myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Casa bunicii” își deschide porțile pentru 52 de copii

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La Centrul cultural Visssual din Brașov se deschide astăzi tabăra gratuită de creație artizanală „Casa Bunicii”, adresată copiilor brașoveni și care urmărește să valorifice meșteșugurile tradiționale  din zona istorică Țara Bârsei și să promoveze patrimoniul cultural material al Brașovului. 
42 de elevi, selectați din cei 150 de copii înscriși, vor fi inițiați în meșteșugurile tradiționale ale breslarilor de odinioară, pentru a reconstitui obiecte de mobilier și decorative întâlnite în trecut în casele locuitorilor din Țara Bârsei. Tabăra de meșteșuguri este organizată iîn cadrul unui proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Asociația Amural.

Timp de 10 zile, copiii se vor familiariza și vor fi inițiați în tehnici ale vechilor breslari brașoveni în prelucrarea lemnului, în artele decorative (pictura pe sticlă și pictura pe lemn) sau în meșteșugurile casnice (crearea pânzeturilor decorative prin brodare manuală, împletirea de fire în scop practic și a pănușului). „Prin tabără de creație artizanală dorim să dăm naștere unei stări de spirit printre elevii brașoveni, o provocare pentru aceia dintre ei care doresc să descopere frumusețea patrimoniului cultural material național și valorile acestuia. Fundația Kronospan dorește prin acțiunile sale culturale să contribuie la formarea unor generații mai conștiente de moștenirea culturală brașoveană și care să devină mai apropiate de aceste frumuseți. Pentru a menține patrimoniul cultural în memoria generațiilor viitoare, am organizat tabere de creație, ateliere artizanale, sesiuni de educație culturală în școli, vizite la muzee”, a afirmat Oana Bodea, reprezentant al organizatorilor.

Deși are un caracter educativ, întreaga activitate din tabără este gândită ca un program relaxant pentru cei mici, participanții explorând activități creative în formula copil – facilitator (artist artizan). Atelierele organizate în cadrul taberei au menirea de a promova breslele și meșteșugurile practicate de-a lungul timpului în Brașovul vechi și în Țara Bârsei. Sub îndrumarea artiștilor artizani Manuela Ivan, Gabriela Bularca, Ionela Bangălă, Valeria Neuvirt, Ioan Neuvirt și Cornel Sculean, participanții vor face cunoștință cu tainele unor îndeletniciri vechi artizanale, realizând obiecte care le vor aminti de activitățile creatoare din timpul atelierelor și pe care le vor expune în toamnă în cadrul unei expoziții cu public.

Proiectul cultural „Casa bunicii – fereastră spre viitor”. Proiectul este cofinațat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul apelului programelor, proiectelor și acțiunilor culturale sesiunea I/2019, aria tematică Patrimoniu cultural material. Valoarea totală a proiectului este de 87.120 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 54.870 lei, iar contribuția Fundației Kronospan este de 32.250 lei.
Proiectul dorește să reînvie în conștiința generațiilor actuale și viitoare casa bunicilor din satele  situate în SE Transilvaniei, așa cum era ea orânduită la interior, cu elemente specifice populației romane,  germane și maghiare. Interiorul țărănesc al caselor de altă dată va fi valorificat prin acest proiect ca o fereastră  deschisă prin care observatorul privește acum trecutul transpus în viitor.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Lun, 25 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8744   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0105   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4892   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5228   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2289   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1569   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4922   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.5300   Scădere

LINK


Tradesilvania
Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că şcolile se vor redeschide în data de 8 februarie?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter