myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. „Am fost cea mai bogată femeie din orașul acesta!”

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„ Am fost cea mai bogată femeie din orașul acesta, într-o vreme în care doar bărbații puteau face afaceri”, spune cu aplomb Iza Florina Porumbu (video 1), actrița care o întruchipează în acest an pe Apollonia Hirscher, în proiectul „Istoria la persoana I”, ediţia a IV-a, un proiect care transformă istoria pe „viu” într-o poveste interesantă, „spusă” de tineri din zilele noastre, ce interpretează personaje marcante ale secolelor trecute. Zece personalităţi ale Braşovului, ce au deschis drumuri şi au schimbat mentalităţi, au fost aduse la  viață și le mai puteți întâlni până duminică, dacă nu v-au ieșit până acum în drum.

Văduva judelui Braşovului, Lukas Hirscher, Apollonia a prelua cu mână de fier afacerile soţului care se întindeau până în Austria şi Turcia. Apollonia Hirscher ajunge cea mai bogată femeie din Braşovul medieval, într-o vreme în care politica şi negoţul sunt practicate doar de bărbaţi. Spirit generos, săsoaica va dona mare parte din averea sa locuitorilor cetăţii. Printre donaţii se numără şi Casa Negustorilor, astz[i Cerbul Carpatin, situată la colţul străzii Apollonia Hirscher cu Piaţa Sfatului. La vremea aceea Casa Negustorilor era cea mai lungă construcţie din Braşov şi adăpostea standurile meşteşugarilor şi c\ntarul oraşului, iar pivniţa era destinată negoţului cu vinuri. Construcţia mai păstrează blazonul familiei Hirscher, datat 1545.  Legenda spune că Apollonia Hirscher a construit Casa Negustorilor în semn de mulţumire după ce fiica ei, care a fost considerată moartă câteva zile, s-a trezit la viață.

Povestea ei o spune Iza, alături de  colegii ei din proiect, cum ar fi Roxana Cernăuţeanu, freelancer , care e Maria Baiulescu:M-am născut în 1860 şi sunt cunoscută drept una dintre cele mai importante feministe ale secolului XX. Alături de ele, Johannes Honterus, Michael Weiss, Apollonia Hirscher, George Bariţiu, Andrei Mureşanu, Elena Mureşianu, Valentin Bakfark, muzicant renumit. „Eu am fost primul maestrul lăutar al Evului Mediu”, spune artistul interpretat de Adrian Munteanu (video 2), elev la Colegiul Naţional Unirea .
„Oamenii aflaămai multe despre oraş, despre istoria lui de la un personaj, dar care e adevărat. Este o interacţiune vie, oamenii ne pot pune întrebări, primesc răspunsuri. Oamenii fac poze cu aceste personaje şi au o amintire pentru totdeauna. Motivul pentru care facem asta este că oraşul nostru este unul foarte frumos, cu multă istorie şi chiar credem că, dacă oamenii cunosc altfel locul pe care l-au vizitat sau în care locuiesc, asta o să-i aducă mai aproape de comunitatea respectivă, de oraşul respectiv, şi asta ne dorim”, a explicat Simona Ciuraru, manager de proiect.

Unul dintre noile personaje din acest an este Annemarie Schnell Sbârcea. „Sunt femeia care a devenit avocat când femeile nu aveau nici măcar măcar drept de vot. M-am născut aproape de Braşov, în anul 1903, am urmat cursurile la Johannes Honterus, le-am continuat la Munchen, Viena, Paris, iar masteratul l-am luat în Cluj. În 1935 am fost admisă în Baroul Avocaţilor din Braşov, fiind printre puţinele femei. În 1947, însă, am fost nevoită să las tot ce am construit 20 de ani”, spne AnnemArie Schell Sbârcea, interpretată de Adriana Munteanu, sora lui Adrian, care îi dă viaţă lui Valentin Bakfark.

Un alt personaj în  premieră în această ediţie este Johann Martin Honigberger. Este interpretat de Cristian Ceapraz (video 3), dansator și student. Johann Martin Honigberger a fost un renumit doctor sas, născut la Braşov în 1795, care a ajuns medic de curte al maharajahului Ranjit Singh. Viaţa lui a fost o lungă călătorie - dacă ne uităm la kilometrii pe care i-a parcurs, dar şi dacă ne uităm la toate pasiunile pe care le-a explorat: de la medic, la arheolog, la botanist.
Casian Gherasim(video 4), masterand al Facultății de Litere, este George Barițiu.

Cei care au stat de vorbă cu braşovenii de altădată au fost foarte încântaţi. Printre ei, brașoveni emigrați, reveniți în vacanță. „Am venit pentru prima dată în Brașov și e minunat. Mă simt într-o altă epocă acum. Cred că dacă nu ştim bine istoria nu putem avea un viitor lbun”, ne-a spus un turist, care a ţinut , ca mulți alții, să-şi facă şi fotografii cu personajele.  „Noi am plecat din Brașov în 1990, suntem în Germania și ne bucurăm să vedem că se preocupă cineva de păstrare a istoriei orașului, în care un rol foarte important au avut-o, sute de ani, sașii”, ne-a spus o brașoveancă revenită cu familia în orașul natal.

În acest an, VIP-urile istorice au ajuns şi în cartierele Braşovului și chiar la mall, așa că este imposibil să nu le fi întâlnit. Dar dacă e așa, personajele mai sunt în  Piaţa Sfatului și pe Republicii, astăzi și duminică, între orele 11.00 și 20.00.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 29 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3853   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8544   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7366   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2474   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4429   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3200   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că este necesară construirea unei parcări subterane în fața Gării Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter