myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Trecut prin război, temnițe comuniste, Revoluție și o mineriadă

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Brașovenii sunt invitați la un eveniment cultural deosebit ce se va desfășura astăzi, de la ora 18.00, la Casa Armatei Brașov. Este vorba despre lansarea cărții „Jurnalul Părintelui Sofian Boghiu” (Editura Bizantină, București, 2019) și susținerea conferinței „Profeții veacului nostru”, de către pr. prof. Constantin Coman (profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, consilier de specialitate la editura amintitp și preot la Parohia „Sfinții Voievozi” din București).
Jurnalul Părintelui Sofian Boghiu vine să completeze literatura memorialistică monahală publicată la noi, reprezentată până acum doar prin câteva volume, între care ar merita amintite „Memoriile” Mitropolitului Bartolomeu, „Jurnalul fericirii” al Părintelui Nicolae Steinhard, „De la moarte la viață” – roman autobiografic scris de Părintele Paulin Lecca.
Chipul Părintelui Sofian se conturează discret din paginile de jurnal, în prim-plan situându-se întotdeauna evenimente la care a participat sau de care a auzit, raportarea personală la acestea, precum și evaluarea lor fiind făcută în duh monahal, nepătimaș, cuminte, curat, cu delicatețe. A călătorit mult, în primul rând pentru a picta biserici, în Siria și Liban, făcând pelerinaje la Locurile Sfinte ale Ortodoxiei sau pentru a-și trata diverse boli cu care s-a confruntat de-a lungul vieții. Peste tot a observat cu minuțiozitate detalii și amănunte de natură artistică, istorică și, desigur, religioasă, pe care le redă cât se poate de fidel. Remarcabilă este implicarea dânsului în viața cotidiană a celor din jur și, în același timp, participarea nu doar rațională, ci și afectivă, la variațiile conte xtului istoric în care a trăit. Căci Părintele a străbătut vremuri grele, începând cu refugierea din Basarabia pe când era doar un tânăr absolvent al seminarului, trecând apoi, pe rând, prin greutățile celui de-al doilea război mondial, prin perioada comunistă în care a fost nu doar atent supravegheat, ci și închis timp de șase ani, prin revoluția din 1989 și „mineriadă”. „I-a dat întotdeauna slavă lui Dumnezeu pentru tăria cu care l-a învrednicit să le depășească pe toate, el însuși ajungând sprijin și povățuitor pentru semenii săi, duhovnic iscusit al credincioșilor, dar și al unor mari personalități bisericești. Găsim aici mărturii inedite despre Patriarhul Teoctist, Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Benedict Ghiuș, Părintele Vasile Vasilache, pictorița Olga Greceanu și alții”, spun editorii cărții.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 14-01-2020 10:29
Uite pentru ce se taie pădurile țării. Și unii zic că iubesc natura, luptă cu poluarea. Copii nu au manuale pe bănci dar alții tipăresc maculatură.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Grand Hotel

Curs BNR

Lun, 06 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9483   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3786   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8051   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7500   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2470   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4205   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5300   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.6200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că preţurile la alimente vor continua să crească în perioada următoare?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter