myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Ziua Femeilor Creștine, „modele de credință și curaj în vreme de încercare”

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În Duminica a treia după Paști, cea de astăzi, numită și Duminica Femeilor Mironosiţe, Biserica Ortodoxă prăznuiește pomenirea femeilor purtătoare de mir sau de aromate, numite și uceniţele Domnului, femeile curajoase, care au participat la Răstignirea Mântuitorului, apoi s-au îngrijit să-I ungă trupul cu mir, asta în timp ce ucenicii se ascundeau, de teama persecuțiilor.
Patriarhul Daniel adresează un mesaj de recunoştinţă femeilor şi mamelor creştine, făcând referire la modelul femeii credincioase care devine pentru popor „o pildă de dăruire şi de responsabilitate, întrucât aduce pace şi bucurie în familie şi promovează speranța şi demnitatea în societate”.„În mod deosebit menționăm azi preotesele, educatoarele şi învățătoarele din satele românești”, precizează Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul său făcând referire la anul omagial 2019. Indiferent că este vorba de mame responsabile sau „rugătoare şi lucrătoare în mănăstiri, femeile creştine evlavioase şi curajoase au fost mărturisitoare ale credinţei şi promotoare ale comuniunii şi ale dărniciei sau generozității”. La final, Patriarhul României adresează „felicitări, mulţumiri și binecuvântări tuturor femeilor care cultivă și mărturisesc, prin rugăciune, prin cuvânt şi faptă, credința în Hristos – Domnul Cel răstignit și înviat, oferind multă lumină şi bucurie în viața Bisericii, a Familiei și a Societății”.

„Bucurați-vă! Nu vă temeţi!

În această duminică este elogiat curajul femeilor mironosițe ce au fost de față la Răstignirea Domnului pe când cei 11 apostoli, cu excepția Sfântului Ioan Evanghelistul, erau ascunși. Din fața tuturor altarelor ortodoxe se va da citire pericopei din Sfânta Evanghelie după Marcu ce vorbește despre îndrăzneală, grija față de cei „adormiți” și nu în ultimul rând despre „bărbăția femeiască”. Sfântul Evanghelist Marcu menţionează trei dintre ele: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov și Salomeea; iar din Evanghelia Sfântului Evanghelist Luca aflăm că mai era cu ele și Ioana. Sf. Evanghelie relatează că pe când cei 11 Apostoli, bărbați, erau ascunși de frica iudeilor, femeile mironosițe au fost cele care s-au îngrijit, conform tradiției iudaice, de trupul mort al Mântuitorului Hristos. Nu aveau nimic care să să le apere de cei ce L-au răstignit pe Hristos, însă mai presus de toate au avut încredere, credință că vor reuși și acel simţ al datoriei faţă de cei morţi. Dragostea lor pentru Mântuitorul Hristos le-a fost răsplătită prin bucuria găsirii Celui pe Care îl căutau ca pe un mort, Înviat. Primul cuvânt al lui Iisus după Învierea Sa a fost adresat lor, femeilor mironosiţe: „Bucurați-vă! Nu vă temeţi!” și ele au fost primele care au primit de la înger vestea Învierii Mântuitorului Hristos. Contrar sensului peiorativ atribuit de modernitatea contemporană cuvântului mironosiță – cineva care simulează nevinovăția, inocența - ele reprezintă, alături de Maica Domnului, modelul femeii creștine, care lăsând deoparte grija cea lumească au avut credința că ceea ce vor face este absolut necesar și nu trebuie nicidecum neglijat. Credința lor este una de admirat, este de dorit puterea lor sufletească și nu în ultimul rând de urmat în viața de zi cu zi.

Mesaj de recunoștință de la Patriarhul Daniel

Și în această Duminică a Mironosițelor din 2020, Părintele Patriarh Daniel le adresează un mesaj (video) de recunoștință femeilor creștine, despre care spune că sunt „modele de credință și curaj în vreme de încercare”.

Preafericitul Părinte Daniel amintește că prezența mironosițelor la Mormântul Domnului reprezintă un act de mare curaj și de mărturisire. Pentru că iubirea lor a fost mai mare decât teama, s-au dovedit mai devotate Domnului decât apostolii, menționează el.

Cu acest prilej, Părintele Patriarh le mulțumește și le binecuvântează pe femeile creștine, care dau dovadă de aceeași jertfelnicie și curaj în familie, ca mame și bunici, dar și în societate, unde educă tinerii și copiii sau îngrijesc bolnavi.

 

Cuvântul integral al Părintelui Patriarh (sursa basilica.ro)

Femeile Mironosiţe – modele de credință și curaj în vreme de încercare

Hristos a înviat!

În Duminica a treia după Sfintele Paști, numită și Duminica Mironosițelor, Biserica Ortodoxă le pomenește și le cinstește pe Sfintele Femei Mironosițe, care au venit la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos cu miresme de mare preț, primind de la îngeri, înaintea tuturor, vestea că Hristos a înviat din morți. Aceste femei purtătoare de mir au devenit mărturisitoare curajoase ale Învierii Domnului, învrednicindu-se de marea bucurie a întâlnirii cu Însuși Hristos Cel înviat din morți (cf. Matei 28, 9).

Din Noul Testament cunoaștem numele unor femei mironosițe, și anume: Maria Magdalena, Maria – mama lui Iacov și a lui Iosif sau Iosie, Maria lui Cleopa, Ioana – soția lui Huza, un ispravnic al regelui Irod, Salomeea și Suzana, care au ajutat pe Mântuitorul și pe Sfinții Apostoli, în lucrarea sfântă de propovăduire a Evangheliei. La acestea se adaugă Marta și Maria, surorile dreptului Lazăr din Betania.

Prezența femeilor mironosițe la mormântul Domnului reprezintă un act de mare curaj și de asumare responsabilă a mărturisirii credinței, prin faptul că dragostea lor pentru Hristos Domnul a fost mai puternică decât teama provocată de cei care au hotărât răstignirea Sa.

Prin fidelitatea şi evlavia lor, femeile mironosițe s-au dovedit mai curajoase și mai devotate Domnului Iisus Hristos, decât ucenicii Săi, devenind „apostoli către Apostoli”, după cum le-a numit Sfântul Ioan Gură de Aur.

În contextul anului 2020, proclamat în Patriarhia Română ca An omagial al pastorației părinților și copiilor, ne aducem aminte cu recunoștință de mamele și bunicile noastre, de educatoarele, învățătoarele și profesoarele de religie care au insuflat copiilor şi tinerilor credința în Domnul Hristos, Cel răstignit și înviat, formându-i ca dreptcredincioși ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai poporului român.

Permanent ostenitoare în viaţa de familie, ajutându-şi soţii şi părinţii, crescând copiii în credinţă, sau rugătoare şi lucrătoare în mănăstiri, în spitale și în alte instituții, femeile creştine evlavioase şi curajoase au fost mărturisitoare ale credinţei în orice vreme. De aceea, numele multor femei creştine au fost înscrise în calendarul bisericesc, fiind chipuri luminoase şi rugătoare pentru întreaga Biserică.

Şi astăzi, femeile creștine evlavioase şi harnice din țara noastră cultivă iubirea milostivă față de oamenii suferinzi aflați în spitale şi în instituții de asistență socială, susțin educația religioasă a copiilor, dar mai ales, ca mame şi soţii, aduc pace şi bucurie sfântă în familiile lor și în societate. În mod deosebit, apreciem jertfelnicia femeilor creștine care sunt cadre medicale (medici, asistente și infirmiere) și lucrează cu pricepere şi jertfelnicie pentru tratarea și vindecarea celor afectați din cauza pandemiei actuale.

Cu prilejul Duminicii Femeilor Mironosițe, adresăm mulţumiri și binecuvântări tuturor femeilor creștine pentru întreaga lor lucrare săvârșită spre binele poporului român și le dorim tuturor sănătate și ajutor în viaţă, pace și bucurie sfântă, întru mulţi și binecuvântați ani!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+5 #1 Raoke Kaka 03-05-2020 16:34
Doamna Jighira, ce treabă are religia cu cultura???? Cum puteți băga dușmana culturii, evoluției și civilizației, religia, la CULTURĂ!? PĂI RELIGIA ESTE, PRIN DEFINIȚIE, DUȘMANUL CUNOAȘTERII, DECI AL CULTURII, AL CIVILIZAȚIEI, AL EVOLUȚIEI.
Să vă și demonstrez: ce nivel de educație, dezvoltare, civilizație și cultură au țările religioase, cum ar fi Rrrumânistanul, Hindustanul, Iranul și ce nivel au țările care au renunțat la aceste mizerii, ca Suedia, Elveția, Olanda....?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 20 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9477   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6725   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8325   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8048   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2453   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6568   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5297   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   128.6400   Creștere
Anunturi MyTEX

Ar trebui relaxate sancțiunile împotriva Rusiei pentru a se preveni o criză alimentară severă?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter