myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Documentare premiate la Rectorat

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Marţi, 1 octombrie, începe cea de-a patra ediţie a programului european KineDok powered by One World Romania, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov. Prima peliculă ce va fi proiectată, începând de la ora 18.00, este „O Femeie captivă”, un film multipremiat şi cutremurător ce tratează tema sclaviei moderne şi se concentrează pe exploatarea muncii, încălcarea drepturilor fundamentale, cultivarea fricii şi a şantajului emoţional.

În fiecare seară de marţi, timp de şase săptămâni, vor fi proiectate film documentare premiate, abordând teme diverse, de la social la politic, sport şi până la sănătate. Proiecţiile vor fi urmate de câte o dezbatere între public şi un invitat specialist în tema filmului vizionat, iar intrarea este liberă.

KineDok este o platformă de distribuţie alternativă de film documentar, care completează distribuţia clasică şi aduce filmul documentar mai aproape de public. Este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfăşurându-se concomitent în 7 ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România.

Program

01.10 – „O femeie captivă/A Woman Captured” (foto), Ungaria, 2018, subtitrare română

Premisa de la care pleacă „O femeie captivă” este uluitor de simplă: Bernadett Tuza-Ritter pare că schiţează portretul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria, în câteva tuşe observaţionale de cotidian frust. Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă şi ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demitizare, o demascare a unei situaţii greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă.

08.10 – „Fraţii/Brothers”, Norvegia, 2015, subtitrare română

Markus (14) şi Lukas (11) locuiesc într-o casă veche, cu pereţi galbeni, în centrul oraşului Oslo. În apropierea locuinţei lor curge un râu. Un rai pe pământ în inima unui mare oraş. Copacii cresc înalţi străpungând cerul, iar pe sub ei susură întunecat şi ademenitor apa. Aici cresc cei doi fraţi, cu visurile şi năzuinţele lor pentru viitor. Acest documentar intim şi personal este filmat de mama lor.

15.10 – „Martorii lui Putin / Putin’s Witnesses”,  Letonia, Elveţia, Cehia, 2018, subtitrare română

Graniţa dintre milenii avea să marcheze evenimente vitale în traseul Rusiei moderne, pe care Vitaly Mansky le-a urmărit din apropierea jocurilor de putere de la nivel înalt, în ipostaza de cameraman privilegiat al preşedinţilor. Având acces la culisele de unde se trăgeau sforile în Rusia post-comunistă, cineastul a reuşit să capteze conversaţii, mărturii, amintiri şi decepţii ale ultimilor conducători din perioada de tranziţie de la fosta URSS către democraţie, Mihail Gorbaciov, Boris Elţîn şi Vladimir Putin. Câţiva ani mai târziu, cineastul se întoarce la materialul înregistrat atunci şi revizitează imaginile, încercând să reconstituie tabloul instaurării lui Putin la conducerea uneia dintre cele mai mari puteri ale lumii.

22.10 – „Regele Skate / King State”, Cehia, 2018, subtitrare română

„Stai aproape de beton. Joacă-te cu spaţiul din jurul tău. Ține-te-n mişcare. Dă-te cu skate-ul!”. Šimon Šafránek, scriitor, jurnalist, DJ şi cineast freelance, îşi dedică primul documentar de lung-metraj fenomenului de creştere în popularitate a skateboarding-ului în Cehoslovacia. Cadrele de arhivă nemaivăzute, derulându-se pe un fundal sonor punk antrenant (The Clash, Sex Pistols, Killink Joke, Visací zámek, Miro Žbirka), ne fac cunoştinţă cu maeştrii cult ai board-ului - Ivan Zobák Pelikán, Petr Forman şi Luděk Váša - şi cu stilul lor de viaţă, ţinând-o într-o continuă petrecere, o goană nesfârşită de-a lungul zilelor cenuşii ale Normalizării.

29.10 – „Miniatură pentru pian / Miniature for Piano”, Bulgaria, 2017, subtitrare română

Cu umor şi într-un ton melancolic, documentarul descrie rutina de zi cu zi a patru medici de vârsta a treia care îşi desfăşoară munca în sate îndepărtate din diferite regiuni mărginaşe ale Bulgariei. În ciuda dificultăţilor întâmpinate, aceştia continuă să-şi îndeplinească îndatoririle profesionale. O generaţie de medici dispare din viaţă fără a putea fi înlocuită.

05.11 – „Ouăle lui Tarzan | Tarzan's Testicles”, România, Franţa, 2017, subtitrare română

Suhum este capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra oraşului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuţe, înfiinţat de sovietici în anii ‘20. Legenda spune că a fost înfiinţat pentru crearea unui hibrid între om şi maimuţă. Creatura nu a fost zămislită niciodată, la fel cum nici Omul Nou al comunismului nu s-a născut. Astăzi, oamenii şi maimuţele sunt captivi într-un teritoriu răvăşit de război şi decenii de cruzime, fiind şi unii, şi alţii victimele unor serii de experimente nereuşite.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9429   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6098   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8066   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6187   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5272   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.7900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că primarul Allen Coliban va face „curățenie” la secția de handbal a CSM Corona Brașov după ratarea promovării în Liga Națională?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter