myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Biserică de schit sfințită la aproape 30 de ani de la ctitorire

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Biserica Schitului „Sfântul Ioan Botezătorul” din Breaza (judeţul Braşov), a fost târnosită în ziua când este cinstit ocrotitorul acestui aşezământ monahal, pe 29 august (Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul). Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, egumenul schitului, ieromonahul Ambrozie Duţă, protopopul de Făgăraş, Iulian Mihai Boac, şi alţi slujitori ai sfintelor altare de la aşezămintele monahale şi lăcaşurile de cult din Ţara Făgăraşului, relatează mitropolia-ardealului.ro.

Schitul de la Breaza a fost ridicat în anii de după evenimentele din 1989, la iniţiativa preotului Ioan Năftănăilă, pe locul unde au existat două mănăstiri distruse de generalul austriac Bucov în secolul al XVIII-lea. Biserica de lemn a aşezământului monahal a fost împodobită în anii trecuţi cu pictură şi cu toate cele necesare cultului, iar acum a fost târnosită de IPS Mitropolit Laurenţiu cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită. După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă amenajată în incinta schitului. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” din Braşov. Pelerini din Ţara Făgăraşului şi din alte părţi ale ţării au venit în număr mare la Breaza pentru a participa atât la slujba de târnosire, cât şi la Sfânta Liturghie. Au participat şi numeroase autorităţi centrale, judeţene şi locale, în frunte cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe monahii care au ostenit ani la rând pentru a înfrumuseţa biserica schitului şi a ridica acolo un aşezământ monahal, continuând astfel ceea ce a început în anii ’90 regretatul preot Ioan Năftănăilă, mărturisitor al credinţei în temniţele comuniste. Un cuvânt de felicitare a rostit şi fiul preotului ctitor, medicul Eugen Năftănăilă, care amintit tuturor prin ce eforturi mari a fost ridicat schitul pe aceste locuri sfinţite cu secole în urmă de monahi îmbunătăţiţi. La final, egumenul schitului, părintele Ambrozie Duţă a fost hirotesit protosinghel, iar diaconul Dosoftei Matei din obştea monahală a fost hirotesit arhidiacon. Mai mulţi binefăcători au primit din partea ierarhului acte de cinstire, iar toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să intre în altarul sfinţit şi să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 30-08-2019 09:37
Încă un pas „înainte” spre obscurantism, spre întuneric. Statul ridică biserici în loc să facă școli. Ne văităm că ai noștri copii și nepoți merg la W.C. în fundul curții și nu au apă curentă dar noi dăm bani la culte. Nu sunt manuale pe băncile școlii dar ucigă-l crucea are clop aurit și împodobit cu pietre scumpe. Nu sunt microbuze școlare care să ducă elevii la școală dar „preasfinții” se folosesc de Mercedesuri.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Ma, 11 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9265   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0491   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7238   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4882   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2290   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3462   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5189   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.3800   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că ar trebui să se rennţe la purtarea măştii în exterior?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter