziţia a fost organizată pentru prima dată la Bârlad, în 2015 şi apoi a fost itinerată în alte trei oraşe din ţară. „Intenţia este de a cinsti memoria înaintaşilor şi totodată de a face cunoscut acest fenomen - trench art, care din păcate, la noi în ţară este situat într-o zonă obscură. Nicolas Saunders, expert în trench art, spunea că orice obiect realizat de soldaţi, care are legătură cu un conflict armat, se încadrează în această categorie – trench art”, a precizat Alina Butnaru, muzeograf Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.
Expoziţia poate fi vizitată până în 2 iunie 2018, dar cel mai potrivit moment este săptămâna viitoare, când este programată Noaptea Muzeelor.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 09 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9560   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6047   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7745   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1085   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2588   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4531   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5339   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.1200   Scădere
Anunturi MyTEX

Ar trebui ca TAROM să aibă zboruri regulate de pe Aeroportul Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter