myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Victimele Holocaustului, comemorate la Sinagogă

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Comunitatea Evreilor din Braşov a comemorat astăzi printr-o ceremonie Ziua Naţională a Victimelor Holocaustului la Centrul Comunitar Sinagoga Beith Israel (Poarta Şchei 29).

Pe 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din România, în vagoane de marfă încuiate. Acestea au luat drumul Transnistriei şi Auschwitz-ului. Au pierit de epuizare, frig, foame, boli sau de gloanţe, sute de mii de evrei. Între 280.000 şi 380.000 de evrei proveniţi din România au murit în perioada Holocaustului. De asemenea, peste 25.000 de rromi au fost deportaţi, iar dintre aceştia mai mult de 11.000 şi-au pierdut viaţa. Însă, în total, şase milioane de evrei au pierit în Holocaust, în lagărele de concentrare naziste sau pe drumul spre ele. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea Holocaustului, comisie condusă de laureatul premiului Nobel, Elie Wiesel. 
De altfel, cei 240 de evrei născuţi la Braşov, dintre care 38 de copii, care, în urmă cu 77 de ani, au fost urcaţi în vagoane de marfă şi au fost duşi către lagărele de exterminare de la Auschwitz şi Birkenau, pierind fără urmă, au din mai 2014 un monument spre neuitare, Memorialul Holocaust din curtea Sinagogii. 
Pe lângă membrii Comunităţii din Braşov, la Sinagogă au fost invitaţi elevi de la licee braşovene, care au aflat ce a însemnat Holocaustul în România, dar cea mai importantă lecţie a fost că, pentru a nu se mai repeta asemenea orori, trebuie să nu le uităm pe cele petrecute în urmă cu peste 75 de ani. Comemorarea a cuprins rostirea rugăciunilor şi aprinderea lumânărilor în memoria victimelor Holocaustului. A fost aprinsă câte o lumânare pentru fiecare milion de victime, iar cea de-a şaptea a fost pentru celelalte victime ale nazismului: rromi, persoane cu dizabilităţi sau prizonieri de război. Ceremonia a fost completată cu un program artistic oferit de elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”. 

În 27 ianuarie este ziua internaţională

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, anual, în 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei, Roman Herzog. Din 2001, 27 Ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.
În România, Ziua naţională de comemorare a Holocaustului a fost fixată pentru 9 octombrie din motivele arătate mai sus. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 02 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8747   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0535   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6329   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4161   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2316   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2041   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4924   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.1400   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că ne vom confrunta cu o situaţie de lockdown de Paște?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter