myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAŞOV. Concerte, filme, instrucţie ca acum 100 de ani

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Astăzi începe cea de-a doua etapă a Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov 2018, care, după cum arată Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, organizator, „este mai mult decât un festival de reconstituire istorică.  Începând cu această ediție, conceptul festivalului se extinde din tabăra militară în sălile de concerte și cinematografe”.

Ediția dedicată Armistițiului Primului Război Mondial a început de weekend-ul trecut cu deschiderea expoziției de fotografie istorică din Piața Sfatului, expoziţie pe care o puteţi vedea şi acum. La fel ca săptămâna trecută, mare parte din programul festivalului este dedicat mai ales copiilor. În fața Casei Sfatului, sâmbătă și duminică, brașovenii și oaspeții Brașovului au la dispoziție o reconstituire istorică cu un studio foto și un oficiu poștal cu cărți poștale istorice. De asemenea, membrii Asociației „6 Dorobanți” și voluntarii festivalului vor susține și ateliere de cromolitografie istorică și istorie militară.  Atelierele interactive dedicate micuților pasionați de istoria Războiului cel Mare vor fi completate de un alt proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov, „Război și pace. Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial”, care conține instalații interactive realizate în mod special pentru acest festival. 

„Reduta cu concerte!”

Dar până atunci, au loc concerte şi proiecţii de filme la Reduta. „Tema festivalului internațional de reconstituire istorică de la Brașov, la ediția a III-a, în anul 2018 este Centenarul Armistițiului Primului Război Mondial.  Epoca interbelică a fost una de emancipare culturală, cu o schimbare a moravurilor și modei, o epocă a jazz-ului și a romanțelor, perioada dezvoltării artei cinematografice, teatrului de stradă și radioului.  Concertele festivalului de reconstituire istorică sunt găzduite de Centrul Cultural Reduta. Tango și jazz, muzica anilor interbelici, reprezintă tema muzicală a ediției 2018”, mai spune Nicolae Pepene.

Vineri, 16 noiembrie, ora 18.00, Centrul Cultural Reduta  
Concert Marta Popovici & On the Fly 

On the Fly (Marta Popovici – voce, Claudiu Antonesei – pian, Lucas Contreras – chitară, Alexandru Marin – contrabas, Gabi Matei – tobe), trupă de studenți ai secției de Jazz din cadrul Universității de Muzică București, îndrumați de maestrul Mircea Tiberian, prezintă la Brașov un program care implică interpretări originale, personale, ale bine-cunoscutelor Song-uri americane.

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, ora 18.00, Centrul Cultural Reduta
Concert Analia Selis & ArgETango

Ansamblul ArgEnTango, cu o puternică tripletă argentiniană (Analia Selis – voce, Mariano Castro – pian și Omar Massa – bandoneon) la care s-au adăugat doi interpreți români la fel de apreciați (Rafael Butaru – vioară și Răzvan Suma – violoncel), va prezenta la Brașov povestea tangoului, de la periferiile din Buenos Aires și moda europeană interbelică, până la tangoul contemporan.

„100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”

Fiecare seară de concert se va încheia cu o incursiune în istoria filmului românesc interbelic, prin intermediul proiectului „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”.
În cadrul festivalului va fi proiectată o selecție de filme din Arhiva Națională de Filme, care redă specificul socio-cultural al perioadei interbelice românești. Filmele propuse pentru vizionare au o legătură istorică și culturală cu momentul 1918 și posteritatea lui imediată, constituindu-se într-un fel de „martori” ai epocii.
Proiecția va cuprinde două sesiuni. Prima sesiune (vineri, 16 noiembrie) prezintă filmele de ficțiune şi animaţie: „Manasse” (dramă, regizat de Jean Mihail, 1925, film mut); „Haplea” (animaţie, realizat de Marin Iorda, 1927, film mut) și „Visul lui Tănase” (comedie, regizat de Bernd Aldor şi Constantin Tănase, 1932).
A doua sesiune (sâmbătă, 17 noiembrie) va prezenta o serie de filme documentare de scurtmetraj și reportaje din perioada 1924-1940, numită generic „Reportaj Retro”: „Cursa de viteză” (1924, film mut); „Maglavit” (regizat de Constantin Petrovici, 1934); „Târgul de fete de pe muntele Găina” (regizat de Ionel Veștea, 1934, film mut); „Fabrica de bere Bragadiru” (regizat de Constantin Petrovici, 1938, film mut); „Recoltarea si prelucrarea chihlimbarului” (regizat de Eftimie Vasilescu, 1939, film mut) și „Tehnica jocului de golf” (1940, film mut).
Ambianța sonoră pentru filmele mute a fost realizată de Dragoș Mărgineanu (light & sound designer).
Proiectul „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol” este produsul colaborării dintre trei specialiști în domeniul cultural: Horea Avram (curator, istoric de artă), Mihai Ometiță (doctor în filosofie, cercetător al teoriilor filmului, traducător şi realizator de film) şi Emilian Mărgărit (doctor in filosofie, manager cultural, specialist în relații publice, președintele Asociației ”Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Tabără militară revine în Piața Sfatului

Evenimentul central al Festivalului internațional de Reconstituire Istorică de la Brașov este tabăra militară din Piața Sfatului. Aici vor fi ținute prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial – momentul armistițiului din 11 noiembrie 1918, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front și alte activități specifice reconstituirii istorice.
La eveniment participă asociații de reconstituire istorică din România, Franța, Anglia, Bulgaria și Cehia. Coordonatorul taberei de reconstituire istorică este Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” din București.

Program

* Vineri, 16 noiembrie 2018,
Piaţa Sfatului:
- ora 16.00: Festivitatea de deschidere a taberei militare
- ora 16.15: Prezentarea instalaţiilor interactive pentru copii despre Armistiţiul Primului Război Mondial şi a perioadei interbelice/proiectul „Război şi pace. Centenarul sfârşitului Primului Război Mondial”;
- ora 16.30: Defilarea trupelor de reconstituire istorică în centrul Braşovului, pe traseul Piaţa Sfatului – Str. Republicii – Parcul Nicolae Titulescu – Str. Mureşenilor – Piaţa Sfatului
- ora 18.00, Centrul Cultural Reduta - Concert Marta Popovici& On the Fly. Seară de muzică (jazz), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică
- ora 19.30, Centrul Cultural Reduta: „100 la 100. Memorie şi Prospecţie +/-un secol“: filmele de ficţiune şi animaţie româneşti din perioada 1925 – 1932
* Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, tabăra militară din Piaţa Sfatului:
- ora 10.30: Trecerea în revistă a trupelor şi prezentarea standurilor fiecărei asociaţii de reconstituire istorică;
- ora 10.30 - 16.00: Activităţi de reconstituire istorică: prezentări de armament şi uniforme militare specifice Primului Război Mondial.
- ora 18.00, Centrul Cultural Reduta: Concert Analia Selis& ArGenTango. Seară de muzică (tango), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică.
- ora 19.30, Centrul Cultural Reduta: „100 la 100. Memorie şi Prospecţie +/- un secol“: „Reportaj Retro“ – filme documentare româneşti de scurtmetraj şi reportaje din perioada 1924-1940
* Duminică, 18 noiembrie 2018, tabăra militară din Piaţa Sfatului:
- ora 10.30: Trecerea în revistă a trupelor şi prezentarea standurilor fiecărei asociaţii de reconstituire istorică;
- ora 10.30 – 15.00: Activităţi de reconstituire istorică: prezentări de armament şi uniforme militare specifice Primului Război Mondial;
- ora 15.00: Prezentarea proclamaţiei Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov, la 100 de ani de la încheierea Armistiţiului;
- ora 15.10: Festivitatea de închidere a festivalului. 
 
Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov.  Partenerii ediției 2018 sunt Asociația „6 Dorobanți”, Consiliul Județean Brașov, Primăria Municipiului Brașov, Centrul Cultural „Reduta” și Asociația „Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”.  Ediția 2018 a Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov este cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), pe aria culturală „Proiecte de Tip Festival/cu Caracter Repetitiv".

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter