myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. BaRockIN’ Transylvania la Biserica Neagră

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Citiți și:

BRAȘOV. Ansamblul Baroc Transylvania la Biserica Evanghelică din Râșnov

BRAȘOV. Evenimente de excepție, cele mai multe cu intrare liberă

Biserica Neagră este și în această duminică gazdă a unui concert baroc din a X-a ediție a Festivalului Musica Barcensis. De la ora 18.00, în fața spectatorilor se va afla Orchestra barocă Musica Ricercata, cu Rodica Vică – soprană și Gabriel Bebeșelea – dirijor. La acest concert intitulat „BaRockIN’ Transylvania”  intrarea se face cu bilete ce pot fi achiziționate de la casieria Bisericii Negre. Prețul biletului este 12 lei.

„BaRockIN’ Transylvania”, ingeniosul proiect al renumitului ansamblu Musica Ricercata, are ca misiune de a interpreta, după secole de liniște, lucrări muzicale compuse în Transilvania, ale căror manuscrise au fost descoperite în arhivele din Sibiu. După intense căutări ale dirijorului Gabriel Bebeșelea în Arhivele Naționale din Sibiu, arhivele Bisericii Evanghelice din Sibiu, au fost descoperite adevărate capodopere care demonstrează sincronismul dintre cultura sibiană și cea vest-europeană. Compozitori precum Johann Sartorius și Anton Hubatschek sunt interpretați împreună cu contemporanii lor care fie i-au influențat puternic sau chiar au ajuns la Sibiu: Georg Philipp Telemann, Carl Philipp Emmanuel Bach, Michael Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart.

Lucrarea principală este „Die Fürstengrille” („Capriciile unui prinț”), o operă compusă la Sibiu în 1797 de către Anton Hubatschek (1763-1813), cel care a realizat premiera transilvăneană (la Sibiu și Brașov) a operei „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, la foarte scurt timp după premiera vieneză. Această operă are o valoare inestimabilă pentru că este, de fapt, una din primele opere compuse pe actualul teritoriu al României. Renumita soprană Rodica Vica va interpreta pe lângă un fragment din această operă, arii din lucrări laice și religioase, realizând firul roșu care unește toate aceste lucrări..

Musica Ricercata s-a născut în anul 2017, când un grup de muzicieni din întreaga țară au aruncat o privire lungă asupra peisajului muzical din regiune și au decis să ofere o nouă abordare, nu numai în ceea ce privește repertoriul, ci și interpretarea muzicii. De la înființare, Gabriel Bebeșelea a asigurat conducerea artistică și tehnică a ansamblului, adunând cei mai valoroși instrumentiști și creând programe muzicale diverse și captivante, care se întind de la epoca barocă, la cea clasică și modernă. Caracterizată printr-o legătură deosebită între dirijor și muzicieni, Musica Ricercata explorează diferite lumi sonore, folosind instrumente de epocă – flaute din lemn, oboaie baroce, corzi de maț, teorbe – precum și instrumente moderne, în funcție de program, și interpretând fiecare repertoriu în modul potrivit.

Gabriel Bebeșelea este cunoscut pentru modul în care s-a dedicat cercetării și redescoperirii muzicii, și acest lucru este foarte vizibil în conceptele de concert propuse, care explorează unele din piesele muzicale neglijate ale istoriei. De fapt, numele ansamblului înseamnă „muzică cercetată” și a fost împrumutat de la un set de unsprezece piese pentru pian de Gyorgy Ligeti – Musica Ricercata – ca un omagiu adus compatriotului ansamblului.
Musica Ricercata a lăsat o amprentă distinctivă asupra scenei muzicale românești și acum își extinde orizonturile, având în componență muzicieni din întreaga Europă și oferind un șir unic de programe creative, mereu încurajând spre schimbare și pledând pentru diversitate, explorare și excelență.
Ansamblul a concertat pe importante scene (Ateneul Român București, Palatul Artelor Budapesta etc), fiind recepționat cu entuziasm atât de public, cât și de criticii de specialitate.
Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii”. Din 2016 este dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca și îl regăsim la pupitrul orchestrelor de prim-rang: Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Orquestra Sinfonica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia „Evgeny Svetlanov”, National Philharmonic Orchestra of Russia și Singapore Symphony Orchestra.  Între 2011-2016 a fost dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (cel mai tânăr deținător al unei asemenea funcții în România) iar între 2015-2018 dirijor principal al Filarmonicii de Stat Sibiu. În 2018 a fondat Musica Ricercata, de a cărei conducere artistică se ocupă, ansamblu cu un mare succes pe cele mai importante  scene din România și din străinătate.

Rodica Vică este una din cele mai importante și apreciate soprane de origine română, desfășurând o intensă activitate peste hotare. Debutează la 24 de ani pe scena Operei Naționale București interpretând rolurile principale: Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G.Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G.Fr.Haendel, La Cenerentola de G.Rossini, L’elisir d’amore de G.Donizetti. În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din Romania, Indiile Galante de J.Ph. Rameau în regia celebrului Andrei Serban, la Opera Națională Română Iași. Colaborează cu importanți dirijori și orchestre: Filippo Maria Bressan, Ottavio Dantone, Accademia Bizantina, etc. concertând pe cele mai renumite scene: Teatro La Fenice (Veneția), Klassik Festival Schloss Kirchstetten (Austria), Budapest Palace of Arts (Ungaria) etc.  În decembrie 2017 a înregistrat în premieră mondială lucrarea enesciană „Strigoii” alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeșelea, CD apărut la casa de discuri Capriccio, în co-producție cu Deutschlandfunk Kultur.

După un mentorat de 12 ani cu soprana Eleonora Enăchescu, Rodica Vică se află în prezent sub îndrumarea profesională a sopranei Krassimira Stoyanova.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Grand Hotel

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că accesul în biserici ar trebui să fie permis doar celor care au certificat verde?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter